Bir anda öne çıkan gelişmeye dönüştü, F-16 meselesi.. Bir süredir, ne olacağı merak konusuna dönüşmüştü malum.

 

 ABD’ den,  F-16 satın alımları netlik kazanıyor bahsedeceğim o son gelişme ile.. 

Ülke gündeminin öne çıkan başlığına ilişkin kaleme alınanlara göz attım dün sabah..

Ulusal haber sitelerinde bu konu, bir hayli yer tuttu dün..

Şöyle bir anlatım eşliğinde gelen cümle vardı mesela;  “ABD'den alınacak F-16'larla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada;  ABD tarafından gönderilen ‘Taslak Teklif ve Kabul Mektupları"’ bakanlığa ulaştı…” şeklinde özetle bilgi aktarılan..

Şimdi bundan sonra yapılacak,  ilgili birimlerin inceleme ve değerlendirmesi olacak..

‘Satmazlar bize, uçak muçak’ diyenlere inat, gelen Teklif mektuplarını anlatmak gerek ya neyse..

Gündeme oturan bu gelişmeden, haberdar olmayanlar, özetle bahsedeyim..

Konu şu efendim; ABD'den alınacak F-16'larla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan yeni bir bilgilendirmenin dün yapılmış olması.

Tam, 40 yeni F-16 Blok-70 tedariki ve mevcut 79 F-16'nın modernize edilmesi için yaşanan bu gelişme, elbette ki gündem yarattı.

MSB, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk,  bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, özetle bilgilendiriyordu Türk kamuoyunu.

Aktürk paşa,  ABD'den F-16 Blok-70 Viper savaş uçağı tedarik sürecine ilişkin;

"Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, 40 adet yeni F-16 Blok-70'in tedariki, mevcut 79 adet F-16'nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatı içeren talebimize ilişkin ABD tarafından gönderilen 'Taslak Teklif ve Kabul Mektupları' Bakanlığımıza ulaşmıştır.”

Başka bilgiler de veriliyordu kamuoyuna

Aktürk paşa, terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlarla Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısının ise 193'ü Irak'ın kuzeyi, 290'ı Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 483'e ulaştığını anlattı.

Buraya dikkat lütfen.. Önemli bir ifade çünkü.. Halihazırda üs bölgelerinde ve hudutlarda zorlu iklim ve arazi şartlarında görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, terörle mücadelesine tek bir terörist kalmayıncaya kadar devam edeceği vurgulandı bir kez daha..

Kökleri kurutulana dek, mücadele sürecek o hainlerle..

Bu arda, Aktürk paşa ayrıca, FETÖ ile mücadelenin de yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla sürdürüleceğini ifade ediyordu..

Bu konuda da bilgiler veren Aktürk paşa, Suriye'de istikrarın bir an önce tesis edilmesi, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşleri ve normalleşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalara da devam edildiğini ifade ediyordu.

A’ dan, Z’ ye çok önemli başlıklar açıp, Türkiye kamuoyunu bilgilendiren isim oldu kısacası dün  Aktürk paşa..

Bir konu da vardı ki gündeminde, hemen hemen her gün, Çanakkale’nin de mücadele verdiği konuya ilişkindi dedikleri.. İnsan tacirleri meselesi, düzensiz göçmenler, bir diğer deyişle, kaçaklar..

Net bir sayı verip; “30 BİN KİŞİNİN YASA DIŞI GEÇMESİ ENGELLENDİ” der iken Tuğamiral Aktürk, Çanakkale’ yi de yakından ilgilendiren bu konuda, önemli sözler ediyordu.

Çanakkale sahillerinde de, her gün aynı teşebbüs yaşanıyor.. Yasa dışı yollarla sınır ihlali yapma girişimi.

Bu konu, şehrimizin yıllardır uğraş verdiği bir mücadele aynı zamanda.. Güvenlik güçlerimiz, 365 gün 6 saat, mesaide…

Aktürk paşa, sahil sınırlardan son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4'ü terör örgütü mensubu 101 kişinin yakalandığını, 2 bin 384 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini açıklıyordu.

Şöyle diyordu;  "Böylelikle, 1 Ocak'tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 1448'e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 30 bin 15 olmuştur."

Tuğamiral Aktürk ayrıca, milli mesele olan Kıbrıs, "iki devlet, tek millet" anlayışı ile beraber olunan Azerbaycan, tarihi ve kültürel bağlar olan Balkanlar ile dostluk ve kardeşlik ilişkileri bulunan Libya ve Somali başta olmak üzere birçok coğrafyada kardeş, dost ve müttefik ülkelerin haklı davalarına destek olmaya devam edildiğini de sözlerine ekliyordu, bahsettiğim  açıklamasında.

Her ne kadar, dünya o derin sessizliğini koruyor ise de, dün son derece önemli o konuda ses verdi Aktürk paşa, 

İsrail saldırılarını sürdürdüğü müddetçe, bölgesel ve küresel barışa yönelik tehditlerin de arttığına vurgu yaptı., hem bölgesel hem de uluslararası istikrar için, Gazze'de koşulsuz ve kalıcı ateşkes ilan edilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan bir isim oldu..

Şimdi, naçizane bir değerlendirmem olacak benim de..  İnsan, deli oluyor gözlenen o derin sessizliğe. Dünya, neden susuyor sahi?..

30 bini aştı, Gazze’de canından olanların sayısı.. Soy kırım değildir ne, nedir sahi bu yaşanan?