Koronavirüs kısıtlamalarının kalkmasının ardından şehirlerarası otobüs yolculuğunda belirli bir oranda artış gözlemlenmişti. Tavan fiyat uygulamasıyla da yolculuk yüzde 40'a varan oranlarda ucuzlamasına rağmen bayram öncesi bilet satışları eski bayramlara göre yüzde’ 70 daha düşük.

Bir Haziran itibarıyla seyahat kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte yeni oturma düzeninden dolayı seyahat firmalarına gelen zamlar vatandaşın cebini yakmıştı. Hem fiyatlar hem de salgın sebebi ile otobüs ve uçak biletlerine olan ilgi normalin çok altında kaldı. Bu sebepten dolayı bu sene kurban bayramında vatandaşlar seyahat firmalarını tercih etmiyor.

Bayramda uçaklara çok fazla ilgi olmadığını, insanlar seyahat etmeye korktuklarını ama tabi ki hiç talep yok denilemez ancak normalden kat kat az olduğunu belirten 15 yıllık hava yolu firması çalışanı Zafer Güneş ; ‘’Geçen bayramlar ile kıyaslarsak yüzde yetmiş civarında bir düşüş var. Zaten bilet satışlarından dolayı Türk Hava Yolları seferlerini sürekli iptal ediyor. O yüzden Çanakkale-Ankara seferleri haftada yedi gün iken haftada üç güne düşürdüler. Daha sonra iki gün daha ilave ettiler. Pazar ve pazartesi günleri hariç haftada beş gün Çanakkale-Ankara seferleri devam edebiliyor. Ankara’dan diğer illere bağlantı verirken Çanakkale uçağının olduğu günlerde diğer illere uçak olmayabiliyor. Genelde şu an da yapılan bağlantılar iki aktarma ile gidip gelinebiliyor. Yani tek aktarma ile gitmek şu an biraz zor. Bazı illere bazı günler denk gelebiliyor. Çanakkale-Ankara uçağı oluyor ama bazı illere olmuyor. Buranın yokken oranın var oluyor. Dolayısıyla şu an büyük aksaklıklar yaşanıyor. Yani uçuş zor. Dış hatların çoğu zaten kapalı. Türk Hava Yolları para toplamak amacıyla dış hatlarını açıyor. Yeri geldiğinde tekrar kapatabiliyor. Biletleri erteliyorlar ya da birkaç ay sonra bilet iadeleri yapılabiliyor ama ilk anda para toplamak amacıyla seferler açılıyor. Bu da tabi müşteri açısından da zor oluyor. Bu sıra Çanakkale-Ankara saatleri çok değişti. Zaten bugüne kadar olan seferler 22:10’du. Şimdiki seferler 08:55’e alındı ama bu kadar fazla değişiklik hem yolcuyu hem acentayı çok fazla yoruyor. Bir kişinin biletini yedi defa değiştirdiğimiz oldu. Bu da hoş bir durum değil. ‘’ ifadelerini kullandı.

Uçak sayılarının az olması bilet fiyatlarını yükselttiğini, aktarmalı gidecek yolcuların 830 TL’ ye kadar bilet almak zorunda kaldığını Çanakkale-Ankara 250 TL , Antalya seferlerinin ise 830 TL’ye kadar çıkabildiğini belirten Güneş sözlerine şu şekilde devam etti. ‘’İstanbul seferleri Mart ayında Pandemi nedeniyle kapandıktan sonra bir daha açılmadı. Şu an bir Eylül’e kadar kapalı gözüküyor. Ama Eylül’de açacaklarını düşünmüyorum. Zaten İstanbul seferleri haftada üç gündü o da Mart’tan beri yok. Temmuz ayına geldik hala yok, olacak gibi de görünmüyor. Türk Hava Yolları’nın buraya uçmaya niyeti yok gibi’’

‘’Gaziantep Seferi Yok’’
Gaziantep seferlerinin Çanakkale ile hiçbir ilgisi olmadığını, Gaziantep uçak seferlerinin Gaziantep Belediyesi’nin Pegasus Hava Yolları tarafından kiraladığı uçak ile yapıldığını belirten Güneş sözlerini şu şekilde bitirdi; ‘’Gaziantep’ten Çanakkale’ye Gaziantep’ lileri getirip, geçen yıllarda Anadolu Jet ile yapılan seferleri şimdi Pegasus ile yapıyor. Çanakkale’ lileri ilgilendiren bir durum değil.’’

Bayram rezervasyonları başladığını ve şu anda fiyatlarının aynı olduğunu beliten bayramda herhangi bir zam olmadığını söyleyen 5 senedir otobüs firması çalışanı olan Ahmet Düzçelik ise; ‘’Bilet fiyatları şu anda aslında yüksek değil. Geçen sene İstanbul bilet fiyatları 75-80 liraydı. Gemiye, mazota gelen zamlardan dolayı aslında fiyatlar normal. Mesela 100 değil de 90 olabilirdi. Bir 10 TL’lik fark var. Geçen sene 80 TL’ye kestiğimiz bileti bu sene 90 TL’ye kesmemiz gayet normal ki yarı yarıya yolcu aldığımız halde’’ ifadelerini kullandı.

‘’Sıcak içeçek servisi kaldırıldı’’
 Sıcak içecek servisleri koronavirüs dolayısıyla insanlarımızın sağlığı için kaldırıldığını belirten Düzçelik sözlerine şöyle bitirdi; ‘’ Çünkü şehir içi servisleri çok yoğun oldu. 16 kişilik arabaya 12 kişi binmek zorunda kalıyor, eşyaları oluyor. Çok sıkışıklık olduğu için insanlarımızın açısından daha uygun gördük.’’
Farklı bir otobüs firması çalışanı olan Fatih Demirci ise; ‘’Seferler açıldı ama rezervasyonlar kapalı pandemiden ve yoğunluktan dolayı. Zaten pandemi süreci nedeniyle sefer ve yolcu sayısında kısıtlamalar var ondan dolayı rezervasyonlar yapılmıyor. Pandemi süreci devamında nasıl bir süreç olursa, vakalarda azalma olursa ona göre fiyat değişikliği olur normal bir hayata geçiş yaptığımızda. ‘’ ifadelerini kullandı.
Bayram öncesi güncel otobüs fiyatları İstanbul 110 TL, 70 TL Bursa , Ankara 140 TL, Antalya 130 TL, İzmir 100 TL civarında. Uçak bileti fiyatları ise 830 TL’ ye kadar çıkabiliyor.
 
Şerife Erdem