Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, İl Sağlık Yönetimi ile beraber 2019 yılı değerlendirmesini yaptı. Çanakkale’de İlçeler başta olmak üzere yapılan yatırımlarda gelinen son nokta, sağlık alanında atılan adımları tek tek değerlendirdi. Dr. Taşçı, gittikçe dünyayı saran anacak Türkiye’de henüz görülmeyen Koronavirüsü ile ilgili Çanakkale’de alınan tedbirlere de değindi. Taşçı, Sağlık bakanlığı ve Çanakkale İl Sağlık Müdürü olarak tüm planların hazır olduğunu belirterek “Bizim 2019 yılı pandemi planımız hazır ve geçtiğimiz Aralık ayında tüm üst düzey yöneticilere bunu anlattık. Dün de tekrarladık ve biz dedik ki daha bu iş ortada yokken biz planımızı hazırladık. Onun için biz buna zaten hazırlıklıyız.  Biz ülke olarak buna tedbirliyiz. Hangi sorun çıktıysa onunla ilgili planlar zaten var elimizde.   Bunları kuş gribinde, domuz gribinde zaten uyguladık. Dolayısı ile biz gelen virüslere doğal olarak hazırlıklıyız” dedi.

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, İl Sağlık Yönetimi ile beraber 2019 yılı değerlendirmesini yapmak amacı ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Kurmayları ile beraber toplantıda hazır bulunan Dr. Ali Taşçı, önce sağlık alanında ilçeler başta olmak üzere yapılan çalışmalar, tamamlanan projeler hakkında bilgiler verdi. Taşçı Basın Mensuplarının katılımı ile gerçekleştirdiği Bilgilendirme Toplantısında şunları söyledi “Sağlığın 2019 yılını değerlendirmek için bir araya geldik.  Bizim sağlık verilerimiz de 2 ayda ancak toparlanabiliyor. Ocak ve Şubat aylarında verilerimizi topladığımız için toplantıyı bugün (dün) yapıyoruz. Başladığımız yatırımların bir çok kısmını tamamladık.  Esenlerde taşınıyoruz, Cevatpaşada yine Martta taşınacağız. Yani eski İl Müdürlüğünün olduğu binayı taşıyacağız. Ezine’yi yeni binaya taşıyoruz bittii Bayramiç’i 21 Mayıs’ta taşıyoruz. Gelibolu ve Gökçeada’yı taşıyoruz. Bütün ilçelerde aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezleri yaptık ve bunları da taşımaya devam ediyoruz” dedi.

Bundan Sonra İlçelerimizde vermediğimiz Hizmetleri Vereceğiz
Yapılan yatırımlar ile ilçelerdeki hastanelerin fiziki yetersizliğinin giderildiğini, bundan sonra üst basamakta bu güne kadar ilçelerde verilmeyen hizmetleri vereceğiz diyen Dr. Ali Taşçı “Buralardan şu ana kadar İlçelerimizde veremediğimiz hizmetleri vereceğiz. Nedir Bunlar? Gebe Bilgilendirme sınıfı açamıyorduk çünkü fiziki yetersizliğimiz vardı. Ama artık ilçelerde de gebe bilgilendirme sınıflarımızda  gebe vatandaşlarımıza eğitimler vereceğiz. Buralarda Obezite danışma birimi, evlilik çalışma birimi, kanseri erken tanıma merkezi açmış olacağız.  Bu bakımdan ilçelerimizi güçlendirmiş olacağız. Binalarımızın neden bu kadar büyük olduğunu soranlara cevabımız şudur,  İlçelerimize de artık bilgi basamağı, kuruluş sağlık hizmetleri ile güçlendiriyoruz” dedi. 

