Her Yıl 16-22 Eylül Tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Ahilik Haftası, bu yıl Koronavirüs Pandemisi dolayısı ile etkinlikler yapılmayacak. Etkinliklerin yapılmadığı Ahilik Haftası Dolayısı ile Vali İlhami Aktaş, beraberinde Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan ile beraber esnafı ziyaret ettiler.

Kelime anlamı ‘Kardeşlik’ olan Ahilik, Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda o dönem Anadolu'ya göç eden Türkmenlere hem aş ve iş imkanı sağlamak, hem de onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline getirmek için kuruldu. Kökleri bin yıl öncesine kadar dayanan Ahi birlikleri, özellikle Anadolu'da göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçmesi ve Müslümanlaşmasını sağlayarak birçok önemli işlev üstlendi. Günümüzde de özellikle esnaf arasında kardeşlik bağını güçlendiren Ahilik, her yıl geleneksel olarak çeşitli etkinliklere kutlanarak, bin yıllık gelenek yeni nesillere aktarılıyor.

Kardeşlik bağları üzerine kurulan ve daha sonra bir Esnaf teşkilatı haline gelen bin yılı aşkın gelenek Ahilik, her yıl Tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Özellikle  kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin tanıtıldığı ve gelecek nesillere aktarıldığı Ahilik Haftası, bu yıl Koronavirüs nedeni ile gerçekleştirilemedi. Etkinliklerin yapılmadığı Ahilik Haftası Dolayısı ile Vali İlhami Aktaş, beraberinde Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan ile beraber esnafı ziyaret ettiler.  İl Ticaret Müdürü Hakan Tuncerli, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan ve Çanakkale Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder’in de bulunduğu ziyarette Vali İlhami Aktaş, Çanakkale esnafı ile bir süre sohbet edip Ahilik Haftası’nı kutlayarak hayırlı işler, bol kazançlar temennisinde bulundu. Vali İlhami Aktaş’ı iş yerlerinde görmekten memnun olduklarını dile getiren esnaflar, ayrıca Pandemi dolayısı ila yaşanan sıkıntılarını ve taleplerini de dile getirerek, yapmış olduğu bu ziyaretler için Vali İlhami Aktaş’a teşekkür ettiler.

Yapılan Ziyaretler sonrasında bir açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan “Bu sene ilimizde 14-20 Eylül 2020 tarihleri arası  25.incisi kutlanacak olan Ahilik Haftamız, tüm dünya ve ülkemizde yaşamış olduğumuz (Covid-19) pandemi süreci nedeniyle, Ticaret Bakanlığımızın  almış  olduğu  karar doğrultusunda, İl Kutlama Komitesi tarafından  iptal edilmiştir.  Pandemi sürecinin sona erip, normal yaşamımıza döndüğümüz günlerde, önce sağlık  ve huzur içerisinde, teşkilat  olarak nice kutlamaları  gerçekleştirmemiz  dileğiyle  Ahilik Haftamızı  kutlar, tüm esnaf ve sanatkârlarımıza  sağlıklı  ve bol kazançlı  günler dileriz” dedi.
 
Şerife Erdem