Yerel ve atalık tohumların korunması, yetiştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmalarını sürdüren Çanakkale Belediyesi geçtiğimiz yıllarda kurduğu Tohum Sandığı ile yerel tohumları muhafaza etmişti.  Tohumların ekilmesi için de harekete geçen  Çanakkale Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Karakılçık Buğdayının ardından  seralarında yetiştirilen pembe domates fideleri  de toprakla buluşturuyor.

Yurt dışından getirilen fidelerden üretilen sebze ve meyvelerin hastalık üretmesi nedeni ile gözler yeniden atalık tohumlara dönmüştü. Git gide yok olan yerel tohumların mıhafaza edilmesi ve kullanılmasının yaygınlaşmasını sağlamak amacı ile Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığı kurmuştu. Bu proje ile atalık tohumlar bir bir toplanarak muhafaza edildi. Tohumlar zaman zaman düzenlenen tohum takas şenliği ile kentliler ile de paylaşılırken, tohumların toprak ile buluşturulması için de harekete geçen Çanakkale Belediyesi geçtiğimiz Şubat ayında ilk olarak Karakılçık Buğdayını toprakla buluşturmuştu. Çanakkale Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı ekipler bu ke z de Pembe domates diktiler.
Dikim sezonunun başlamasıyla çalışmalarını hızlandıran Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Tohum Sandığı personeli, salgın hastalık riskinin devam ettiği bu günlerde sosyal mesafe kurallarını da gözeterek, dikim çalışmalarına başladı. Tohum Sandığı’nda pembe ve diğer domates çeşitlerinin yanı sıra, mevsimlik sebzelere ait çok sayıda fide de üretim için toprakla buluşturulmaya devam ediyor.
 
Şerife Erdem