Sağlık Bakanlığı anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik sağlık bakanlığının çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti verilen hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 'Bebek Dostu' hastaneler programı başlatılmıştı.  Bu kapsamda Çanakkale’de bebek ölümlerini en aza indirmek amacı ile Bebek dostu hastane olma çalışmalarını sürdüren Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü İlçe Hastaneleri başta olmak üzere bir çok hastane ‘Bebek Dostu Hastane’ ünvanına kavuştu.
 
Geçtiğimiz Perşembe günü bir basın açıklaması düzenleyerek 2019 verilerini paylaşan ve sağlık alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, bebek ölümlerine de dikkat çekmişti. Taşçı “İlimizde 2019’da bebek ölümlerinin  binde  3.4 gibi bir rakamla Türkiye’nin hedefi  olan bir oranda tamamladık ve bebek ölümlerimizi en alt seviyeye indirdik. Hedefimiz daha da ölümleri daha da aşağıya çekmek. Bunu da nasıl yapacağız? Gebelik öncesi yapılan Planlı gebeliklerde önce  gebe kalmaya karar veren anne adaylarımıza 3 aylık önceden bakımını yaparak, çocuğun anne karnında ölmesini önlemeye çalışacağız.  Anne Koruyucu hekimliğimiz temelde her şey , %99 üzerinde aşılamalarımız da var” demişti.

İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı’nın bu açıklamalarını destekler nitelikteki önceki yıllarda olduğu gibi 2020 yılında da bebek ölümlerinin önüne geçmek için çalışmalar devam ediyor. Doğum hizmeti verilen hastanelerde gebelikten itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler 'Bebek Dostu Hastane' ünvanını alıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar devam ederken Çanakkale ve İlçelerde bir çok hastane bu ünvana kavuştu. Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları programı kapsamında; günce bilgilerle eğitilmiş sağlık personelleri ile gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan Hastanelerde  ve 1. Basamak Sağlık kuruluşlarının  “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu” unvanı almaya hak kazanmaktadır. İlimizde Bebek Dostu Ünvanı alan tüm hastanelerimizin ve Bebek Dostu Yenidoğan Bakım Ünitelerinin yıllık değerlendirmeleri İl Sağlık Müdürlüğü Program Sorumluları ve Anne Sütü Ulusal Değerlendirmecileri tarafından yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.
 
Şerife Erdem