1915'ten günümüze kalan ve Dünya'nın en iyi korunmuş savaş alanında bundan tam 105 yıl önce ecdadımızın büyük bir savunma ve ölüm kalım mücadelesi verdiği Arıburnu muharebe alanında, ziyaretçilerin ve araştırmacıların muharebe alanlarını yakın perspektiften ve mevkilerden görmelerini, yapacakları ziyaretleri daha çok içselleştiirmelerini sağlamak hedefiyle planlanan yürüyüş güzergahı projesi "Karış Karış Savunduk Adım Adım Yürüyelim" Arıburnu Yürüyüş Güzergahı, ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Arıburnu, Seddülbahir ve Anafartalar Cephelerine oranla muharebeler döneminden kalma izleri daha çok barındırdığı ve ilk çıkarma bölgesi olduğu için öncelikli proje alanı olan 7 km mesafelik bir yürüyüş güzergahı ziyaretçilere açıldı. Oluşan güzergah hakkında bilgiler veren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “ Karış karış savunduğumuz bu toprakları, adım adım yürüyelim diye bir düşüncemiz oluştu ve Çanakkale savaşlarının en yoğun yaşadığı, muharebelerin en çetin geçtiği, Çanakkale ruhunun doğduğu, memleketin dört bir yanından kopup gelen Mehmetçiklerin düşmana  karşı burada büyük bir müdafaasının yapıldığı yerlerinden bir tanesi olan Arıburnu yürüyüş güzergahı.  Burada tamamen doğal ortamda ve insanların adeta bir tarih içerisinde ve zaman tünelinde yürüyüş yaptığı  bir nokta. Bu yürüyüş güzergahını yaparken hassasiyetimiz şuydu; Hiçbir beton ve metal kullanmadan  toprak ve ahşapla doğal ortamda yürüyüş yapılabilen, tarihsel bir süreçte insanların , mehmetçik’in hangi ortamda savaş yapmış, hangi ortamda düşmanlara dur demiş, Çanakkale’yi nasıl geçilmez kılmış , bunu gelen ziyaretçilere daha iyi hissettirmek için hassasiyetimiz vardı. Aşağı yukarı 7 kilometrelik bir parkur oluştu.  Bu 7 kilometrelik parkurun içinde insanlar  bazen yeşillik içindeki Anafartalar ovasını, bazen ormanlık alanları,  bazen de bir siperin içerisinde bu güzergahta yürüyüşlerini yapıyorlar.  Yürüyüş yaparlarken aynı zamanda bir şarapnel parçası yada kurşuna denk gelebiliyorlar.  Burası Çanakkale Cephesinin tam ortasında.

Ziyaretçiler Tarihe Yolculuk Yapacak
Mehmetçiğin göğsünü siper ettiği güzergahta yürüyecek olan ziyaretçiler hem doğaya hem de tarihe şahitlik edeceğini belirten İsmail Kaşdemir “Buraya gelen ziyaretçilerin Çanakkale Ruhunu ve burada vatan müdafaası yapan Mehmetçiklerin  nasıl fedakarca mücadele ettiğini daha iyi  anlatmak istedik.  Bu sırtlarda 57. Alay ve 27. Alay kahramanları düşmana dur demiştir.  Bizim Amacımız, gelen ziyaretçilere karış karış savunduğumuz, düşmana sonuna kadar meydan okuduğumuz ve her tarafı kanla yoğurulmuş bu toprakları, bastığımız yerlere toprak diyerek geçmeden daha iyi anlamamız adına  böyle bir güzergah oluşturduk.  Dünyada çok yankı buldu. Pandemi dolayısı ile belki ziyaretçiler az olabilir ama  herkesi buraya davet ediyoruz. Çünkü tamamen açık ortamda ve doğal şartlarda  tarihi bir yolculuk yapma imkanına sahipler” dedi.

Çanakkale Dendiğinde Herkesin Kalbi Farklı Atmaya Başlar
Çanakkale Ruhuna da değinen Kaşdemir, Çanakkale dendiğinde herkesin kalbinin başka attığını belirterek  “Burada herkesin bir hatırası var. Bakü’den, Trablusgarp’tan, Balıkesir’den, Çanakkale’den, Edirne’den, memleketin dört bir yanından Mehmetçik kopup gelmiş  ve vatan müdafası yapmış. Dolayısı ile  Çanakkale dendiği zaman bizim milletimizde  herkesin kalbi biraz daha farklı atmaya başlar. Tabiri caizse Türk Milleti için ‘Çanakkale’ dendiği zaman akan sular durur ve  burayı ortak payda olarak görür.  Burası bizim ortak paydamız. Çanakkale dendiğimiz zaman hepimizin ortak paydası akla geliyor.  Biz de Türk Milletinin ortak değeri olan Çanakkale’de Türk Evlatlarının nasıl mücadele ettiğini  göstermeye çalışıyoruz” dedi.

Geçmişimiz ve Geleceğimiz Burada
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu projeleri oluştururken Sayın Cumhurbaşkanımızın Çanakkale’ye büyük destekleri var.  Bütün Projelerimizi yakından takip ederek ilgi gösteriyor.  Biz de şükranlarımızı arz ediyoruz.  Çanakkale aslında bizim geleceğimiz. Çünkü  geçmişimiz burada. Burada bir olmuşuz, beraber olmuşuz  ve aynı duygular içerisinde ortak bir gelecek için  ya şehit ya da gazi olmuşuz. Fedakarlığın da en zirveye çıktığı yerlerden bir tanesi Çanakkale.  Çanakkale Ruhu demek zaten millet, memleket, ezan ve bayrak söz konusu olduğu zaman  siperlere koşup gözünü kırpmadan ölürsem şehit, kalırsam gazi diyerek düşmanın üzerine saldırdığı yerdir Çanakkale” dedi.

Çanakkale Müdafaası Aslında Gençlik Müdafaasıdır
Çanakkale Müdafaasının bir gençlik müdafaası olduğunu, buraya gelen ziyaretçilerin daha iyi anladığını belirten Kaşdemir “Çanakkale müdafaası aslında bir gençlik müdafaasıdır.  Çünkü Çanakkale’de cepheye koşan Mehmetçikler 18-20 yaşlarında civan mertlerdi.  Görev yapan subaylar da 30’lu yaşlarda genç subaylardı. Akıllı, iddialı ve genç subaylardı. Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir hepsi buradaydı ve hepsi de 30’lu yaşların başındaydı. İşte o gençler Çanakkale’de dünyaya meydan okudular. O gün dünyanın en güçlü devletlerine karşı zor şartlar altında vatan söz konusu olduğu zaman  dünyaya nasıl kafa tutulur, vatan müdafaası nedir? Herkese gösterdiler. Buraya gelen ziyaretçiler de o vata müdafaasının ne demek olduğunu buraya gelince daha iyi anlıyor. Biz de ecdadımızdan bize yadigar bu topraklarda ne varsa onları ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 
 
İsmail Şen