Çanakkale İl Başkanlığı Kongresine katılan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Hükümet ve Ana muhalefeti adeta topa tuttu. Pandemi Sürecindeki yardımlar, Cumhurbaşkanlığı sistemi, Yassı Ada,  ve son olarak Muhalefet Partilerini eleştiren Genel Başkan Gültekin Uysal  ‘Bu iktidar gitsin, bu iktidarın bıraktığı usullerle bu ülkeyi yağmalayalım’ anlayışı içinde olan bir Muhalefetin olduğunu hatırlatarak, bu anlayışların yıkılması için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’yi büyük kırılmalar yaşatmadan başarıya ulaştırmak için gönüllere Demokrat Partinin sevgisi olan ilk cemreyi de Çanakkale’de pandemi sonrası gerçekleştirdikleri ilk İl Kongresinde  bıraktıklarını belirterek, “Türkiye’de bir kuruluş akıl ve iradesinin temsiliyetini ete kemiğe büründürmek mecburiyetindeyiz.  Kendi tarih çizgisi içerisinde yaşadığımız alt üst oluşlar hafızamızda. kademe kademe  normalleşme iklimi içerisinde kademe kademe Çanakkale’de başladığımız bu süreçte ilk cemreyi gönüllere bırakmak  mecburiyetindeyiz.  Bütün çabamız bu yolu kavgasız, gürültüsüz, büyük kırılmalar yaşamadan  Türkiye’nin başarabilmesidir” dedi.
 
İl Başkanı Nail Babacan’ın ardından kürsüye çıkan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, yaptığı açıklamada şunları söyledi “Bir küresel salgın iklimindeyiz. Bazen önüne geçebileceğimiz hadiseler gelir sizi bulur. Bazen de önüne geçemeyeceğimiz salgınlar gibi, depremler gibi, felaketler gelir sizi bulur.  İşte devlet olmanın asli görevi, günü ve zamanı bu zor zamanlardır.  Böyle bir zamanda maalesef milyonlarca insanımızın işsiz kaldığı, işletmelerine kilit vurduğu ve yarından ümitsiz hale geldiği  bir dönemde biz kuru laflarla  günü geçiştirmek mecburiyetinde kaldık.  5 buçuk milyon kişiye sadece biner Lira yardım yapabildik. Yağmalanan İşsizlik fonundan akıbetinin veri rakamlarına inanamaz hale geldiğimiz, sadece bizim mi? Hayır. Türkiye Yaz sezonunun ortasında Türkiye’nin 5 Milyon cari açığını kapatmasına vesile olan sektör, can çekişir halde ve Türkiye’ye karşı her daim bildiğimiz olumsuz bakışlarına  vesile yapmak adına, vesile arayanlara Türkiye kendi eliyle argüman üretir halde ‘Türkiye’nin verilerine güvenmiyoruz’ diyerek Türkiye’yi  destinasyon noktasından çıkardılar ve yeniden kabul etmiyorlar. Böyle bir ortamda Bugün, bir takım sanal rakamlarla , bu sıkıntılı dönemi geçirdiğimiz iddialarına karşı , sokakta, çarşıda, pazarda  gezerek vatandaşlarımızı anlamaya ve dertlerini dinlemeye gayret gösterdik” dedi.