İlçelerin Emar ve Tomografi Sıkıntıları Gideriliyor
İlçelerde çok şikayetin alındığı konular ile ilgili de bilgi veren Dr. Ali Taşçı “Biga İlçemizin emarı çok gündeme geliyordu. Biga için emar sözleşmesini bugün itibari ile imzaladık, ihalemiz bitti ve süreç tamamlandı. Biga Devlet Hastanemizde emar çalışmalarını kısa bir zaman içinde başlatıyoruz. Çan Devlet Hastanesi için Tomografi ihalesi yapıldı ve tomografi kuruldu. Şuanda Türkiye Atom Enerji Kurumundan onay bekliyoruz. Gelibolu ilçesinde bugün tomografi ihalesi onayını aldık ve ihaleye çıkıyoruz. Dediğim gibi ikinci basamakta tüm ilçelerimizin sağlık konularını güçlendiriyoruz. 112  istasyonlarımızın 5 tanesinin yeni binası tamamlandı. Bunlar hizmetimizin verildiği işlerin bir kısmı. Ayrıca İlimizde 2019’da bebek ölümlerinin  binde  3.4 gibi bir rakamla Türkiye’nin hedefi  olan bir oranda tamamladık ve bebek ölümlerimizi en alt seviyeye indirdik. Hedefimiz daha da ölümleri daha da aşağıya çekmek. Bunu da nasıl yapacağız? Gebelik öncesi yapılan Planlı gebeliklerde önce  gebe kalmaya karar veren anne adaylarımıza 3 aylık önceden bakımını yaparak, çocuğun anne karnında ölmesini önlemeye çalışacağız.  Anne Koruyucu hekimliğimiz temelde her şey , %99 üzerinde aşılamalarımız da var” dedi.

İlçeleri Güçlendirip Merkez Devlet Hastanesinin Yükünü Azaltacağız
Bunların dışında Lapseki Devlet Hastanemize Yoğun Bakım onayımız geldi.  Oraya da 4 yataklı bir yoğun bakım açıyoruz. Yani İlçe Devlet hastanelerimizi güçlendirerek Merkez Devlet Hastanemizin yükünü azaltarak, İlimizden dışarıya hasta sevklerini en aza indireceğiz.  Bunların yanı sıra yine Gökçeada İlçemizin yarım kalan hastanesinin ihalesini 27 Martta Bakanlığımız yapıyor. Bu yıl Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ilimizde açılması için ödemesini aldık. AMATEM’i de bu yıl Merkezde açacağız. Bunun içinde Belediyemiz ve Orman Bölge Müdürlüklerinden destek bekliyoruz. Arsayı aldık tahsisi de yapıldı ama bazı onaylar gerekiyor.  Bu sorunlar da aşıldıktan sonra AMATEM’de bu yılın sonunda tamamlanmış olacak” dedi.

Önce Aile Hekimlerine Gidin
Şu anda nüfusumuzun her bireyi ortalama olarak 11 kere hastaneye başvurmuş. Yani bir kişi yılda ortalama 11 kez doktora gitmiş.  Çok sık bir şekilde hekime başvuruyoruz. Aile hekimlerimizin yeni hizmet binalarında daha iyi hizmet vereceğine inanıyorum.  O yüzden vatandaşlarımızın öncelikli olarak Aile hekimlerine başvurmalarını istiyoruz. Böylece gerçekte ihtiyacı olan ve Devlet Hastanesinde ikinci ve üçüncü sınıf vatandaşların daha rahat sağlık hizmeti almalarını sağlayacağız.  Onun için Aile Hekimlerine başvuruların artmasını istiyoruz. Kanser taramalarımıza baktığımızda ise 2018 yılına göre 2019 yılında daha düşük oranda tarandı.  Artık tarayacak vatandaşımız mı kalmadı? Yoksa ilgi mi azaldı* gibi sorularımız da var ama bu hassasiyeti bütün vatandaşların kazanmasını istiyoruz. Erken tanıyı koyarak, belki de hiç hayalinde bile olmayan ön tespitlerle tespit edilmiş kanserle vatandaşın konforlu yaşamını sağlamaya çalışıyoruz. Eğer erken tanı ile bir kanser tanısı koyulursa ki mamografi tanısı ile bunu ortaya koyuyoruz, insanlarımızı rahatlatmış oluyoruz” dedi.

