tohumları güvence altına alarak milli tarımı yabancı ülkelere bagˆımlılıktan kurtarmayı hedefleyen İÇDAŞ, Londra ve Amsterdam’dakileri örnek alarak Çanakkale’de yetiştirilen tohumlar güvence altına almak ve gelecek nesillere aktarmak amacı ile  3. Tohum Bankasını Çanakkale’de açtı. Açılışa katılan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan yaptığı konuşmada,  Bölge için kader olan tarıma destek vermeyi görev bildiklerini söyledi. 

Türkiye’nin ağır sanayi kuruluşları arasında yer alan İÇDAŞ A.Ş.,  Ankara ve İzmir’den sonra Türkiye’nin üçüncü tohum bankasını Çanakkale’de kurdu. İnceleme yaptıkları dünyanın en önemli 10 tohum bankası arasından Londra ve Amsterdam’dakileri örnek alarak Çanakkale’de yetiştirilen tohumlar Tarıma can verecek. Dünyadaki bitkilerin dörtte birinin gelecek 50 yıl içinde yok olma tehlikesiyle kars¸ı kars¸ıya oldugˆunu göz önünde bulunduran İÇDAŞ, Çanakkale’ye kurduğu tohum bankası ile bölgede yetiştirilen tohumlar koruma altına alınacak. 
I·ÇDAS¸ binlerce dönüm tarımsal arazimizi tohum bankasıyla taçlandırmak, tohumları güvence altına alarak milli tarımı yabancı ülkelere bagˆımlılıktan kurtarmayı hedefleyen 3. Tohum Bankasını Çanakkale’de açtı. Anadolu cogˆrafyası dünyanın en zengin gen varlıgˆına sahip. Bu zenginligˆe sahip çıkmayı ve onu korumayı milli bir görev bilinci ile kurulan Tohum bankası, Akdeniz havzasında olası kuraklıgˆa kars¸ı Nuh’un gemisi yani gelecegˆimizin sigorta poliçesi olacak. Bu felsefeden yola çıkarak tamamlanan Tohum Bankası önceki gün gerçekleştirilen törenle açıldı. 
Açılışa AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali Orhan Tavlı, İÇDAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Aslan, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, protokol ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan “Meclisi kapattık. Kapatır kapatmaz memleketimize geldik. Her zaman söylediğim gibi bir Ankara’nın değil, Çanakkale’nin vekilleriyiz. Çanakkale olsun,  Biga olsun, Karabiga olsun bu hat üzerinde; muhtarlar STK’lar, bürokratlarımızla bir araya gelip, memleketimizde bu seçimsiz 4 yılı nasıl değerlendiririz bunu konuştuk. Türkiye artık eski Türkiye değil. Her alanda; güvenlikte, ulaşımda, eğitimde, sağlıkta önemli adımlar atan ülke haline geldi. Son dönemde bölgemizde nerdeyse yenilenmeyen okul kalmadı. Fakat okul yenilemek sadece bina yapmak değil; laboratuarıyla, alt yapısıyla, öğretmeniyle tüm idarecileriyle bir sistem, bir iddia ve bu iddiamızın sonunda yine gururla söylüyorum ki; 82 ilimizin arasında LGS sınavlarında Çanakkale bu sene 8’inci oldu. Bu çok kıymetli bir değer. Demek ki adım atarsanız mutlaka karşılığı oluyor.  Sağlıkta ha keza Çanakkale merkezdeki iki tane dev hastanemizi gördünüz. Lapseki bitti, Biga bitti, Yenice bitti, Ayvacık, Ezine hepsi bitti. Çan devam ediyor ve devam edeceğiz. Sağlıkla ilgili bölgemizde büyük bir dönüşüm başladı” ifadelerini kullandı.
