Deprem üzerine dile gelen olası sorular, onlara verilen yanıtlar..

Takipçisi olduğum sosyal medya hesabı, oluşan depremler ve depremler üzerine bilgilendirmelerde bulunuyor..

Nereden gelse haberi, işi gücü bırakıp odaklandığım konu deprem gerçeği. Hal böyle olunca, denilenlere mutlaka kulak veriyoruz.

Nüfusu çok olduğundan belki de, Ülkenin neresinde deprem yaşansa, hep İstanbul üzerine açıklamalar gelir peşi sıra. İstanbul ve dolayısıyla Marmara depremi hep sözü edilen olur..

Takip ettiğim sosyal medya hesabı zaman zaman atar bir tweet. Daha doğrusu, ne vakit bir sarsıtı olsa, mutlak bilgilendirme gelir.. Yeri, büyüklüğü, derinliği, oluştuğu saatten bahsedilir depremin.

Geçende, yine bir deprem ve sonrası akla gelen olası sorular üzerine, verildiğini gözlediğim yanıtlara dikkat kesildim.

Soru ve Cevap şeklinde sıralananlardan söz etmek istiyorum. Çünkü, ben gibi takip etmiyor olabilir bazılarımız o sosyal medya hesabını.

Deprem tartışmasız gerçeğimiz. Bu anlamda, eminim ki sorular kadar sunulan yanıtlara da dikat kesileceksiniz.

Buyurun işte, akla geliveren olası sorular ve sunulan cevaplar..

Soru : İstanbul'da büyük bir deprem olabilir mi?

Cevap : İstanbul merkezli büyük bir deprem olamaz. Şehrin içinden diri fay hattı geçmez. (Bilinen haritaya göre.)

Soru : Marmara'da büyük bir deprem olabilir mi?

Cevap : Adalar bölgesi başta olmak üzere, Gemlik, Çanakkale, Balıkesir gibi bölgelerde büyük depremler üretmeye elverişli bir yapı var.

Soru : Bölgede beklenen büyük depremin temeli nedir?

Cevap : Bölgedeki popüler beklenti, kırılmak üzere olduğu bilinen Adalar fayından doğuyor. Ancak, beklenen bu depremi İstanbul ismiyle pazarlamak kötü niyettir.

Kırılma noktası İstanbul değil, Marmara Denizi'dir.

 

Soru : Bölgedeki potansiyel nedir ve İstanbul'u ne derece etkiler?

Cevap: Potansiyel olarak 7,0 ile 7,6 büyüklüklerinde bir deprem beklenebilir. Bu depremin merkezüssü Adalar olduğunda, İstanbul'un sahil şeridi için yıkıcı olabilir ancak il genelinde bir kaosa sebep olması beklenmiyor. İlin tamamını yıkmaz.

Soru : Bu deprem ne zaman olacak?

Cevap: Hiç bir şekilde buna net bir cevap vermek mümkün değildir.

Bu arada, takip ettiğim sosyal medya hesabında yer alan şu değerlendirme, bence çok daha dikkat çekici ifadelerle geliyordu.

Yorum açık v enet, tam da şöyle idi; “Fayın karakteri, yapısı, geçmişi ve direnç noktası gibi bir çok etken, bu depremi öne alabilir veya erteleyebilir. Bu soruya verilecek en makul cevap, böyle bir depremin yaşanma ihtimalinin kesine yakın olduğudur.

Ancak şu an ne çok erken, ne de çok geç.

Bugün itibariyle bölgede büyük deprem işaretleri diyebileceğimiz gelişmeler bulunmadığı için, en azından şu anlık görüntüde bölge adına böyle bir beklentiye girilerek, insanlar arasında panik havası estirmek, elle tutulur dayanak belirtmeden kehanette bulunmak bilime de, vicdana da aykırıdır.

Bu aykırılığa günümüzün en bilindik profesörleri başta olmak üzere, bütün medya ve sözü geçen yöneticiler alet olup, her seferinde 2 gün sonra deprem olacakmış gibi söylemlerde bulunmaktan geri kalmazlar.

Bu, iyi niyetli bir yaklaşımdan ziyade rant ve prim sağlamaktır.

Bölgede büyük bir deprem olabilir de, olmayabilir de. Her potansiyeli olan bölgede kesin olarak büyük bir deprem olacak demek yine bilime ters düşecektir.

Yapabileceğimiz en kuvvetli yaklaşım, varsayımda bulunarak en kötü senaryoya göre hazırlanmak olacaktır. Bunun yolu da, bu beklentiyi hayatımızın içine çok fazla koymadan, tedbir amaçlı sadece aklımızın bir köşesine kazıyarak rutin hayatımıza odaklanmaktır. Depremi beklemek, bu beklentiyle yaşamak, tıpkı depreme yakalanmak kadar tehlikelidir.”

Pür dikkat okudum bende bu yorumu. Bu yorum üzerine,  şöyle diyorum;

“Ben bu yoruma ve altı çizilenlere  şahsen bayıldım.. Aynen de katılıyorum..”