Çanakkale tarihine ışık tutan belgelerin konuşulduğu “Kuyud-ı Kadime ve Kale-i Sultaniye” konferansı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile  Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı ortaklığında Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinde gerçekleşti. Konferansa Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve TKGM Arşiv Dairesi Başkanı Dr. Bekir Tarık Yiğit, alanda faaliyet gösteren alan kılavuzları, rehberler ve vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından gerçekleşen konferansın açılışında Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve TKGM Arşiv Dairesi Başkanı Dr. Bekir Tarık Yiğit birer konuşma gerçekleştirerek konferans hakkında bilgi verdiler. 
Konuşmaların ardından  konferansta, sırasıyla Hakkı ŞAHİN TKGM Arşiv Dairesi Başkanlığı Tarihçesi, Sevil AKYEL Kuyud-ı Kadime ve Kale-i Sultaniye, Mehmet Yıldırır Tapu ve Kadastro Çanakkale Şehitleri konulu sunumlar yaptı. 
Çanakkale ili ve ilçelerinin 16-19 yüzyıllarına ait sosyal, ekonomik ve askeri durumlarını ihtiva eden belgelerin örneklendiği sergi, düzenlenen konferans sonrası açılışı gerçekleştirildi. Çanakkale ili ve ilçelerinin 16-19 yüzyıllarına ait sosyal, ekonomik ve askeri durumlarını ihtiva eden belgelerin örneklendiği sergide; Osmanlı Devleti döneminde tapu işlemlerinde kullanılan mühürler ve belgeler, toprak yönetimini düzenleyen (tımar sistemi) belgeler, Çanakkale Savaşları’nda şehit olan Kadastro Lisesi öğrencileri gibi geniş içerikli başlıklar yer aldı.  Konferansa katılanlar tarafından yapılan açılışın ardından sergi alanını gezen protokol, belgelerin tarihçeleri hakkında bilgiler aldı. 
Çanakkale Savaşları’nda şehit olan Kadastro Lisesi öğrencileri gibi geniş içerikli başlıklar yer aldığı sergi 4 Ağustos 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Adem Y. Bağ