Çanakkale dağ köylerinde özellikle Türkmenlerin giydiği asırlık kıyafetler, yeniden modernize edilerek kadınların modası haline geldi. 4 kademeden oluşan Türkmen kadınların giyecekleri dıştan içeriye doğru; diğre, önlük, köynek ve şalvardan oluşuyor.
Her yaştan kadın müşterisinin olduğunu ve ailesiyle birlikte 40 yıldır bu işin içerisinde bulunduklarını belirten 45 yaşındaki Gülizar Erken, "Bu gelenek asırlardır sürüyor ama bizim yaşımız itibariyle 13 yıldır bu işin içindeyiz. Daha önce annelerimiz, babaannelerimiz bu işi yapıyormuş. Herkes önceden kendi yapıyormuş. Bu kadar süsleme olmasa da malzeme azlığından kendi imkanlarıyla elinden geleni herkes yapıyormuş. Elinde kumaşı az olan da diğer arkadaşlarından alıyormuş, paylaşarak yapıyorlarmış. Biz 13 yıldır Çanakkale’nin Türkmen kıyafetlerini yapıyoruz. 13 yıldır bu işi yapıyorum ben. Geçtiğimiz günlerde de bir defile yapmıştık. Orada da çok eski kıyafetlerimiz vardı. 100 yıllık kıyafetler görücüye çıktı. Günümüze uygun olanlarda vardı. 13 yıldır yaptığımız birikimlerin bir kısmını sergileyebildik. Belki yeni bir hazırlıkla defilemizi tekrar yapabiliriz" dedi.
ÖZEL TASARIMLAR 500 TL’DEN BAŞLIYOR
Yaptıkları elbiselerin fiyatlarının 500 ile bin 500 TL arasında değiştiğini belirten Gülizar Erken, fiyat oranlarının işçilik ve kullanılan malzemeye göre değiştiğini söyledi. Genç kızların kendi kumaşlarını getirerek, Türkmen geleneklerine uygun şekilde uyarlanmasını istediklerini belirten Erken, "Gençler buraya geliyorlar, kumaşlarını getiriyorlar. Bunu geleneklere uygun şekilde eskisi gibi istiyorum diyorlar. Biz ona göre tasarlıyoruz. Püsküllerle, boncuklarla bunları yapıyoruz. Defilede de bunların bir kısmını gösterebildik ancak. Yaptığımız bazı ürünler hala düğünlerde giyiliyor. Düğünlerde bu gelenektir zaten. Gelinden tutun da, kayınvalide, görümce, hısım ve akraba herkes bu kıyafetleri giyerler ve düğün bitinceye kadar da kıyafetleri üstlerinde taşırlar. Bunlar rengarenktir, Türkmen düğünlerine geldiniz mi bilmiyorum ama bu kıyafetleri o düğünlerde görme şansınız olur. Rağbet olduğu sürece de bu işi yapmaya devam edeceğiz. Çok sevdiğim bir iş, işimizi seviyoruz. Önceden bu kadar fazla ilgi yoktu, biraz azalmıştı. İşin içine girince farklı modeller yapmaya başladık ve bu ürünler görülmeye başlandı. Ondan sonra daha da artmaya başladı talep. Gençler önceden bu kadar sevmezken bu ürünleri, şimdi tekrar moda oldu. Herkes artık her düğününde ve etkinliğinde farklı şekilde giyinmek istiyor. Bunları yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.


Kaynak: İHA