18. yüzyılda Slovenya'da yaşayan ve modern arıcılık tekniklerine öncülük eden Anton Janša'nın doğum günü olan 20 Mayıs tarihinin, 20 Aralık 2017 tarihinde ülkemizin de içinde bulunduğu 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, "Dünya Arı Günü" olarak ilan edilmesi oybirliğiyle kabul edilmiş ve resmi bir gün olarak kayıtlara geçmiştir.  2017 yılı itibariyle her yıl 20 Mayıs tarihi "Dünya Arı Günü" olarak kutlanmaya başlamış. Çanakkale de bu özel ve anlamlı gün, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Arıcılar Birliği ve Turgut Reis Ortaokulu proje öğrencileri katılımıyla birlikte kutlandı.
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen kutlama programına Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Müdür Yardımcısı Hakan Batıbeki, Şube Müdürleri, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Turgut Reis Ortaokulu Müdürü Şule Yıldızoğlu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.  Programda; bir grup öğrenci arı kostümleri ile farkındalık oluşturulması amaçlandı. Geleceğin arıcıları olarak düşünülen öğrencilere arıcılığı sevmesi, arıyı ve doğayı koruması için bilinçlenmesi hedeflenmiş. Ayrıca ülkemizin oldukça yüksek olan arıcı yaş ortalamasını aşağıya çekebilmenin tek yolunun çocuk yaşta arıların önemini ve arı sevgisini çocuklara aşılamak olduğu düşüncesinde yola çıkılmıştır. Bilgi paylaşımı şeklinde geçen kutlamada ayrıca resim ve şiir yarışması gerçekleştirilmiştir.
 
Gerçekleştirilen kutlama programında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmada: "Dünya Arı Günü hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Arıların önemine dikkat çekerek doğal denge için mutlak surette arılara ve dolayısıyla arıcılığa ihtiyaç olduğunun önemini belirtti. Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri ekolojik dengeye ve biyoçeşitliliğe katkıda bulunan arıların önemi hakkında öğrencilere bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Çanakkale Turgut Reis Ortaokulunda düzenlenen şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere plaket ve ödülleri verildi. Programa katılan tüm öğrenci ve öğretmenlere çeşitli hediyeler verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.
 
Cuma Deren