 “Çevrecilik Lafla Değil Üreterek Olur”
Bülent Turan, Çanakkale’de birden fazla üretim imkanı olduğunu söyleyerek, son zamanlarda ağaç kesimi iddialarına cevap verdi. Turan, “Fakat biliyoruz ki bazı illerimizde bir temel değer var. O değeri aldığımızda ikinci bir değer, bir başlık yok. İsim vermeyim ama bazı illerin sahili var. Sahili al başka bir üretim yok. Kömür var. Kömürü al başka bir imkanı yok. Ama Çanakkale’mizde hamdolsun Türkiye’de ne varsa, Çanakkale’de o var. Bizim için bir sektörün diğerinden üstünlüğü veya arkada kalmışlığı söz konusu değil. Orman ne kadar kıymetliyse, tarım o kadar kıymetli. Tarım ne kadar kıymetliyse, turizm o kadar kıymetli. Turizm ne kadar kıymetliyse, sanayi o kadar kıymetli. Bakmayın son dönemde zaman zaman eleştiriler oluyor.  Çevreye duyarlılıkları güya olan arkadaşların bize karşı yaptığı söylemler oluyor. Hiçbirini önemsemiyoruz. Niye önemsemiyoruz biliyor musunuz? Çünkü samimi değiller, onu biliyoruz. İÇDAŞ bir sanayi kuruluşu ama hayvancılıkta yapıyor. İÇDAŞ bir sanayi kuruluşu ama yerli tohumda üretiyor. Biz bunların beraber olmasını istiyoruz. Yer altıda, yer üstü de bizim kaynaklarımız. Hepsi bu millet için olması lazım. Şu kadar ağaç kesilmiş. Bir yer konuşuluyor. Ama orman müdürümüzden öğrendim. Şuan Çanakkale’mizde bin 800 ayrı yerde ağaç kesimi var biliyor musunuz? Bir yerde değil bin 800 yerde. Gölet var, yol var, direkler var, baraj var birçok farklı koldan madencilik var. Ama her kesim orman müdürlüğünün gözetiminde, denetiminde yapılıyor.  Orman yenilenmesi için ihtiyaçsa bu adımlar atılıyor. Hiç kimseye peşkeş çekmek, hiç kimseye hak etmediği maddi imkan vermek için değil, bu milletin geleceği için önemli adımlar atılmaya çalışılıyor. Burada tarımcılarımız var, ziraatçılarımız var. 2018’de Çanakkale’de sadece 3 milyon fidan dikildi. 3 milyon fidan bir yılda dikildi. Bunlar çevrecilik değil mi? Köprümüz yapılırken,  bu bölgenin tarımı için, sanayisi için çok kıymetli bir değer diye düşünüyoruz, ilk başladığında proje bin 600 metre aralık için Çanakkale merkezdeydi. Eceabat’tın ormanlarından, tarihinden karşıya geçiyorduk. Ama şimdi 4 bin 600 metre yapıyoruz. Niye? Çevreye zarar vermesin, turizme zarar vermesin diye. Çevrecilik, turizm imkanları, ormancılık lafla değil üreterek olur” dedi. 
“ Destek Vermeyi Milli Görev Bildik”
Tarımın ülke ekonomisi için önemli olduğunu vurgulayan Bülent Turan, “Bugün bir sürü programımız var. Şerefle gururla milli tohumun üretilmesine destek için buraya geldik. Çünkü önemsiyoruz. Dün tohum kıymetli değildi, bugün kıymetli. Ama 100 yıl sonrada bizim insanımız, evlatlarımız, torunlarımız, aynı ürüne ulaşsın, aynı bitkiye ulaşsın diye yapılan çalışmalara destek vermeyi milli görev bildik. Tarımda mazot desteği olsun, KDV indirimi olsun, sulamadaki indirimler olsun birçok toplantıda aldığımız kararı beraber hayata geçirdik. Tarımı önemsiyoruz. Memleketimizde 111 çeşit tarım ürünü var. Bunların birçoğu da Türkiye üretiminde ilk 5’de, 10’da. Kıymetli yerler. Şeftalimiz,  kirazımız, elmamız birçok konuda Türkiye’de örnek haldeyiz. İthalatımız var mı? Var. Ama ihracımız çok daha fazla hale geldi. Ama istiyoruz ki; çok kıymetli bu adımları destekleyelim” dedi.
“Tarım, Bölgemizin Kaderi İçin Vazgeçilmez”
Turan konuşmasının sonunda Tarım değerlerine de değinerek “Yeni dönemde inşallah memleketimize büyük katma değerler üretelim. Çünkü biz tarımın bölgenin kaderi için vazgeçilmez bir değer olduğunu düşünüyoruz. Ama tarımın ileriye gitmesiyle uğraşırken mutlak sanayimizin de standartlara uygun olarak büyümesini, mutlaka diğer alanlardaki işlerimizin de standartlara uygun büyümesini isteriz. Tabi İÇDAŞ’ın bu yaptığı tohumun üretimiyle ilgili, yerli tohum ile ilgili  çok kıymetli bir adım. Diğer tüm kurumlarımızın da, Tarım İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere bu konulara destek olmasını ümit ediyoruz. Diğer yatırımcılarımızın da Çanakkale’nin tarımı için adım atamasını öngörerek söylemek istiyorum. Bölgemizin en büyük üretim imkanları bu alanda. Yine meclis kapanırken 11’inci kalkınma planı hayata geçirildi. Hedefler ortaya konuldu. Bu hedeflere baktığımızda yeni dönemde 3.1’lik büyümeyle tarım en önemli sektörlerin başında geliyor. Her alan büyüyecek, ama tarım özel olarak büyüyecek. Bizim bu bölgede ülkemizde tarıma ilişkin rüyalarımız var, iddialarımız var” şeklinde konuştu.

Cuma Deren – Şerife Erdem