Coğrafi konumu nedeniyle ülkemizde mevsim değişikliği sırasında sıcaklık farkları yoğun şekilde hissediliyor. Mevsim geçişlerinde ani ısı değişimleri olduğundan bu durum insanları hem bedensel hem de psikolojik yönden oldukça etkileniyor. diyen Dr. Elif Karataş Mevsimsel değişikliklerin doğrudan ya da dolaylı olarak hastalıkları etkileyebileceğini söyledi.
Mevsim Değişiklikleri Bedeni Nasıl Etkiliyor?
Karataş, “İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biri de sıcak-soğuk değişimleridir. Ani değişen hava şartları ve kısa süreli ısı farklılıkları vücudun bu duruma alışmasını zorlaştırır. Bu durumda vücudun strese girmesine yol açarak savunma sistemini zayıflatabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde bazı hastalıklar ilerleyebilir” dedi.
 Dr. Karataş Mevsim Değişikliği Hastalıklarını sıraladı;
Grip
Grip, özellikle sonbahar aylarında görülen bir enfeksiyon hastalığıdır ve bulaşıcıdır. Bu hastalık kendini yüksek ateş, eklem ağrıları, yorgunluk, öksürük vs. şekillerde gösterir. Grip hafife alındığında özellikle kronik hastalığı olanlarda daha büyük sorunlara yol açar.
Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığı, üst solunum yolları hastalığıdır. Grip kadar tehlikeli bir hastalık olmasa da bulaşıcıdır. Soğuk algınlığının yeterince önemsenmemesi gribe yol açar. Başlıca belirtileri; kuru öksürük, halsizlik, burun akıntısı vs.dir. Çok sık görülen bir hastalıktır.
Akut Bronşit
Akut bronşit, virüsler, bakteriler ve mikroplardan dolayı solunum yollarında iltihaplanmanın yaşanması durumudur. Belirtileri özellikle boğaz ve burun enfeksiyonlarıdır.
Astım
Değişken hava şartlarında bulaşan virüsler astım hastaları için de tehdit oluşturuyor. Uzmanlar basit görülen bir soğuk algınlığının bile astım hastalığını tetiklediğini belirtiyor.
Alerji
Mevsim geçişlerinde polenlerin ortaya çıkması, küçük parçalar halinde dağılması alerjisi olan kişileri oldukça etkiliyor. Alerjiler kızarıklık, kaşıntı, öksürük gibi belirtiler gösteriyor.
Depresyon
Özellikle yaz aylarından kış aylarına geçişte güneş ışınlarının azalması sonucu kişilerde depresif duygular artıyor. Uzmanlar bunun sebebinin karanlık nedeniyle beyindeki “melatonin” hormonunun daha fazla salgılanması olduğunu vurguluyor. Özellikle stresli işlerde çalışan kişilerin mevsimsel depresyona girme ihtimalinin daha yüksek olduğunu açıklıyor.
Ani Değişen Sıcaklık Depresyona Yol Açabilir
Karataş, “Dışarıdaki sıcaklığı hissetmek ve algılamak her insanda farklılık gösterir. Fizyolojik nedenlere psikolojik etkenler eklendiğinde, hissedilen sıcaklık kişiden kişiye göre değişebilir. Ani değişen sıcaklık ve nem oranı yüzünden kişilerde uykusuzluk, halsizlik, yorgunluk ve depresyon görülebilir. Ayrıca psikolojik ve hormonal dengeler de bozulabilir ”şeklinde konuştu.
Mevsim Değişikliği Hastalıklarından Korunma Yolları
Dr. Karataş, “Beslenmenize dikkat edin. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı asla atlamayın. Gece düşen kan şekerini dengeleyen kahvaltı ayrıca gün içinde enerjik olmanızı sağlarken, bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Protein almak, taze sebze ve meyve tüketmek yerine karbonhidratlı yiyecekleri tüketmeniz de bağışıklık sisteminizi zayıflatırken vücudunuzu mikroplara karşı daha savunmasız bırakır. Bol bol su için. Su içmenin faydaları saymakla bitmiyor. Vücudunuzun tüm fonksiyonları günlük olarak yeterli su alınmadığında işlevini yitiriyor. Bu durum da iş ve sosyal hayatınızı oldukça etkiliyor. Dolayısıyla yanınızda su şişesi bulundurmak oldukça önem taşıyor. Uzmanlar günde 2-2,5 litre su içmenin önemine dikkat çekiyor. Sık sık değişen hava koşullarında çok kalın ya da çok ince giyinmemeniz gerekir. Çok üşümek de çok terlemek de hastalıklara davetiye çıkarır. Dolayısıyla normal incelikte bir kıyafet üzerine hırka giyinmeniz daha doğru olacaktır. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. A vitamini mikropların vücudunuza girmesini önlerken C vitamini de vücudunuzu hastalıklara karşı korur” dedi.
Düzenli Spor Yapmak Da Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
 Karataş, “Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler tüketilmelidir. Bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Eğer kapalı bir mekânda bulunulacaksa ortamın temiz olduğundan ve iyi havalandırıldığından emin olunmalıdır. Strese sebep olan durumlardan kaçınılmalıdır. Düzenli spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirir” diye konuştu.

                                                                                                                                                                                                         DUYGU DOĞAN