Bir dedikodudur aldı başını gidiyor. Sözüm ona, KYK yurtlarında kalan ve yarıyıl tatiline çıkacak öğrencilere; “Eşyalarınızı alın, yeni pandemi geliyormuş…” derilmiş.

Peki bu denildiği ileri sürülen sözleri, ben nereden mi işittim? Üniversite öğrencileri kendi aralarında konuşuyorlardı, haliyle dikkat kesildim..

Bu konuda, net bir bilgi yok. Dahası, böylesi bir uyarı yapıldığı da yok.. Dedikodu işte..

Belki de, bu söylentilerin nedeni, DSÖ’ nün uyarılarından kaynaklı..

DSÖ, yani Dünya Sağlık Örgütü'nden yapıldığı belirtilen haberleri okumuşsunuzdur.

Bahsedeyim mi bende birazcık o haberlerden. Evet dediğinizi varsayıyorum o halde.

Efendim, önceki günlerde okuduğum bir haberde;  "DSÖ’ den, Hastalık X uyarısı!” başlığı ile detaylar sıralanıyordu.

Sözü edilen bir yeni salgındı. Dahası,  “Korona virüsten 20 kat daha ölümcül olabilir” şeklinde bir ifade de geçiyordu haberlerde.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekile Dünya Sağlık Örgütü'nün Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus’ un yeni bir salgın hastalık konusunda uyarıda bulunduğuna dikkat çekilen o haberlerde, şöyle de bir cümle kuruluyordu;

“Gizemli bir hastalık olarak tanımladığı ‘Hastalık X’ ile ilgili konuşan Ghebreyesus, bu salgının korona virüsten 20 kat daha ölümcül olabileceğini söyledi.”

Yok atık deme de dur şimdi!?!..  

“Ben bitti demeden, bitmez..”  mi diyor şu illet virüs acaba..

2021 yılında bu hastalıkla ilgili bir analiz yayınlayan DSÖ’ nün, 75 milyon insanın hayatını kaybedebileceğine vurgu yaptığını anımsayınca insan, akılara ebet deli deli sorular düşer.. ben mesela. Ne deli sorular var şu an zihnimde.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, Davos'ta katıldığı bir oturumda açıklamalarda bulunduğunun altı çizilerek kaleme alınan ve Türk medyasında da yer buan haberlerde, şöyle de bir cümle yer alıyordu;

“Ghebreyesus, gizemli bir hastalık olarak tanımladığı ‘Hastalık X’ ile ilgili konuşurken, dünyanın bu hastalığın salgın haline gelebileceğinin sinyalini vererek hazırlıklı olunmasını istedi.”

Şimdi gelinen bu noktada, bu tür haberleri okuyanların, dedikodu kazanını kaynatması kaçınılmaz olur elbet.

Doru dur, yanlış tır.. Ben bilemem. Bahsettiğim o haberleri okuyunca; yalan yok, şaşa kaldım..

Haber dilinde geçen şu vurgu bile, insanı düşünmeye sevk ediyordu bence..

"KORONADAN 20 KAT DAHA ÖLÜMCÜL OLABİLİR"

Yahu, ne çektik o süre içi8nde.. Korku panik hepsi bir arada günler geçmek bitmek bilmedi.

DSÖ'nün 1 numarası ismin,  "Hastalık X" in corona virüsü salgınından 20 kat daha ölümcül olabileceğini söylemiş olması,  ne de ürkütücü.

2021 yılının başında bu hastalıkla ilgili bir analiz yayınladığı bilinen DSÖ’ nün, hastalığın 75 milyon insanın ölümüne sebep olabileceğini ve her 5 yılda bir yeni bir salgın haline gelebileceğini aktardmış oluşu, insanlığı nasıl paniğe sürüklemez ki ayrıca..

Hele ki, DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus söylüyor sa.. .

"ÜLKELER PANDEMİYE KARŞI ANLAŞMAYA VARMALI" şeklinde de bir çıkışa, bir tür çağrıya  imza atmış kendileri.. Öyle deniliyordu bahsettiğim o haberlerde.

Bahsettiğim haberlerde, detay verilir iken; Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'na katılan Ghebreyesus’ un, "Mayıs ayında bütün ülkelerin ortak düşman olan pandemiye karşı bir anlaşmaya varmalarını umut ediyorum" şeklinde bir ifade kullandığından da bahsediliyordu.

Güya, bir de şöyle demiş; "Olabilecek bilinmeyen şeyler var ve herhangi bir şeyin olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı önemli, bu yüzden bilmediğimiz hastalıklar için bir yer tutucuya ihtiyacımız var"

Özetle, DSÖ deki etkin isim  Ghebreyesus küresel konferansta, "Covid-19 sırasında birçok insanı kaybettik çünkü onları yönetemedik.

Kurtarılabilirlerdi ama yer yoktu. Yeterli oksijen yoktu.

Peki ihtiyaç olduğunda genişleyebilecek bir sisteme nasıl sahip olabilirsiniz" sorusunu da dile getirdiğinden bahsediliyordu.

Tam benlik bir ifade ile, ‘Hoppala paşam, Malkara Keşan’ yani..

Ghebreyesus, anlaşma yoluyla ortak bir müdahalenin dünyanın başka bir salgına daha iyi tepki vermesine yardımcı olacağını da söylediği ileri sürülen o haberlerde;

"Olabilecek bir şeyi önceden tahmin etmek daha iyidir çünkü tarihimizde birçok kez olmuştur ve buna hazırlanmak gerekir.

Bazı şeylerle hazırlıksız yüzleşmemeliyiz; bilinmeyen bazı şeylere de hazırlanabiliriz" dediğine de dikkat çekiliyordu..

Nasıl da endişeye kapılmaz  şu durumda insan.. Umarım, aslı astarı olmayacak bir öngörüden ibarettir inşallah bu denilenler.. Bir yeni pandemi sürecini ne ekonomi kaldırır, ne de insanlık bence..

Rabbim, her birimizi ve tüm sessiz kullarını her türlü bulaşıcı hastalıktan ve dahi kazalardan belalardan korusun inşallah.. (AMİN…)