Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanlığı seçimi hafta sonu gerçekleştirilen 37. Merkez İlçe Kongresinde belirlendi. Tek aday olarak gidilen seçimde Merkez İlçe Başkanlığına yeniden Ali Uyanık seçildi.
 
Kepez Beldesinde girilen delege seçimleri ile başlayan kongre sürecinin Merkez İlçe ayağı Pazar günü Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen kongre ile devam etti. Rakibin çıkmadığı kongrede tek aday olan Ali Uyanık yeniden Merkez İlçe Başkanı olarak seçildi. ‘Seçim Yok Şölen var’ sloganı ile gerçekleştirilen kongreye CHP Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal ve Muharrem Erkek, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, YDK Üyesi Serdar Soydan, İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilçe belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyeleri, ilçe örgüt başkanları, muhtarlar, yöneticiler ve partililer katıldı.

Divan başkanlığına seçilen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, açılış konuşmasını yaptı. Ülke ekonomisinden, tarımından Kazdağları’na geniş kapsamlı bir konuşma yapan Sarıbal’ın ardından  dilek ve temennilere geçildi. Kongrede konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, parti değerleri için gece gündüz mücadele ettiklerini söyleyerek “Yıl 2004 yerel seçimleri. Ne belediye başkanlığında, ne il genel meclisinde sandık konmadı Çanakkale’de.               Delegeyle oldu seçim. Yıl 2009 ,ne belediye meclisinde, ne belediye başkanlığında, ne il genel meclis üyeliğinde sandık konmadı Çanakkale’de. Geldik 2014’de. Sayın Özay’da belediye başkan aday adayı. Yine merkez ilçe ve il yönetimi karar aldı; sandık konsun belediye başkan adaylarını diye. Kondu mu? Merkez ilçe ve il örgütünün iradesine rağmen kondu mu? Konmadı. Yine Ülgür Bey parti meclisi adına atandı. Doğruda yapıldı. Yanlış yapıldı diye söylemiyorum. Merkez ilçe, il istedi bugün neden kondu sandık. Biz MYK’de görev yaptığımız için. Çünkü sizin içinizden çıktık biz. Bir bütünlük sağlandığı için. 2011 genel         seçimlerinden bahsedeceğim. Genel başkan Sayın Kırıçdaroğlu, bugün bazı adaylar çalışma yapmak için partilileri ziyaret ediyorlar. Adaylığa çıkacak arkadaşlar destek istiyorlar. Adaylar tabii ki çıkacak. Bizim merkezde yaşadığımız sorun başka. Aday çıkmasın değil, biz birlikte uyum içerisinde yürürken ideal olur” dedi.

İl Başkanımızın Destek İstemesi Gayet Doğal
Konuşmasında İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın destek ziyaretlerine de değinen Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek “İl başkanı adayımız bazı arkadaşlarımız partililerimiz ziyaret ediyor, çalışmalar yapıyor, destek istiyor gayet doğal. Ama şu soruyu sormasınlar lütfen; ‘Kemal Kılıçdaroğlu hakkında ne düşünüyorsun’ bu soru doğru bir soru değil. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu. Çıkarız kongrelerde genel başkanımızı da eleştiririz, geçmişte yaptık çok. Genel merkezide eleştiririz, değişimde talep edebiliriz, onun mücadelesini de verebiliriz. Bugün bu başarının mimarı kabul edilen, bir genel başkanı tanımıyorsa bir aday, ben onların arkasında durmam. Biz dedik ki, 2015’te biz milletvekili seçildikten sonra örgütümüzün ve Çanakkale halkın takdiriyle çok şey  değişti Çanakkale’de. Hep birlikte mücadele ettik delege seçimlerinde hatırlayın. Sandık koruyorduk tüm mahallelerde. İptal edilen delege seçimleri ile ilgili kararları MYK’da kaldırttık. Bunları hep birlikte yapmadık mı? Biz o mücadeleyi vermeseydik, bu gün Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İl Başkanı İsmet Güneşhan, o mücadele sonucunda seçildiler.  Bu birlik beraberlik şimdi niye bozulsun. Sayın Başkan Ülgür Gökhan ile  oturduk konuştuk. Merkez ilçede adayımız Ali Uyanık. Başarılı başkanlarımızla devam edelim ile de de İsmet Güneşhan. İkimiz bunları konuştuk. Ama bizim konuşmamız yetmez. Biz iki kişimi karar vereceğiz. İlçeler aday çıkartabilir.  O ayrı bir konu. Biz birlikte yürüyen, bir ekip olarak, bu birliktelik , uyum bozulmasın dedik. Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın Ali Uyanık ile konuşmasının temelinde bu yatıyor. Bugün tek adaylı bir kongre yaşıyoruz. Bu da harika bir kongre. İl kongresinde adaylar çıkacak. Çıksın, çıkmalı.  İl kongresinde uzun uzun konuşuruz daha konuşacağımız çok şey var” dedi.

