Geçtiğimiz Sene çok tartışılan ve gündemi uzun süre Meşgul eden Diyarbakır’ın Sur Belediyesi ile Kardeşlik Protokolü, yapılan ‘Belediye ile değil Sur Halkı ile kardeşiz’ açıklamaların ardından  tartışmalar sona ermişti. Fakat geçtiğimiz haftalarda Sur Belediyesine atanan Kayyum ve  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ‘Kayyumu tanımıyorum’ açıklamaları ve HDP  Eş Başkanı Pervin Buldan’ın da Başkan Gökhan’ı desteklemesi ile tartışmalar yeniden alevlendi.  
 
Konu ile ilgili AK Parti Merkez İlçe Başkanı  Hüseyin Babacanoğlu Bu hareketler ile teröristleri cesaretlendirirken Çanakkalelileri üzüyorsunuz derken, Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş da  Koltukta kimin oturduğunun bir önemi olmadığını bizim Sur Halkı ile kardeş olduğumuzu ve sözlerinin arkasında olduklarını söyledi.   Moderatör Ufuk Cankaya ise Halkların Kardeşliğinim önemli olduğunu Fakat Ülgür Gökhan’ın ‘Kayyumu tanımıyorum’ sözlerine katılmadığını söyledi.  
 
 
Gökhan, Sur Belediyesinin Başında PKK’nın Olmasını Mı İstiyor?
 
Eski defterleri açarak Kardeş Kent Protokolü üzerinden yeniden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a yüklenen AK Parti Merkez İle Başkanı Hüseyin Babacanoğlu “Çanakkale’de Belediye Başkanına oy veren hemşerilerimiz son derece muzdarip. Çünkü Belediye Başkanının açıklamalarına HDP’nin de destek vermesi  son derece manidar.  Kayyum dediğimiz, bu ülkenin bir ilinin Vali Yardımcısı veya Kaymakamı. Belediye’nin vermesi gereken hizmeti vermemesine ve terör örgütü ile iç içe olmasından yola çıkarsak; Devlet Sur’a, aylar süren çatışmaların ardından Kayyum atadı. Biliyorsunuz teröristleri Sur’dan güvenlik güçleri ev ev temizledi, birçok şehit verdik. Belediyenin araçları ile bombaların taşındığı, Belediyenin desteği, iş makineleri ile hendeklerin kazıldığını hepimiz gördük. Buraya devlet Kayyum atamasın da Belediye’yi PKK’lılar mı yönetsin?  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ‘Kayyum  ile kardeş değiliz?’ derken orada bir PKK’lı olmasını mı istiyor?  Belediye Başkanı eğer görevini yapamıyorsa, orada bir Belediye Meclis üyesinin bu görevi üstlenmesi gerekir.  Ancak oradaki Belediye Meclis Üyeleri hatta İl Genel Meclisi üyeleri bile görevinden alındığı zaman yapacak başka bir şey yoktu” dedi.
 
Bu Hareketler İle Teröristleri Cesaretlendirirken Çanakkalelileri Üzüyorsunuz.
 
 
Başkan Ülgür Gökhan’ın ‘Kayyumu tanımıyorum’ açıklamalarının  HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın da destek vermesini de yorumlayan Babacanoğlu bu sözlerin teröristleri cesaretlendirirken Çanakkale halkını üzdüğünü söyledi. Babacanoğlu “Bir ara iyi niyetle bir kardeşlik yapılmış. Kardeşlik paylaşmaktır. O dönemde Sur Belediyesi ile yapılan kardeşlik karşılıklı yardımlaşma üzerindeydi. Peki şimdi ‘Kayyum ile kardeş değiliz. Sur ile kardeşiz’ dediğin zaman ortaya ‘Çanakkale Belediyesi olarak orda yaşayan Sur Kardeşlerimize bir tır dolusu yardım veya Belediyenin eksik araçlarını almak için bir finansman desteği  götürdük biz bunları buradaki insanlara veriyoruz Belediye Başkanına değil’ dedikleri bir hizmet varsa ve bizim haberimiz yoksa bu iyi derim.  Zaten ‘Protokolü iptal edin derken’ sizin bu insanlar ile olan  görüntünüz Çanakkale’deki insanları üzüyor.   Eğer kardeş halka bir yardımınız olursa biz  bununla iftihar ederiz.  Ama Belediye Başkanı PKK Terör örgütüne yardım etmekten, finansal desek vermekten, Belediye araçlarını kullandırmaktan  dolayı atılmış.   Yerine de devlet Kayyum atamış. ‘Kayyum ile kardeş değiliz. Kayyum istemiyoruz’ demek yakışmıyor.  Çanakkaleli hemşerilerimiz bunu hak etmiyor ve  vicdanları yaralıyor. Daha önce de HDP barajı açtı diye pilav dağıttı. Sonra sınırımızda başkası olacağına PYD olsun diyen bir milletvekili çıktı. Daha sonra Truva Atının önünde beyaz eylemlere katılan  partililerin  oradaki analar ile veya sonradan gözaltına alınanların durumları ile ilgili bir gündem oluşturuyorsunuz. Sonra  bütün bu alanlarda söyleyemediklerini buraya getirip sanatçı kisvesi altında bazı şeyler söylettiriyorsun.  Bütün bunları topluyoruz ama Çanakkale’nin menfaatine bir şey bulamıyoruz. Bu hareketler ile teröristleri cesaretlendirirken Çanakkalelileri üzüyorsunuz” dedi.
 
