Soğuk havaların etkisini gösterdiği Çanakkale’de vatandaşlar hastalıklardan korunmak için aktarların yolunu tutuyor.

Kışın yüzünü gösterdiği şu günlerde Özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklara bitkisel çözümler arayan vatandaşlar; ıhlamur, zencefil, zerdeçal, havlıcan, hatmi çiçeği, tarçın, narçiçeği, ada çayını en çok tercih ediyor.
“ Babaanne Formülü Deneyenlerde Var”
Ercan Metin, “bazı müşterilerin dükkânda kendilerinin kış çayı için karışım yaptığının dile getirdi ve bazı müşteriler, dükkânda istedikleri ürünlerden kendileri karışım yapabiliyor. Bir komşusundan ya da televizyondan gördüğü duyduğu karışımları alıyor” dedi.

“Doktor Yerine Aktarlara Geliyorlar”
Hilal Çakır, “kışın gelmesiyle vatandaşlar soluğu aktarda alıyor. Soğuk havaların gelmesiyle vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Bunun nedeni de hastalıklardan korunmak için doğal yöntemlere başvuruyorlar. Son yıllarda işlerimiz iyi gidiyor. İnsanlar artık doğal yöntemlerde hastalıktan korunmak ya da iyileşmek için doktora gitmek yerine aktarlara gelen birçok müşterim var” şeklinde konuştu.

Aktar Yücel Kundavakcı, mevsimsel geçişlerde bitkisel çayların içilmesinin faydalarına dikkat çekerek “Mevsimsel geçişler, insanların savunma sistemlerinin en düşük olduğu zamandır. Özellikle gündüz ve gece sıcaklık farkının fazla olması ve insanların hala yazlık kıyafetler giymeye devam etmesi nedeniyle hastalıkların daha sık görüldüğü mevsimdir. Bu yüzden de halsizlik, kırgınlık, yorgunluk ve uyku problemleri ortaya çıkar. Bütün bunlar sularımızın kaynatılarak içilmediğinden kaynaklanıyor. Özellikle grip, nezle ve buna bağlı soğuk algınlığı ve ishale sebebiyet veriyor” diye konuştu.

“Kış Çayı İçmenin Tam Vakti”
Oktay Aşık, “Havaların soğumaya başlaması ile birlikte yavaş yavaş bitki çaylarına ilgi başladı. En çok kuşburnu, ıhlamur, tarçın ve zencefil ilgi görüyor. Havaların daha da soğuması ile birlikte vatandaşın ilgisinin daha fazla artmasını bekliyoruz. Önemli olan şu dönemde, hasta olmadan bitki çaylarını içerek bağışıklık sistemini güçlendirmek. Şu an bitki çayı içerek hastalıklardan korunmanın tam vakti” diye konuştu. 

“Bitkileri Bilinçli Kullanalım”

Bitki çaylarının kulaktan dolma yöntemlerle tüketen çok kişinin olduğunu belirten Hasan Acet işin uzmanı doktor ya da profesörlerin faydalı bitkiler üzerine hazırladıkları kitaplardan faydalanılması gerektiğini vurguladı. Bazı bitki çaylarının aşırı tüketilmesi halinde vücuda zarar verebileceğini sözlerine ekleyen Acet, dikkatli olunması konusunda uyardı. Halk arasında çok tartışılan ‘bitkilerin kurutularak mı, yoksa tazeyken mi çayı yapılmalı?” konusuna açıklık getiren Kalmaz, bitkilerden çay yapılması için mutlaka kurutulması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABER: DUYGU DOĞAN