Biz Bu Düellonun Tarafı Değiliz
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise “Karşılıklı düello yapıldı. Artık biz bu düellonun tarafı değiliz. O konu kapandı. Biz kongremizi ve ilerideki süreçlerimizi tamamlamak noktasında devam ediyoruz. Bu kongre yapılırken mevcut merkez ilçe yönetimi 2 tane seçim geçirdi.  Her iki seçimden de bence başarıyla geçtiğine inanıyorum. Özellikle beni ilgilendiren yerel seçimler açısından bakarsak , başarılı bir yerel seçim geçirildi. Belediye başkanlığında Çanakkale’de ve Kepez’de 2 yerde de açık ara farkla seçildik. Burada İYİ Parti’nin katkısını unutmayacağız. İl genel meclisinde 6 üyenin 4 tanesini alarak ve elbette ki mecliste birinci parti olmanın keyfini yaşıyoruz. Belediye meclisinde de ciddi bir çoğunluğumuz var. Rahat rahat yönetimi sağlıyoruz hep birlikte.
 Başkan Gökhan partililerin dile getirdiği Fermuar liste ve önseçimler ile ilgili de görüşlerini dile getirerek “Buradaki sıkıntı MYK’nın karar vermiş olduğu bir fermuar sıralama konusu vardı. O karara saygı duymamız söz konusudur. Kararın gerekçesi şuydu, itirazımız orada olmuştu. Yeteri kadar kadın bu eğilimden çıkmazsa, yeter kadar genç çıkmazsa, parti üyesi olma şansı bulamayıp  memur, çalışan gibi kişilerin ihtiyaç duyduğunda kullanılmak üzere ve elbette ki ittifak partilerine verilmek üzere bu konu MYK tarafından kabul edilmiştir. Burada benimde karşı çıktığım şekilde farklı parti üyesi arkadaşlarımız bu fermuar konusunda yerleşti. Buna bağırarak, basında eleştirerek karşı çıkmadık. Yine  Ankara’ya sayın genel başkanımızın önüne genel başkan yardımcımız, yüksek disiplin kurulu üyemiz, milletvekilimiz, il başkanımız, ilçe başkanımız ve ben hep birlikte gittik. Ben söz alarak sayın genel başkanıma ‘ bu konuda fermuar uygulanmasını  Çanakkale merkez ilçe örgütü uygun görmemekte. Dayanışma açısından bir sıkıntı olmaması için bunu lütfen bu kıstasların dışında kullanmayalım. Takdir sizindir. Aynı bu cümleyi kullandım. Bu bağlamda bu süreci uzatmanın manası yoktur. Eleştiriler olmamalıydı ama oldu. Şimdi biz o belediye meclisinde o arkadaşlarla beraber çalışıyoruz hiçbir sıkıntımız da yok” dedi.

