ÇOMÜ’ nün Beyaz Melekleri, bir yeni ilk’e imza attı.
75 yaşındaki Eldemir’in Tıkalı Şah damarını, 45 dakika süren operasyonla açıp Sağlığına kavuşturan ekip, Kalp yetmezliği bulunan Hastayı uyutmak yerine, Lokal Anestezi uygulayıp Derman olmayı başardı.

DOKTOR VE HASTA, KONUŞA KONUŞA OPERASYON.
Operasyon sırasında, Hastayla konuşa konuşa, adım adım süreci anlatıp ameliyatı gerçekleştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Özcan; “Böylece beyinde bir sıkıntı olursa hemen fark etmek istedik.” dedi.
Şah damarı tıkalı, hastayı uyutmadan sağlığına kavuşturan Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Sedat Özcan, VİTAMİN’e konuştu.
Acil gerçekleşen Ameliyatı anlatan Doç. Dr. Özcan; “Ani konuşma bozukluğu ve durgunluk hali ile hastaneye başvuran hastanın tetkikinde sol karotis arterin tıkalı olduğu tespit edildi.
Saniyelerle yarıştık. Acil olarak ameliyata aldık. İleri düzeyde Kalp yetmezliği olması sebebi ile Genel anestezi yerine lokal anestezi uygulayıp,  doktor ve hasta konuşa konuşa ameliyatı gerçekleştirdik.”dedi.

Uyutmadan, Doktor ve Hasta konuşa konuşa;
 
Tıkalı Şah Damar,
45 Dakikada Açıldı..!
 
75 yaşındaki hastaya, 45 dakika süren operasyonla Derman olundu.
Ameliyatın adresi, ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi, aynı zamanda bir ilk’e de böylelikle imza attı. Hastanenin tarihinde ilk kez, Tıkalı Şah damarı olan hasta, Genel Anestezi yerine, Lokal anestezi ile cerrahi operasyona alındı.
 
Doktor ve hastanın, konuşa konuşa gerçekleşen operasyon, başarıyla sonuçlandı.
 
Çanakkale de  yaşayan 75 yaşındaki Mehmet Eldemir, konuşma bozukluğu şikayetiyle ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvurdu.
 
Alınan bilgiye göre, yapılan tetkikler sonucunda Karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen hasta için Mavi kod verildi ve Acil ameliyat için harekete geçildi.
ÇOMÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Özcan ve ekibi saniyelerle yarıştı.
Şah damarı açılan hastanın ise  sağlığına kavuştuğu öğrenildi. .
 
Operasyonu gerçekleştiren ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sedat Özcan, o anları VİTAMİN’e anlattı.
Doç. Dr. Özcan; "Ani konuşma bozukluğu ve durgunluk hali ile hastaneye başvuran hastanın tetkiki sonucu  sol karotis arterin tıkalı olduğunu belirleyince,  Acil olarak ameliyata aldık.
Hastanın ileri düzeyde Kalp yetmezliği olması sebebi ile Genel anestezi yerine lokal anestezi uyguladık.
Operasyon sırasında, Hastayla konuşa konuşa, adım adım süreci anlatıp ameliyatı gerçekleştirdik. Böylece beyinde bir sıkıntı olursa hemen fark etmek istedik.
Damar içi, kireçle ve pıhtıyla tıkalıydı. 45 dakikalık bir operasyonla damarı açtık. Şimdi hastamız sağlığına kavuştu" dedi.
Mutlaka tedavi edilmeli…
Karotis Arter Hastalığının orta ve ileri yaş kişilerde görülen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Özcan,"Baş dönmesi, ani görme bozukluğu, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi şikayetlere  neden olmakla birlikte bazen kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük görülebilir.
İleri evrelerinde ise daralmaya bağlı olarak damar içinde pıhtı oluşup felç (stroke) gelişebilir.
Bu nedenle tedavi edilmelidir. Muayene ile anlaşılabildiği gibi dopler ultrason veya anjiyografi ile tanı konulabilir. İlaç tedavisi balon-stent veya açık ameliyatla tedavi edilir" bilgisini verdi.

Cuma Deren