Türkiye’nin ‘Yaşayan Müze’ ünvanına sahip müzelerinden bir olan Kilitbahir Kalesi ziyaretçilerin beğenisini topladı. 

Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyünde bulunan tarihi yapılardan birisi de Kilitbahir Kalesi, pandemi döneminde de vatandaşların en çok ziyaret ettiği alanlardan biri oldu. Dünyanın en çok ziyaret edilen Açıkhava müzesi yolunda hızlı adımların atıldığı Tarihi Gelibolu yarımadasında yer alan Kilitbahir kalesi yapılan restorasyonun ardından vatandaşların ziyaretine yeniden açılmıştı. O günkü dönemin tüm özellikleri bünyesinde barındırarak Türkiye’nin ilk ‘Yaşayan Müze’ ünvanına sahip Kilitbahir kalesi vatandaşların ilgi odağında. Kilitbahir Kalesi, 7 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 'yaşayan müze' haline getirildi. Sarı Kule ve 7 kattan oluşan Ana Kule'de, Piri Reis'in hayatından kale içindeki günlük yaşama, Osmanlı kalelerinin mimarisinden savunmasına, ticaretten ibadete kadar her şey, bugünün teknolojisiyle ziyaretçilere anlatılıyor.  Ülkenin aktif olarak kullanılan tek kale müzesi olduğu için Türkiye’de Yaşayan Müze Ünvanına sahip Kilitbahir Kalesi, Pandemi döneminde de vatandaşların gözde noktalarından biri oldu. Özellikle Şehitlikleri gezmek için Çanakkale’ye gelen vatandaşlar Kilitbahir kalesini de ziyaret etmeden dönemiyor.
 
Çanakkale’yi ziyarete gelenlerden bir olan Yavuz Özcan da Türkiye’nin ‘Yaşayan Müze’ ünvanına sahip Kilitbahir kalesini gezerek hem mimari ve yapılan restorasyonu, hem de Koronavirüs nedeni ile alınan önlemlerden memnun kalacağını söyledi. Özcan “ Müze alanını gezerken tarihi duyguları yeniden hissettik. Restorasyonu ve konulan figürler ve temizliği mükemmel. Daha önce de gezdiğim ören yerleri arasında en iyilerinden biri. Bunun yanında Pandemi dolayısı ile kalede alınan önlemler gayet yerinde. Dezenfektelerin kullanılması mesafenin uygulanması, maske kurallarını yerinde bulduk ve memnunuz” dedi.

Kale’nin Anahtarını Görünce Çok Duygulandım
Çanakkale’yi gezmeye gelen bir başka kişi Öğretmen Günay Şahin ise özellikle yıllardır özenle korunan kalenin anahtarını görünce çok duygulandığını söyledi. Öğretmen Şahin “Gerçekten çok güzel dizayn edilmiş. Ziyaretçilerinde gayet güzel dolaşabilmesi için imkanlar tanınmış.  O dönemin gizledikleri gizemlerin eserlerini görmek, Kalenin anahtarını görmek, insanda çok derin duygular uyandırıyor” dedi.

Çok Güzel Bilgiler Aldık
Kilitbahir Kalesini gezen bir başka isim Hamide Aydın ise her şeyin çok başarılı bir şekilde dizayn ettiğini belirterek “Çok mutlu oldum. Hiç bu kadar geniş bilgilenmeyi beklemiyordum. Görevliler bizim bilgilenmemiz için çok ilgilendiler. Müzede gösterilen animasyonlar da çok güzel ve anlaşılırdı. Çanakkale’ye gelen herkesin müzeyi ziyaret etmesini tavsiye ediyorum” dedi.
 
Şerife Erdem