Kaya, çiftçilerin durumuna da değinerek işine sahip çıkmayan ve kendini geliştirmeyen çiftçilerin zarar ettiğini, kendini geliştiren çiftçilerin ise kar ettiğini söyledi.
 
Sanayisi, Turizmi, tarihi ve doğasının yanı sıra Türkiye’nin en çok tarım üreten illerden biri olan ve bir çok çeşit üretimde ilk 10 sırada yer alan Çanakkale Tarım sektörü bir çok üründe Eylül ayı itibaren ile sezonu kapatırken, bir çok üründe de hasat başladı.  Koronavirüs nedeni ile zor bir sezonu geride bırakan üreticiler zaman zaman zorlansa da bazı ürünlerde istenilen elde edildi.  Özellikle kuraklık nedeni ile hu yıl istenilen seviyede verilmeyen su miktarı çiftçileri sıkıntıya sokmuştu. Koronavirüs ve kuraklık tehlikesi altında geçen bir sezonu değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya da bir çok üründe çiftçiler kar ederken bir çok üründe de zarar ettiğini ve bu çiftçilerin  yan yana yürüdüğünü söyledi.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, yaptığı sezon değerlendirmesinde şunları söyledi “Üretim sezonumuzda arpa, buğday sezonumuzla başlıyoruz. Çavdar, bakla gibi ürünlerle ilk üretime başlıyoruz. Daha sonra domates, biber gibi bunun yanında elma, şeftali gibi ürünlerle de devam ediyoruz. Şu anda domates üretimine hala devam etmekteyiz. Biber çeşitlerinin tamamında üretim devam etmekte. Yine meyvelerde şu anda şeftali, elma üretimine devam etmekteyiz. Bunlar turfandan Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Özellikle elma ve şeftali turfanda olarak devam etmektedirler. Yine önümüzde bizi bekleyen çeltik üretimi var. Birkaç gün önce ilk çeltikler, 120 günlük çeltikler biçildi ve onların hasadına başlanmış oldu. Mısır hasadımız devam ediyor. Ayçiçek hasadımız devam etmekte. Kavun, karpuz hasatlarımız devam etmekte. Önümüzdeki günlerde ceviz başlamak üzere. Cevizden hemen sonra zeytin hasadımıza girmek üzereyiz. Özellikle turfanda daha erkenci olan yerlerde, 5-10 gün içerisinde zeytinler toplanmaya başlanır. Yılın ilk yeşil zeytinden başlayan yağı çıkarılmaya başlanır. Kırma zeytinler pazarlarda tezgahlarda yerini alır” ifadelerini kullandı.
 
Buğday Sezonu Verimli Geçti
 
Ülkemizde olduğu gibi Çanakkale’de de en çok yetiştirilen ürünlerin başında Buğday ve arpa geliyor. Bu yıl mevsimlerin de iyi geçmesi ve hastalıklarla yapılan mücadelenin olumlu geçmesi ile Arpa ve Buğdayda başarılı ve verimli bir yıl geride bıraktıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya “Şu anda ele avuca gelir hasadını beklediğimiz ürünler ayçiçeği, çeltik, kavun, karpuz, domates ve meyveler. Şu anda bunların hasadı devam etmekte. Üreticimiz bu hasatların kazançlarından memnun mu? Arpa, buğday gibi ürünlerde, bölgemizin büyük bir kısmında verimli bir yıl oldu ve güzel de fiyatlar vardı. Verim ve fiyatlar iyi olunca tabi ki üretici de memnun oldu. Biz arpa, buğday sezonumuzu kazançlı geçirdik diyebiliriz” dedi.  
 
Ama Domates Sezonu Hep Tedirginliktir
 
 Sadece Bu yıl değil tüm yıllarda domatesin gerek rekolte gerekse fiyat bakımından hep tedirginlik verdiğini belirten İsmail Kaya “Bu yıla özgü değil, hep bir tedirginlik vardır domateste. Geçmiş yıllarda da bu olmuştur. Kazançlı olunduğu dönemler oldu, kazançlı olmayan dönemler oldu. Özellikle salçalık domates bölgemizde ve Karacabey bölgesindeki üreticilerimiz, fabrikaların fiyatlarını geri çekmesi nedeniyle sıkıntılar yaşadı. Bugünlerde onlar aşılmak üzere ama bu sıkıntılı süreçleri üreticilerimiz yaşadı. Yine sofralık domatesimiz 1 hafta, 10 gün önceye kadar sıkıntılıydı. Bugünlerde fiyatlar kendini biraz daha toparlasa da tam manasıyla bu üreticiye yansımadı ama şu sıralarda üreticilere kazanç olarak yansımasını bekliyoruz” dedi.
 
Ay Çekirdekte Fiyatlar Üreticiyi Memnun Ederken Çeltikte Fiyatlar Aşağıda
 
Geçtiğimiz günlerde Vali İlhami Aktaş’ın da katılımı ile gerçekleştirilen Çeltik hasadı ve Ay Çiçeklerdeki hasatlara da değinen Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, ay çiçeklerde alımındaki fiyatın yeterli, çeltik alımındaki fiyatların ise az olduğunu belirterek  “Ayçiçeği üretimimizde ise hasat devam ediyor. Baktığımızda güzel bir ayçiçek fiyatı verildi. Yağ oranına göre değişiyor; ortalama 4 liraya kadar çıkan bir fiyat belirdi. Dolayısıyla ayçiçeği üreticileri fiyattan memnun. Çeltik üretimine bakacak olursak ise ürünlerin randıman olarak iyi olacağını ve verimli bir yıl olacağını öngörmekteyiz. Fiyat noktasında da şu anda bizim beklentimizin az gerisinde kaldığını düşünüyoruz ama önümüzdeki günlerde piyasanın kendi kendini regüle ederek üreticinin istediği fiyatlara geleceğini düşünmekteyiz” diye belirtti.
 
İşine Sahip Çıkan, Kendini Geliştiren Çiftçiler Kar Ediyor
 
Çiftçilerin işlerine olan ilgilerine de değinen Başkan Kaya, işine sahip çıkmayan ve kendini geliştirmeyen çiftçilerin zarar ettiğini, kendini geliştiren çiftçilerin ise kar ettiğini belirterek “Bölgemiz, çeşitli ürünlerin bir arada yetiştiği bir bölge. Hasadımız yılın en az 7-8 ayında devam ediyor. Önemli olan burada üreticinin işine sahip çıkması. İşi ile ilgilenen, işine sahip çıkan üreticilerimiz kazanç elde ediyor. İşi ile ilgilenmeyen, işine sahip çıkmayan, kendini bu noktada geliştirmeyen üreticilerimiz zarar ediyor. Kar eden üreticilerimiz ile zarar eden üreticilerimiz ne yazık ki yan yana gidiyor” dedi.
 
 
Şerife Erdem