Geçen sene Protokol iptalinin yanında olmadığını hatırlatan Moderatör Ufuk Cankaya Babacanoğlu’nun bu sözlerine katıldığını söyledi. Cankaya “Geçtiğimiz yıl şehit Fatih Duru Cenazesinde  Çanakkale hem gecesi hem de gündüzü ile adeta felç olmuştu nerdeyse Çanakkale’nin tamamı cenazeye katılmıştı. Cenazeden sonra yaptığımız programda Sur Belediyesi ile olan kardeşliğimiz tartışmıştık. Madem kardeşiz ne bir taziye yayınladılar ne de cenazeye gelen biri oldu. Çünkü kardeşlik iyi günde kötü günde birbirinin yanında olmayı gerektiren bir durum. Buradan yaklaştığımız zaman siz de sözlerinizde haklısınız. Kadre hangi noktada doğrudur? Diye” dedi.  
 
Halkların Kardeşliği Önemli Ama Başkana Katılmıyorum
 
Halkın Kardeşliğine her zaman destek verdiğini fakat Başkan’ın  ‘Kayyumu tanımıyorum’ sözlerine katılmadığını söyleyen Ufuk Cankaya “Geçen sen Sur Belediyesi ile kardeşlik devam etsin mi etmesin mi? Belediye Meclisinde de konuşuldu, biz de daha sonra yaptığımız programında, Sur Belediyesi ile protokolün iptal edilmesi, oradaki Sur halkına büyük bir suçlama yaratacağını, Belediye’nin yaptıklarını Belediyeyi ilgilendirdiğini ve Halkların Kardeşliğinin önem taşıdığını konuşmuştuk.  Ben de Sur Belediyesi ile Kardeş kent Protokolünün iptali yanında olmamıştım. Gene aynı şartlarda aynı şeyi düşünüyorum ama Belediye Başkanının sözlerine ben de katılmıyorum” dedi.
 
Koltukta Kim Olursa Olsun Kardeşlik Sözümüzü Değiştirmez
 
Geçen sene de konunun çok tartışıldığını ve o zaman söylenen sözlerin arkasında olduklarını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ise “Konuyu özetleyecek olursak iyi niyetle yapılmış bir protokol var. Geçen sene de bu çok tartışıldı. O zaman da dedik ‘bunu tartışacak zaman değil’ dedik.  Çünkü Milli birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğu bu dönemde. Biz bütün ülke vatandaşlarını kardeş kabul ediyorsak Diyarbakır Sur halkını da kardeş kabul etmemiz lazım. Belediye Başkanı dağa mı çıkmış? PKK’ya yardım mı etmiş? Mahiyetindekiler ile daha fazlasını mı yapmış?  Bunlar oradaki masum halkı bağlamaz. Biz büyük bir samimiyet ve samimiyet ile Sur Halkı ile kardeşiz.  Çok açık bunu gene farklı farklı şeyler ile söylemeye gerek yok.  Diyarbakır Sur Belediye Başkanı kim olursa olsun, biz geçen sene de söylediğimiz sözün arkasındayız ve Sur Halkı ile kardeşiz. Diyarbakır Belediyesi de dahil Teröre kim yardım ediyorsa Kanunda karşılığı ne ise verilmesi hepimizin arzusudur. Hiç kimse devletin yardımları ile, Belediye imkanları ile her hangi bir terör örgütüne yardım ve yataklık yapamaz. Bu kadar basit.Neyi tartışıyoruz? Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan şahıs kim olursa olsun bizim Diyarbakır Halkı ile olan kardeşlik sözümüzü değiştirmez” dedi.
 
Konumuz Kardeşlik Ama Sesimizin Tonu Yükseliyor
 
Protokolün iptalini isteyen ve devam ettirilmesini isteyen her iki tarafın da konunun dışına çıktığını ve tarafların daha da sertleştiğini söyleyen Karakaş “Bu konu o kadar yıpratıldı ki artık doğu illeri ile kardeşlik protokolleri  yapmak çok zorlaştı. Örneğin Balıkesir Belediyesine ‘sen de git Siirt Belediyesi ile kardeş ol’ dediğinde ‘aman kardeşim ben yıpranmayalım’ der. Konu çok farklı noktalara geldi. İyi niyetle başlamış bu konu iddialaşmaya geldi ve amacından saptı. Öyle bir noktadayız ki Kardeşliği iptal edelim diyenler daha da sertleşiyorlar. İptal etmeyelim diyenler daha da sertleşiyorlar ve konumuz kardeşlik ama sesimizin tonu yükseliyor” dedi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi