.

Sevgi dili kavramının iyice anlaşılabilmesi için, “dil”in sözlükteki karşılığı bize ipucu sunabilir. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde “dil”in konumuzla ilgili anlamları şöyle:


 
Anahtar.
İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban.
Düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracı
Sevgi dili nasıl oluşur?
Yeryüzünde millet sayısı kadar dil olduğunu(hatta daha fazla) söyleyebileceğimiz gibi, insan sayısı kadar da sevgi dili olduğunu söyleyebiliriz. Normal iletişim aracı olan dilin gelişim hikayesini milletlerin tarihinde arayacağımız gibi, sevgi dilinin de gelişim hikayesini insanların gelişim tarihinde arayabiliriz.
Hepimiz doğduğumuz andan itibaren bir şeyler yaşıyoruz. Diğer insanlarla iletişim kuruyoruz, seviyoruz, seviliyoruz, nefret ediyoruz, kırılıyoruz, bağlanıyoruz, kopuyoruz vb. Hepimiz farklı hayat hikayelerine sahip olduğumuz için, hepimizin hassasiyet geliştirdiği noktalar farklı oluyor. Kimimiz sevgi diye onaylanmayı öğreniyor, kimimiz sırtı sıvazlandığında sevildiğini hissediyor. Kimimiz gözümüze bakarak bizimle konuşulduğunda sevilmiş hissediyor kendini, kimimiz güzel bir sürprizle karşılaştığında. Özetle sevgiye dair yaşadıklarımız kişisel sevgi dilinin oluşumunda rol oynuyor.