Çürümüş Siyasetin En Net Göstergesidir
Pandemi sürecinde hükümetin yaptığı yardımlara, daha doğrusu yapamadığı yardımlara da değinen Genel Başkan Gültekin Uysal, bahanelerle satılan ve yok edilen paraların harcanması ile bu zor zamanda vatandaşa yardım edemeyecek hale geldiğini belirterek “Bu tür küresel çapta  bireylerin fiziki bağışıklık sistemlerinin sınandığı bir salgın değil, ayın zamanda  yönetim sistemlerinin o ülkelerde oluşturduğu derinliğin de  sınandığı bir dönemdir. 998 milyar dolarlık  bir ek bütçe yapan Japonya’nın yanında 2.2 Trilyo Dolar gibi  vatandaşlarına yardım bütçesi yapan birleşik devletler gibi  750 Milyar Euro ek bütçe oluşturan Almanya gibi  350  artı 400 Milyar Euro gibi ki  Batı Avrupa’da büyük kayıplar veren İtalya bile  büyk ölçekte fonlar oluşturdu, vatandaşların ve işletmelerine gelirlerini arttıracak doğrudan yardımlar yaptı. Ülkemizde ise yaşananlar ortada. İşte devlet bu günler için lazımdır.  Eğer siz ülkenin yedek akçelerini, Merkez Bankasının karını, bu zamana kadarki Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin hiçbirinin aklına gelmemiş mi ki siz bunları  tarumar ettiniz. Bu ülkenin yüz yıllar boyunca  bir takım sözleşmelerle milletin cebinden para çıkmayacak diyerek  pazarlamış olmanza rağmen, bu ülkenin vatandaşının kaynağını, dişinden tırnağından arttırdığı  vergi gelirlerini bir takım yandaşlara aktarmak için  bahane yaptınız ve bugün böyle bir zamanda  vatandaş yardım yapamaz haldesiniz. İşte siyasetin çürümüşlüğünün en net göstergesi  bu uygulamadır.  

Yeni Sistem Değil ‘Yıkım Mühendisliği’ Sistemi
Genel Başkan Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanlığı sisteminde yaşanan sıkıntılar ve sistemin işleyişi hakkında gerçekleştirdiği eleştiride ise “Nereden geldiğimizi biliyoruz ve işte Çanakkale’deyiz. Bir takım süslü sözlerle meydanlarda organize bindirilmiş kıtalara ifadelerinizi zannediyorsunuz ki vatandaşların gönül tellerinde titreyerek mana bulacak. Bulmuyor. Bunu biliyoruz. Bugün de bu ülkenin  bir sistematik yıkım mühendisliği ile karşı karşıya kaldığı bir dönemde, bir ucube anlayışı ‘sistem’ diye Türkiye’ye dayatarak  Allah’ın 21. Yüzyılda Türkiye’ye bahşettiği biri var ona tabi olun. O ne biliyorsa okusun mantığı içerisinde ‘yerli ve Milli’ diyerek  pazarlanmış bir yönetim modeli ki  model bile diyemeyiz.  Bir kişinin şahsında tüm kuvvetleri toplayalım, o ne biliyorsa okusun mantığı içerisinde ülkenin geldiği yer ortadadır.  Bu acıların ve ızdırapların milletimiz daha fazla hissetmemesi için  Türkiye’de bir sanal gündem oluşturulmuş.  İşletmeler batıyor, İş verenler işsiz kalıyor, memleket yokluk içinde, biz onun yerine ne veriyoruz. Al sana Ayasofya veriyoruz.  Ayasofya’nın kavgasını, mücadelesini vermiş, orada bugün  ezan okunuyorsa, kuran okunuyorsa, bunun sahibi olan bir geleneğin sahibi olarak , öyle konuşmaya gerek yok. Yapacaksanız yaparsınız.  Başta Ana muhalefet CHP olarak karşı çıksın da  bu işten nemalanalım gayretlerine  artık vatandaşımız da milletimiz de toktur.  Bu ülkenin Anayasası, Kanunları, kurumları, kurum kültürünü günü sıfırlamak adına yıktınız. Peki yerine ne koydunuz? Yerine bir şey koyamadık.  Uçacağız, zıplayacağız dediğiniz bu dönemde çift haneli işsizlik rakamları, çift haneli enflasyon rakamları, çift haneli faiz oranlara ulaştı” dedi. 