Biz Ayrılmadık, Merkez İlçe Örgütü Top Gibi Bir Arada
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan İl Başkanını işaret eden açıklamasının devamında “Örgütün benim gibi düşünmesini beklememde haksızlık olur. Örgütte bu konuyu kendine yapılan haksızlık olarak görüyor. Bu işte düzelmesi gereken nokta özellikle sayın il başkanının özel eleştiri mekanizmasıyla insanların gönlünü alma noktasıyla hareket etmesidir. Bu işi çözer. Ama ısrarla bu işi savunma noktasında ve insanları meclis üyelerini taraf kılmak, bir toplantıya 3 meclis üyesini de çağırmayıp diğerlerini çağırmak, meclisi de bölme noktasına getirmek bence uygun değil. Artık biz birlikte olmak zorundayız. Biz ayrılmadık. Çanakkale merkez ilçe örgütü top gibi bir arada hiçbir sıkıntı yoktur” dedi.

Hiç Kimse Vazgeçilmez Değil
 Kongrenin son konuşmasını yapan Ali Uyanık ise “ İlçe kongresinin gelişmesi süreci ile ilgili parti disiplinini, hiyerarşinin, örgüt bilincinin bize emrettiği şekilde bu ana kadar benim azımdan hiçbir şekilde bu süreçle ilgili spekülasyon yapacak, yoruma açık, kamuoyunda hiçbir kelime bir harf çıkmamıştır. Bu konuda bir fikrimiz olmadığı anlamına gelmez. Biz Cumhuriyet Halk Partisi örgütünün bir ayağıyız. Örgüt hiyerarşisinde  davet edildiğimizde icabet ederiz. Bunu hiç kimseler tarafından korunmaya, anlaşılmaya, hoş görülmeye veya kızarak aşırı tepki göstermeye ihtiyacımız yok. Örgüt seçimleri bittikten sonra madem iktidara gideceğiz, o iktidar kendi içindeki sorunları çözmüş, halının altına süpürmemiş, sorularını gerçekten çözmüş, bulundukları konumları partinin geleceğiyle çeliştirmeyen  bilinç ve akılla ortaya konacak. Siyasetten hiçbir  şey  olmak zorunda değilim. Buradaki hiç kimsede vazgeçilmez değildir. Hanginiz kalp krizi geçirseniz yerinize 10 tane adam çıkar. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi değerlerle, kavramlarla yönetilir, oldu bittilerle değil.  96 yıllık çınarın koca gövdesini kimse sarsamaz. Buradan mevcut tel tel dökülen zavallı  AK Parti iktidarına ekmek çıkmaz. Diğer 11 ilçe başkanım seçildiler. Ne mutlu onlara normal takvim dahilinde seçimlerini gerçekleştirdiler. Biz bir ara seçim yapacak mıyız, yapmayacak mıyız gittik geldik. Merkez ilçe kongremizin yapılmasında herkes sağ duyulu davranarak gereğini yapmıştır, bu kongrenin önünü açmışlardır. Önümüzdeki dönemde hiçbir şey bizim ortak amacımız, her konuşmayı dinlemeye çalıştım. Söyledikler iktidar beklentisi. Bu bilinç çok güzel. 30 yılda bir gelir. Artık onun zamanındır. Bu fırsatı hiç kimse için, hiç birimiz, örgütümüz için bu genel girişi erteleme, bir şekilde gölgeleme şansımız yoktur. Merkez ilçe 6 bin 200 üyesiyle önümüzdeki karşımıza çıkabilecek bütün aşamalarda bir ve bütün olarak , önce tabanıyla mümkünse her bir bireyiyle, farklı alt siyasi gruplar, farklı görüştekiler, partiye küsmüşler hepsi bir bütün olarak keyifle bir arada olacağız. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylamanın ardından Cumhuriyet Halk Partisinin Merkez İlçe Başkanlığına yeniden Ali Uyanık seçildi.
 
Cuma Deren – İsmail Şen