Çanakkale Belediyesi Kurduğu Tohum sandığı ile yerel tohumları topladı. 2017 yılında başlayan Tohum Sandığı projesi ile toplanan atalık tohumların fideleri vatandaşlara dağıtılarak toprakla buluşturuldu. Bir yandan da Çanakkale Belediyesi ekipleri belirlenen alanlarda dikim yaptı.

Ülkemizin her geçen gün tohum ve fide temininde dışa bağımlı hale gelmesi, atalık tohumların bir kenara atılması ile harekete geçen ve 2017 yılında Tohum sandığını kuran Çanakkale Belediyesi yerel tohumları toplayarak sakladı. Yurt dışından getirilen fidelerle üretilen sebze ve meyvelerin zehir saçması ve hastalık üretmesi ile gözler yeniden atalık tohumlara çevrildi.   Koronavirüsün de etkisi ile artık yurt dışından fide temin etmekte zorlanan vatandaşlar için harekete geçen Çanakkale Belediyesi tohum sandığında sakladığı atalık tohumları ekmeye başladı.

Uzun bir süredir yerel ve atalık tohumların korunup geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması adına çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Çanakkale Belediyesi tarafından yeni ürünler toprakla buluşturulmaya devam ediliyor. Dikim sezonunun başlaması ile birlikte Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı ekiplerin çalışmaları da hız kazandı. Daha önce pembe domates fidelerini toprakla buluşturan ekipler, dönem itibariyle patlıcan fidelerinin de dikimini gerçekleştiriyor. Çalışmalar kapsamında sezon boyunca mevsimlik sebzelere ait çok sayıda fide toprakla buluşturulmaya devam edecek.
 
Şerife Erdem