‘Hilton’a Piton’ da, Sümerbank’a ?’ demiştim. Üzgünüm ama, yanlış demişim…!

Sümerbank konusunda neden sessiz kalındığına dikkat çekmeye çalışırken bir iki gün önce, , dün kala kalıyorum. ‘amanın o da ne?’ diye.
Kala kalıyorum, çünkü bir çağrıdan ansızın haberdar oluyorum.
 
Kala kaldığım Çağrı ortada. Muhtemeldir ki, bundan ötürü de sessizlik hat safhada.
 
Sözümü geri alayım bari. Yok sa neden susulmuş olsun ki kaç zamandır. Varmış demek ki bir bilinen.
 
Çağrı ortada diyorum da, peki ya çağrı ne?
 
Dün, farklı farklı isimlerden akıllı telefonumdaki bir mesajlaşma programına geldiği kadarı ile çağrı tam da şöyle


“Değerli Çanakkale sakinleri;” diye başlayan bir başlık altında, detaylar geliyor.
 
“Çanakkale, Merkez, Arslanca Mahallesi,  Şılak Köprü Mevkiinde bulunan ve kamuoyunda Eski Sümerbank Fabrikası olarak bilinen arazinin satın alınması amacıyla kurulmuş olan S.S. ÇANAKKALE SÜMERKENT KONUT YAPI KOOPERATİFİ' nin kurucu ortakları tarafından 19.02.2017 (pazar günü) saat 14.30'da İÇDAŞ KONGRE MERKEZİ'nde bir bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı tertip edilecektir”
 
‘Biz gitsek, alırlar mı acaba?’ Diyeceğim, çünkü şahsen tarafıma gelen bir davet yok.
Muhtemel ki bizi Çanakkaleliden saymamışlar. Ne yapalım. Her fırsatta, karşı kıyıdanım, Yarımadadanım dediğimden olsa gerek, çağrılanlardan olamamışım.
 
Olsun giden bir Çanakkaleliden, alırız konuşulanlara, görüşülenlere dair bilgileri.
Bu çağrı doru mu, yok sa birileri kafamı yapıyor diye, çağrıda geçen telefgon numarasını aradım.
 
335 kişinin bir araya gelmesi planlanıp kurulan kooperatife, dün öğle den sonra saat 17.00 itibari ile 220 kayıt yapıldığını, kişi başına istenilen üyelik bedelinin de 145 bin lira olduğunu öğrendim.
 
Şükürler olsun ki, başımızı sokacak bir evimiz var. Hem karşı kıyşı da, hem de bu kıyıda.
Kıyı kıyı gideriz yolumuza. Sahil kenarında olsaydı, belki niyetine girerdim de, söz konusu alan beni pek açmadı.
 
Neyse, kafa bulandırmayayım. Meraklısına Hayırlı olsun…
 
Hazır, 116. Jandarma Er Eğitim Alayı yakınlarındaki bu noktadan bahsetmişken, yine oraya yakın bir kurumun mensubu olunmasına yönelik, elime geçen ilanını da paylaşayım.
 
Birbirine Komşu bölgeden gelen iki bilgi,  Tesadüf olsa gerek.
 
Resmi ilan servisi mi oldum ne? Bu günde böyle olsun. Ne yapalım, paylaşım paylaşımdır.
 
‘JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞINDAN DUYURU…’ başlığı ile elime ulaşan bilgi notunda;
 
Jandarma Genel Komutanlığının Uzman Erbaş ihtiyacını karşılamak amacıyla personel temin edileceği anlatılıyordu.
 
Yani, asker olmak isteyen genç arkadaşlarımıza açılacak bir kapı olduğu yönünde bir duyuruydu bu.
 
Kim istemez ki O onurlu Üniformayı sırtına giymemeyi. Keşke şartlarım aranan türe uysaydı da bende olabilseydim çakı gibi asker.
 
Teminin,  Lise ve dengi okul mezunu veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş/er olarak tamamlamış veya halen silâhaltında olup, 20 Ağustos 2017 tarihine kadar terhis olabilecek durumdaki erbaş ve erlerden Jandarma Komando ve Jandarma Emniyet Asayiş branşlarında olacağı belirtilen bu duyuruda, Başvuru şartları da vardı elbet.
 
Dikkat ettim de maddeler rakamlarla değil, Alfabemizin küçük harfleri ile szıralanıyordu. Hem de, a, dan, ileriye doğru.
 
