Ülkemiz ceviz üretiminde 4’üncü sırada olmasına rağmen ceviz alımında dışa bağımlı bir ülke konumunda. Bu kapsamda Çanakkale’de ceviz üretim kapasitesini arttırmak amacı ile Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Biga İşletme Müdürlüğü 500 ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştirdi.

Ülkemiz ceviz üretiminde dünyada 4. sırada yer almasına rağmen, bu üretim ülkemizin  kendi ihtiyacını bile karşılamıyor. Bu nedenden dolayı Türkiye ceviz ithal eden bir ülke konumunda. Ceviz yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından birisi de istenilen özelliklere sahip standart ürünün yetersizliğidir. Bu nedenle, özellikleri bilinen çeşitlerden kapama bahçe tesisi büyük önem taşıyor. Ülkemizin önemli bir meyvesi olan Cevizin dış bağımlılığından kurtulabilmesi için devreye giren Orman Bakanlığı yaptığı desteklerle ceviz üreticilerine destek olurken Orman Bölge Müdürlükleri de üretici olmak isteyen vatandaşlara ceviz fidanı dağıtımı yapılıyor.

Bu kapsamda Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Biga Orman İşletme Müdürlüğü Gelir Getirici Türlerle Ağaçlandırma projeleri kapsamında, Biga ilçesine bağlı Ahmetler, Sığırcık, Bezirganlar ve Dişbudak köylerinde dikilmesi üzere 500 adet Torbalı ve Aşılı Ceviz Fidanlarının dağıtımını gerçekleştirmiştir. Üretici olmak isteyen ya da üretici olma yolunda adımlar atan vatandaşlara dağıtılan her bir fidan ülkemizi cevizin dış bağımlılığından kurtarması planlanıyor.
 
Şerife Erdem