Bu Sistemi Yıkmazsak Yıllar Geçse de Aynı Sorunları Konuşacağız
 Uysal “Bugün, Türkiye’de milletle bağını kesmiş, hani ayakları havada olan bir Ağaç vardır Sude ağacını bilirsiniz  aynen o benzetmede olduğu gibi  Milletle bağını kesmiş, millet iradesinin  Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi Olmak üzere   Milletin ızdıraplarını, beklentilerini ve gelecek ile ilgili kaygılarının kürsüde konuşulması gerekirken,  Türkiye’de oluşturulmuş bir çarpık siyasi düzen dolayısı ile  o kürsülerde ne çiftçilerimizin meseleleri konuşulabiliyor,  ne esnafımızın meselesi konuşulabiliyor, ne de dar gelirli vatandaşımızın sorunları konuşulabiliyor.  Bu sistematik siyasal düzeni değiştirmediğimiz müddetçe, milletimizin iradesi kademe kademe sağlıklı bir zincirle beraber , karar alıcı meclislere yansımadığı sürece,  on yıllar geçmesine rağmen konuştuğumuz meseleleri on yıllar daha geçse de yine konuşmaya devam edeceğiz.  Bugün bir deli gömleği giydirme teşebbüsü ile  birkaç düğüm daha atılmıştır. Demokrat Parti olarak kavgamız bu yöndedir. 70 yıl evvel kurulduğumuzda ne diyorsak, bugün de kurucu irademizin ortaya koyduğu referanslarla  yine aynı şeyi söylüyoruz.  Hakkın, Adaletin savunucusu Barolar,  Adalet diye bağırır hale gelmişse, Adalet adı dışında bu ülkede namuslu her vatandaş arar hale gelmişse ülkede bir problem olduğunu bu kürsülerde haykırmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Yassı Adanın Gönlümüzde ve Zihnimizde Ne Anlama Geldiğini Biliyoruz
Geçtiğimiz aylarda yapılan bir proje ile İsmi Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak değiştirilen Yassıada hakkında da açıklamalarda bulunan ve Yassı Adanın gönüllerde yerinin başka olduğunu belirten Gültekin Uysal “Ortada bir kazan kaynatılıyor.  Bu kazana sürekli bir odun atmak lazım.  Konjektörel olarak ne demokrat partinin fikrini,  ne ruhunu , ne ideallerini, ne icraatlarını, ne de o ahirete intikal etmiş şehitlerin  bize bıraktığı bu mirası anlamayanlar,  Yassı Adada bir tören düzenliyor.  İstediklerini yapsınlar. Suret-i Haktan görünerek, bu güne kadar Payitahtımız İstanbul’a hançer üstüne hançer saplayanlar, o yetmemiş, adeta bir yarışma düzenleseniz ‘bina üstüne bina nasıl giydiririz’ deseniz Yassı Adaya öyle bir kötülük yapabilirdiniz, güya Yassı Ada’nın ismini Özgürlük ve Demokrasi Adası yaparak geçmişi silecekler.  Milletin vicdanından  yaşanan bu yarayı  ancak yaşayanlar bilir.  O Yassı Adanın gönlümüzde ve zihnimizde ne anlama geldiğini biz biliyoruz.

Perinçek’i de Yanınıza Alsaydınız da  Fotoğraf Tamamlansaydı
Genel Başkan Uysal, konuşmasının devamında  Yassı Adaya gidenlere yönelik de yaptığı sert açıklamada “Bir takım siyasi partilerin temsilcileri bize duacı olmamızı istiyor şundan dolayı, darbeler kalkmış da idamda imzaları yokmuş.  Buna mı duacı olacağız.  Kimin ne yaptığını biliyoruz. 27 Mayıs Sabahı Radyodaki sesi biliyoruz.  Yassı Adada yapılan törende o 14’lilerin ve Liderin ismini verseydiniz de  oradaki sefaletiniz taçlansaydı bari.  Bugün hala 27 Mayıs’ı savunan ve Cumhur ittifakını savunan  arzı endamı ile ekranlarda yer alan Perinçek’i de yanınız alsaydınız da  fotoğraf tamamlansaydı.  Biz biliyoruz. Onlar da istedikleri zaman konjektürel olarak Demokrat Parti ve Menderes İsmini  dillerine pelesenk etmeye çalışsınlar.  O döneme ne kadar sadakat gösterdiklerini icraatlarıyla biliyoruz.  Onlar ne yaparlarsa yapsınlar. Bize emanet edilmiş iradenin  büyük hizmetlerin bugünün Türkiye’sinden yeniden  bizler, kamu kaynakları ile değil, milletin kaynaklarını yağmalayarak değil, dişinden tırnağından arttırdığı, imce usulü ile bu yolu aşacağız” dedi.

