Milletvekili Bülent Öz, TBMM’ ye verdiği yasa teklifi ile çırakların gönlünde bence taht kuracak.

Milletvekili Bülent Öz, TBMM’ ye verdiği yasa teklifi ile çırakların gönlünde bence taht kuracak.
“Çıraklık ve Staj Dönemi Sigorta Başlangıcı Sayılsın” istemi ile Meclis Başkanlığına teklif getiren CHP’ li vekil,  bu adımla Çıraklık ve Staj sigortası mağdurlarının durumunu Meclis gündemine taşımış olmuş.
Teklife ana hatları ile özet bakacak olursak, talep edilen şu;
“Çıraklık ve staj süreleri için borçlanma imkanı tanınması”
Bu da zor olmasa gerek. Bence, genç yeteneklerin önüne açacak, mesleklerine dört elle sarılmasına ilişkin, önemli bir adım olmuş bu teklif.
Milletvekili Bülent Öz’ ün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığı’ na  verdiği Kanun Teklifi, şayet  yasalaşırsa, uzun vadeli sigorta kapsamında çıraklık ve stajın başladığı tarih borçlanmak koşulu ile sigorta başlangıç tarihi olarak değerlendirilebilecek.
Kısacası, önümüzdeki yıllarda ‘Mezarda emeklilik’ diye, ustaları da sokaklarda görmemiş oluruz. 
Sanayilerde kepenk kapatıldığını bir düşünsenize. Özellikle kış aylarında, çoğumuz sabah marşa bastığımızda, ‘gıy gıy gıy’ sesine irinti oluruz ve hemen telefona sarılırız.
İşimiz acil, ancak araç çalışmamaktadır. Ustayı da jet hızıyla gelsin isteriz. Ya da benzer başka durumlar. İşte böyle bir durumdayken,  sanayi çalışmıyor çünkü ustalar eylemde. Bir an düşünün. Bakın düşünmesi bile sıkıntı.  
CHP’ li vekil Öz, gerçi bu tür düşünceyle yaklaşmamış lakin, ben yinede bana gelen ayrıntıyı paylaşayım.
 
Kanun teklifi hazırlanmasına gerekçe olarak sayın vekil şuna göstermiş;
“5510 sayılı Kanunun 38’inci maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girildiği tarih olarak kabul edildiğinden, çıraklar ve stajyerler çıraklık ve staj süreleri için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından sağlanan haklardan yararlanamamaktadır”
İşte bu haliyle mevcut yasa birinci neden olmuş. İkinci bir bölüm de var, onu da aktarayım o hal;
“Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri, sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri gibi sürelerde daha önceden sigortalılık süresi aranmadan borçlanma yapılabilmekte ve sigortalılık başlangıçları da borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülebilmektedir”
İşte bu bölüm de, bir diğer olmazsa olmaz meslek dalları için. Oldukça da önemli mesleklerden biri sayın Doktorlarımız. Öyle ya, arabanın yerine taksi çağırırız da, hastalansak ne halt ederiz. Bizim vücut yerine kim geçer ki?
Ya da, Avukatlar… Yani usta kadar önemli. Bu konuda yazacak ve o bağlantıyı kuracak sözler var elbet. Lakin laf salatası olacak o yüzden hiç girmiyorum. 
Ve dönelim çıraklara, geleceğin ustalarına. Sayın vekil de öyle yapmış. Orlar için adım atmış, önemli bir kanun teklifini ilgili mevkie ulaştırmış.
Doktor ve Avukatlarla başlayan gerekçenin bitimine eklenen sözlerle sayın vekil;
“Ancak, çırak ve Stajyer öğrenci olarak çalışan emekçiler bu uygulamadan faydalanamamaktadır. Bu durum, T.C. Anayasa’sının “Eşiklik İlkesi”ne açıkça aykırıdır. Bu aykırılık nedeniyle çırak ve stajyer öğrenci olarak çalışan emekçiler mağdur edilmektedir” görüşünü savunarak, mağduriyete dur demek üzere adımını aktarmış.
Hayatlarının bir döneminde çıraklık ve stajyer öğrencilik yapmış binlerce kişinin yatıracağı toplu primler ve bu yatan pirimler vesilesiyle hazineye önemli bir kaynağın sağlanacağını da savunmuş sayın vekil Öz.
Kanun gerekiyor dedikten sonra, getirisini de söylemiş ve bence de iyi etmiş.Yani sonunda kazanan bir hazine.
31 Mayıs 2006 tarih ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortaları Kanunun 41. Maddesine, bu kanun teklifi ile eklenmek istenen bent ile uygulamadaki eşitliksiz ve haksızlık giderilerek bu durumdaki yurttaşların mağduriyetlerinin giderilerek, sigortalılık sürelerinden sayılması ile  bu sürelerin hesaplanmasında diğer borçlanmalarda olduğu gibi sigortalılığın başlangıç tarihinin borçlanılan süreler kadar geri götürülerek hesaplama yapılmasına olanak sağlabileceğini de aktarmış sayınv ekil.
Anladığım kadarı ile iyi çalışılmış bir ders. Ve detayları ile neden gereklilik ve maddelerle nedenler…
CHP’ li vekil Öz, bu yönde bir düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinin yanında,  mesleki eğitimin özendirilmesine de katkıda bulunulmuş olacağını da savunmuş.
Yani benim de ilk başlarda yorumladığım konuya gelinmiş. Dört elle mesleğe sarılmak…Daha kaliteli ustalar ve daha kaliteli hizmet…
Vekil Öz’ün Kanun Teklifi yasalaşırsa, uzun vadeli sigorta kapsamında çıraklık ve stajın başladığı tarih geriye dönük borçlanmak koşulu ile sigorta başlangıç tarihi olarak değerlendirilebileceğini aktardığı bölüm ise, Mezarda emeklilik isyanına çare bir başka dikkat çeken nokta olabilir.
Yani Muhalefet, İktidara yapıcı bir çağrı ile yaklaşmış. Bu da siyasetin bir başka güzel yönüne göz önüne sermiş. Sayın vekil Öz’ü sıkı takibe devam o halde…
Kolaylıklar diliyorum.
CHP’ li Öz’ ün, öz’ den çıkışlarını kaleme almaktan, haz aldığımı da dile getirivereyim.