Yine dikkat ettim de alfabede genelde sıralanırken, bu ve benzeri durumlarda hpek kullanılmayan Çanakkale’ nin ‘ç’ si ve galibin yumuşağı, yumuşak g , yani  ‘ğ’ de kullanılıyordu harfler arasında. Ve harfler, m’ ye kadar ilerliyordu.
 
Ne yazık ki, kadın olup, askerlik hayali kuranlar bu şartnamede yoktu. Yani tamamen erkeklere özel bir duyuruydu bu.
 
Silah altına girmek ve o şerefli üniformayı taşımak isteyen tüm gençlerimize gelsin o zaman aranan şartlar.
 
Bir radyo istasyonundan yapılan istek parçasını sunan anons gibi olsa da bu anlatımım, buyurun a’ dan m’ ye aranılan şartlar;
 
 
a.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak.
 
b.    En az lise ve dengi okul mezunu olmak veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak.
 
c.    Askerlik hizmetini yapmış veya başvurduğu esnada yapıyor olmak.
 
ç.   Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 2017 tarihi itibariyle yirmi beş (25) yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 tarihi ve sonrasında doğanlar).
 
d.    Müracaat tarihinin ilk günü itibarıyla terhisinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiş olmak     (20 Şubat 2014 tarihi ve sonrasında terhis olanlar).
 
e.    Tüm sınavları geçen adaylar için Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak; sevk edildikleri hastanelerden “Komando Uzman Erbaş Olur” veya “Uzman Erbaş Olur”  kayıtlı sağlık raporu almış olmak.
 
f.     En az 164 cm boyunda olmak koşuluyla, kılavuzda yayınlanan boy ve kilo oranları tablosunda belirtilen değerler içerisinde bulunmak. Boy uzunluğu çıplak ayakla, ağırlık ise spor şortu/eşofman ile ölçülür.
 
g.    TSK’da daha önce subay,  astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş, askeri öğrencilikle ilişiği kesilmemiş olmak veya Askerlik hizmetini Yedek Subay olarak yapmak.
 
ğ.    Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziki görünüşü kusursuz olmak (Göğüs kafesi ve omurgasında şekil bozukluğu bulunmamak, işitme ve görmede en ufak bir kusuru bulunmamak, gözlük, lens ve işitme cihazı kullanmamak, renk körü ve düz taban olmamak, vücudunun devamlı görünen herhangi bir yerinde yara, dövme, yanık ve ameliyat izi bulunmamak. Türkçeyi kusursuz konuşmak, dilinde pelteklik, tutukluk ve kekemelik gibi konuşma özrü bulunmamak).
 
h.    Güvenlik soruşturması olumlu olmak.
 
ı.     Askerlik hizmeti sırasında üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir ve üste fiilen taarruz, fesat ve isyan suçları ile 22.05.1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 148’inci maddesinde belirtilen suçlardan hükümlü bulunmamak.
 
i.     Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş yada ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak.
 
j.       Tutum ve davranışları ile yasadışı görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olmak.
 
k.    Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasi, irticai, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olmak.  
 
l.        Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için 20 Ağustos 2017 tarihine kadar terhis olabilecek durumda olmak ve  Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesi almış olmak.
 
m.   20 Ağustos 2017 tarihinden sonra silahaltında bulunmamak.
 
Bu gün paylaştığım ilan ve çağrı şekilli yazışmadan dolayı, biraz buruk hissetsem de kendimi, bir yerde de iyi oldu. Azıcık kafa dağıttım.
 
Her gün her gün yazacak bir detay yakalamak hiç de kolay değil de ondan diyorum, kafa dağıttım diye.
 
Oysa ki yazacak bir şey bulmak hiç de zor değil güzel ülkemde. Çünkü, gündeme her dakika yeni bir madde ekleniveriyor.
 
Lakin, mesele bu değil. Mesele, Çanakkale meselesi. Çanakkale üzerine bir konudan başlayıp, birlikte yoğrulalım dertle. Birlikte yoğrulup, birlikte bulalım çözüme çıkacak düzlüğü.
Ne demişler, birlikten kuvvet doğar.
 
Öyle düşünülmüş olacak ki, Sümerbank’a da birlikte kurulan bir kooperatif ile sanırım kesin çözüm geliyor.
 
Haydı hayırlısı…