Bu İktidar Da Eninde Sonunda Hesap Verecektir
15 Temmuz ve FETÖ ile Mücadeleyi de değerlendiren Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal “Ele geçirme mantığı altında 15 Temmuz’da Türkiye’yi nereye getirdiğinizi biliyoruz.  Bugün güya FETÖ  ile mücadele ediyorlar. Daha geçen gün 2. Kolordu Komutanının yaverini ancak tespit edebilmişler ve yeni ortaya çıktı. Şunu da biliyoruz ki Türkiye’yi bu noktaya el birliği ile getirdiniz.  İki tane suç ortağı var biri diğerini yargılıyor. Allah’ın izni ile Türkiye normale döndüğünde bir hukuk devleti olarak, Türkiye Cumhuriyeti savcıları ve mahkemeleri  vazife yapmaya başladığında Bu FETÖ örgütünün devleti ele geçirme mantığı içerisinde  devletin içerisine yerleştiren bu iktidar da eninde sonunda hesap verecektir. Kimsenin yanına kar kalmalmalı” dedi.

Biz İktidar Olsaydık 15 Temmuz Yaşanmazdı
 2007 Yılında Demokrat Parti ve diğer partilere yönelik yapılan girişimlere de değinen Genel Başkan Gültekin Uysal, eğer 2007 yılında partilere yönelik engelleme girişimleri olmasaydı ve kendileri iktidara gelselerdi, 15 temmuz sürecinin yaşanmayacağını belirterek “Siz bu süreçleri beraber yaşarken biz 2007 yılında bu operasyona doğrudan muhatap olmuş bir siyasi partiyiz. Hepimizin hafızasında.  Bugün birileri çıkmış CHP’ye çekilen, MHP’ye çekilen operasyon diye onları konuşuyor.  Ama bugünden geriye doğru gittiğimizde 2007’de eğer, Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisinin birleşmesi akabindeki o süreçle beraber Milletimizin iradesini Büyük Millet Meclisinde temsil eder hale gelebilseydik ne Türkiye 15 Temmuzları yaşardı, ne de bunca zamanın imkanı, kaynağı heba edilirdi.  Bugün sadece Merkezi hükümet bazında söylemiyorum. Yerelde de görüyoruz. Türkiye’nin bu çapık işleyen mekanizması dolayısı ile ne siyasi, ne adli ne de idari denetimi yapamayışı dolayısı ile bu ülkenin kaynakları talan ediliyor ve yağmalanıyor” dedi. 

