Çanakkale bölgesinde yetişen birçok türün Ülke pazarlarının aranan markasına dönüştüğünün altını çizen Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Domates Şenliğinde yeni marka hedefi gösterdi;
“Sıra Domatesimizde…”

----------------------------------------------

Ziraat Odası Başkanı İsmail kaya, yeni hedefi açıkladı; “Bir ürünümüzü daha, marka yapacağız…!”
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya Bayramiç'in Koşuburnu Köyünde düzenlenen Domates Hasat Şenliğinde çarpıcı özlere imza attı. Hedef verdi.
Bereketli toprakların, bol oksijen ve hayatın adı olan su ile buluşmasından kaynaklı, kendine has tadı, rengi ve kokusuyla tezgahların aranan, sorulan, tercih edilen ürünlerinden olan Çanakkale Domatesinin, önemine değinen Başkan Kaya; “Hasat Şenliği’ni yaptık, Koşuburnu köyünü Dometes cennetine çevirdik” şeklinde konuştu.
Şenliğe katımları ile hedefe dair çıkılan yolda,  çiftçiye büyük moral olduğunu savunduğu Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren,  Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu,  Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, AK Parti Bayramiç İlçe Başkanı Sadettin Arslan, İl Genel Meclisi Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri ile bölge yakın köylerin Muhtarlarına şükranlarını sunan  Kaya, “Bu büyük hedefe birlikte varacağız” diye konuştu.
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’ de  bir çok ürünün bir arada yetiştirildiğini, yetiştirilen bu ürünlerin neredeyse tamamının tüketicinin gönlünde taht kurduğuna dikkat çekti.

Tüketicinin pazar arabasında yer alıp, sofralara uzanan yolculukta, Çanakkale markalarının türk sofralarının vazgeçilmezine dönüştüğünü de vurgulayan kaya,
“Çanakkale ürünlerinin tezgahlarda  şöhret olmaları, marka olmalarını sağlayan özverili çiftçimize ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi.
Çanakkale çiftçisinin, Şehrin verimli topraklarını adeta iğne oyası gibi işlediğini, ürün yelpazesini oluşturan tohumları toprağa eker iken de,  bilinçli hareket edip, toprağına göre tohum attığının altını çizen Kaya,
“Verimli topraklarımızda yetişen her tür ürün, ayrı bir marka.  Her bir marka da, bölgemiz için çok kıymetli. Temiz havamızla temiz su kaynaklarımız ile verimli kaliteli topraklarımız buluşturuludğunda, markalaşmayacak ürün kalmıyor.
 En önemlisi de çalışkan, bir o kadarda bilinçli bölge üreticilerimizin sunduğu katkı..
Atalarımızın değdi gibi, çalışmak önemli. Tarlada izi olmayanın, Harmanda yüzü olmaz. Çanakkale çiftçisi bu anlamlı sözle hareket ediyor. Bu sayede, ektiğini biçiyor, markalaştırıyor.
 Çanakkale ürününün şöhret olmasının, markaya dönüşmesinin sırrı bu.
Şöhret olmak, marka olmak kadar,  bunun devam ettirilmesi gerekiyor.” dedi.
Etkinlikte, üreticiye seslenen Kaya; “siz değerli çalışkan ve bilinçli üreticilerimizin sayesinde markalarımızın artmaması için hiçbir neden yok” vurgusu yaptı.
Yöresine ve tüm Türkiye’ ye, Şöhretiyle ün salmış olan domates üretiminin çok zor, masraflı ve emek gerektirdiğini sözlerine ekleyen kaya;

“Bu zorlu süreç sonucu, eşsiz tada bürünen ürün Çanakkale Dometesidir. Her ne kadar zor ve masraflı olsa da temiz havamızın, temiz suyumuzun ve verimli topraklarımızın, bilinçli üreticilerimizin çalışkanlığı ve başarısıyla birleşerek bu lezzet elde edilmektedir” diye konuştu.
İmece kültürüne de değinen Başkan İsmail Kaya,  İmece kültürünün bizim geçmişimiz olduğunu, her geçen gün bu kültürden uzaklaştığımızı ve bunu engelleyerek bıraktığımız yerden tekrar ayağa kaldırmamız gerektiğinin de altını çizdi.
 Kaya daha sonra şöyle dedi; “Kültürümüzü gelecek nesillere  aktarıp, daima canlı tutmanın çok kıymetli olduğunu anlatmaya gerek yok.”
 Domates fiyatlarına değinen Kaya, fiyatların beklentilerin çok altında olduğuna dikkat çekti. Üreticilerin, umudu kaybetmemeleri  gerektiğini vurguladı.

İsmail Şen