Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler programında Cevat İnce’nin bu haftaki konuğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Bakar oldu. Bakar, “Çanakkale’nin yaşlılık oranı en yüksek il olarak istatistiklerde yer aldığı belirtti.
Kent ve Halk Sağlığı üzerine konuşmasını gerçekleştiren Bakar, hastane dışı etkenlerin tıbbi gelişmeleri yüzde 20-25 oranında etkilediğini vurguladı. Tarım devrimi ile ilk kent devletlerinin oluşmaya başlamasının ardından salgın hastalıkların da yayıldığını ve ayrıca enfeksiyonlar, yaralanmalar, anne ve bebek ölümlerinin de arttığını belitti. 1347’de yaşanan veba salgınının klasik tıp anlayışını değiştirdiğini söyleyen Bakar, Galen hekimliği ve 4 sıvı teorisinin ortaya çıktığını söyledi. 1850’lerin sanayileşme süreci ile kentlerin daha da büyümeye başlaması ve buna bağlı olarak nüfus artışının yaşanmasıyla halk sağlığını korumak adına genel önlemlerin alınamadığını belirtti.
Çanakkale ile ilgili yapılan çalışmalara dair yaptıkları çalışmalar üzerine de bilgi veren Bakar, Çanakkale’nin yaşlılık oranı en yüksek il olarak istatistiklerde yer aldığı belirtirken, çevre konusunun önemli bir risk alanı olarak kentin gündeminde yer almasının yanı sıra kentin yanlış bir planlamalı kıyıda yüksek yapılar ile rüzgarının kentin içlerine ulaşması nedeni ile kentin içinde yeterince hava sirkülasyonu oluşmamasına dikkat çekti Boğaz trafiğinin kentte etkilerinin de ciddi bir risk alanı oluşturduğunu ifade etti. Program,  katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından Prof.Dr. Coşkun Bakar’a teşekkür belgesi ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü yayınlarından oluşan setin takdimi ile sonlandı.