Bütün Çabamız Büyük Kırılmalar Yaşanmadan Türkiye’nin Başarılı Olmasıdır
Genel Başkan Uysal “Bugün Türkiye’nin  namuslu ellerde olsaydı inanıyorum ki  Türkiye’nin büyüklüğüne, tarihi geçmişine ve akametine sahip bir kadro ile bulunsa bütün bu heba edilmiş kaynaklara rağmen  önümüzdeki 10 yıl içerisinde hem bulunduğu coğrafyada, orta ölçekli bir güç olarak  önce kendi insanını refah içerisinde yaşatır, hem de manevi coğrafya dediğimiz, gönlümüzün içindeki tüm bu sahalarda  huzuruna güvenine hizmet eder hale gelir.  Elbette insanlar gibi Kurumlar da alt üst oluşlar yaşıyor.  Burada şanlı geçmiş tarihimizin içinde pek çok çalışmaya imza atmış partililerimiz var  o referanslarla bu kavgayı bugün hep beraber yürütüyoruz.  Milletimizin ızdıraplarının hepimize yeniden kılavuz olabilmesi için  sağımızdan, solumuzdan yapılan telkinlere inat ‘Benim bir davam var ve davası olanların başka kaygıları olmaz’ diyerek  bu yolda bayrağı hep beraber yeniden en yükseğe çıkarmak mecburiyetindeyiz. Olana bitene bugün baktığımızda kötü geleceklerin habercisi olduğunu açık yüreklilikle ifade edebilirim. Bugün demokratik yollarla hedefine ulaşamayacağını  bilen iktidar,  kademe kademe Türkiye’yi içine kapatarak, demokrasimizin nefes alanlarını daraltarak,  demokrasi özü eleştirme hakkını redederek, en küçük eleştiriye bile tahammülü olmadıklarını biliyoruz.  Çiftçiye Fon için oluşturulan paralar bir takım medyalara aktarılıyor. Halkın sesi olan bazı medyalar kapatılma riski ile karşı karşıya.  Gerçekleri halkın gözünün önünden kaçırmayacaksınız.  Bütün çabamız bu yolu kavgasız, gürültüsüz, büyük kırılmalar yaşamadan  Türkiye’nin başarabilmesidir” dedi.

Mevcut Siyasetin Türkiye’yi Yönetme Gücü Yoktur
Ana Muhalefet ve Meclis izlenimlerini de aktaran Genel Başkan Gültekin Uysal “Güya iktidara alternatif oluşturduğunu iddia eden,  Ana akım Mecliste grubu olan siyasi partilerin  bir çıkmaz içerisinde olduğunu da Çanakkale’de sizlerin huzurunda ifade etmek mecburiyetindeyim.  Bu iktidar gitsin, bu iktidarın bıraktığı usüllerle bu ülkeyi yağmalayalım  anlayışına sıkışmış siyasetin  Türkiye’ye çözüm üretme imkanı yoktur.  Bu nedenle Türkiye’de bir kuruluş akıl ve iradesinin temsiliyetini ete kemiğe büründürmek mecburiyetindeyiz.  Kendi tarih çizgisi içerisinde yaşadığımız alt üst oluşlar hafızamızda. Ama bugün her gittiğimiz yerde görüyoruz, bu küresel salgın olmasaydı, 6-7 aylık periyotta Türkiye’nin her noktasına ‘Gidemediğin yer senin değildir’ anlayışı içerisinde tüm vatandaşlarımız ile kucaklaşacağımız  bir kampanya ile önümüzdeki süreci kodlama anlayışı içerisindeydik. Ama kademe kademe  normalleşme iklimi içerisinde kademe kademe Çanakkale’de başladığımız bu süreçte ilk cemreyi gönüllere bırakmak  mecburiyetindeyiz” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından  oylamaya geçildi. Tek listenin olduğu oylamada Nail Babacan İl Başkanı Olarak seçildi.  Nail Babacal il Başkanı olurken İl Yönetim Kurulu Asil Üyeleri İsmail Sazanoğlu, Sariye Günar, Bülkent Deniz, Cemile Dinler, Mehmet Uygur, Mediha Göktaş, Ramazan Bulan,Mustafa Ünal olarak seçildi. Yedek üyeler ise İbrahim Barış Özbek, Rahim Bölükoğlu, Önder Kaya, Zerrin Cici, Rıfat Uluhan, Nevzat Bilgin, Şahin Çakırlar ve Beytullah Yavaş olarak seçildiler.
İl Disiplin Kurulu  Asil Üyeliğine ise Seyfi Beşerler, İbrahim Hakkı Gündüz, Hüseyin Güngör, Hilal Kılıç ve İrfan Çakır seçilirken, Yedek Disiplin Kurulu Üyelerini ise Tevfik Yıldız, Vahit Ataylar, Mehmet Avcı, Altan Sazanoğlu ve Nurcan Nurcan Ateşman seçildi.
 
Cuma Deren- Şerife Erdem