Her Hapşıran Korona Virüslü Değil
Son dönemlerde dünyayı saran bir salgın hastalığı olan Korona Virüsü ile ilgili de yapılan çalışmalara da değinen Dr. Ali Taşçı “Ülkemize giren her yabancı kontrol edilmeden alınmıyor. Eğer  şüphe görülürse hemen gereken yapılıyor. Virüsün bulunduğu ülkelerden gelmiş olacak, virüsü bulunan birisi ile tamas halinde olacak ya da  bu işin tedavisi ile uğraşmış  sağlıkçı olacak bunlardan biri yanında varsa  o zaman biz korona vakası olarak alırız. Yoksa her grip vakası veya hapşıranı biz bu grupta görmüyoruz.  Elimizde 99 şüpheli vaka olduğunu gözlemledik hepsinden de sağlık bakanlığına numune gönderdik hepsi de Negatif çıktı. Bu sonuçları da bir gün içerisinde alabiliyoruz. Sonuçlar negatif çıkınca da insanlar normal hayatlarına dönüyorlar” dedi.

Biz Her Şeye Hazırlıklıyız
İl Müdürü Dr. Taşçı, virüsün gelmesi halinde her şeye hazırlıklı olduklarını belirterek “Sağlık Bakanlığımız Korona Virüsü konusunda çok hassas davrandı ve çok ciddi tedbirler alındı. Ülke olarak çok rahatız bu konuda. Ama bizde Pandemi Planı diye bir kavram var bizde . Öncelikle Pandemi; Birkaç ülkede  hatta kıtalar arasında yaygınlık gösteren bulaşıcı hastalara biz Pandemi diyoruz. Biz ülke olarak 10 yılda bir Pandemi planlarını yeniliyoruz. Pandemi Planını her hastane kendisi hazırlıyor. Ondan sonra Bakanlık düzeyinde onaylanıyor.  Biz de geçen yıl bu çalışmayı yaptık. Çünkü 10. Yılımızdı. 2009’da yaptığımız için 2019’da yeniden yaptık. Bizim 2019 yılı pandemi planımız hazır ve geçtiğimiz Aralık ayında tüm üst düzey yöneticilere bunu anlattık. Dün de tekrarladık ve biz dedik ki daha bu iş ortada yokken biz planımızı hazırladık. Onun için biz buna zaten hazırlıklıyız.  Biz ülke olarak buna tedbirliyiz. Hangi sorun çıktıysa onunla ilgili planlar zaten var elimizde.   Bunları kuş gribinde, domuz gribinde zaten uyguladık. Dolayısı ile biz gelen virüslere doğal olarak hazırlıklıyız. Virüsün  çıkması halinde bizim karantina bölgemiz Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi. İhtiyaç halinde orayı kullanacağız. Çok ilerlemesi durumunda da her türlü tedbiri alacak durumumuz var ve hiçbir sıkıntımız yok” dedi.

Her Şeyin Hesabını Yaptık
Koronavirüs baş gösterdiğinde hastane kapasitesinin yetmediği taktirde yapılacak ek çalışmalara yönelik de her şeyin hesabını yaptıklarını belirten Dr. Taşçı “Orta şiddette bir salgın olduğunda benim ilimde hastanedeki yatak kapasitem yeterli. İkincisi ise ölüm olduğunda ne yaparız? Sorusu sık sık soruluyor. Yani morg olarak nereyi kullanacağım? Benim Morgum yetmezse nereyi kullanacağım? Hastane yetmezse nereyi ek hastane yapacağım? Bunların hepsinin planı hazır. Eğer Benim hastanem yetmezse, hastanenin yanındaki İmam Hatibi hastaneye dönüştüreceğim. Morglar yetmezse de benim soğuk hava depolarım var.  Yani bizde her şey hesap edildi” dedi.
 
Şerife Erdem – İsmail Şen