CHP’li Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmet TANAL’ın eski adı Twitter yeni adı X olan sosyal medyada  6 Ocak günü; “İyi parti , belediye başkan adayı göstereceği her ilde AKP ‘ye destek verme anlamına...

 

CHP’li Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmet TANAL’ın eski adı Twitter yeni adı X olan sosyal medyada  6 Ocak günü; “İyi parti , belediye başkan adayı göstereceği her ilde AKP ‘ye destek verme anlamına gelir.” dedi.

Hemen ertesi gün ise “ortak masayı İyi Parti terk ettikten sonra AKP oylarında 5 puan artış oldu. Bugün AKP iktidarda ise masayı terk eden liderden kaynaklanmıştır. Masanın terk edilmesi ile AKP’nin ekmeğine yağ sürülmüştür. -Ortak masa terk edilmemiş olsaydı millet ittifakı bugün iktidarda olacaktı” dediğini okudum.

İYİ Parti, çok büyük bir risk alarak 81 ilde ve tüm ilçelerde kendi adaylarıyla yerel seçimlere katılma kararının siyasal bir intihara dönüşüp dönüşmediğini 31 Mart 2024 tarihinde sandıklar açıldığında göreceğiz.

İYİ Parti’nin siyasal anlayışı, Meral Akşener’in karakteristik liderlik özellikleri çerçevesinde gelişmektedir. 81 vilayette ve tüm ilçelerde gerçek anlamda aday gösterip göstermeyeceğini da yakında anlarız.

Eğer İYİ Parti yerel seçimler için aday belirlemede de tıpkı milletvekili adaylarını belirlediği gibi belirlemeye kalkarsa şimdiden işi var demektir.

Seçimlerden hemen sonra yerel seçimlerde İYİ Parti sıralarından seçim kazanan tipler, kişisel çıkarlarına fayda sağlayacağı AKP’ye geçivereceklerdir.

 İYİ Parti’yi özümsememiş kişileri aday gösterirse bilsinler ki onlar kolayca İYİ Parti’den ayrılacaklardır.

İşte, Eskişehir milletvekili ortada. Neredeyse seçildiğinin ertesi günü daha mürekkebi bile kurumadan AKP’ye katıldı ve AKP’den Eskişehir belediye başkan adayı ilan edildi.

Seçimlere bağımsız girmesi İYİ Parti’nin kendi kararıdır ve saygı duymak gerekir.

Tüm CHP’liler İYİ Partinin kararına saygı duymalıdır. CHP’li Av. Mahmut Tanal’ın cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak hâlâ İYİ Parti’yi suçluyor olması ve “İyi parti, belediye başkan adayı göstereceği her ilde AKP ‘ye destek verme anlamına gelir” demesi bir panik halinin de göstergesidir.

CHP’nin İYİ Parti’nin desteği olmadan kimi il ve ilçelerde sıkıntı yaşayacağı muhakkaktır. Ama bu da siyasetin cilvesidir.

İYİ Parti yöneticilerinin bu saatten sonra “AKP’ye dayanak oluyorsunuz” suçlamalarına pekte kulak asacaklarını sanmıyorum.

İYİ Parti, yerel seçimlere değil 2028 yılı veya öncesinde yapılacak bir erken genel seçime hazırlanıyor. Dolayısı ile de bağımsız hareket etmenin kendine maliyetini seçmen gözünde teste çalışmaktadır.

2024 yerel seçimlerinde hangi partinin kaç yerde seçim kazandığı İYİ Parti yöneticilerinin zerre kadar umurunda olmayacaktır.

İYİ Parti önümüzdeki yerel seçimlerde yeteri kadar belediye başkanlıkları kazanamasa da, meclislere yeteri kadar adamlarını sokamasa da 31 Mart seçimlerinde aldığı oy oranına bakarak geleceğini şekillendirecektir.

Genel seçimlerde almış olduğu 5.272.482 oyu, yani yüzde 9,69 oy oranını öncelikle artırmak, olmadı muhafaza etmek en kötüsü de belki bir iki puan daha aşağısına razı gelerek parti seçmen tabanını yüzde 7’nin altına düşürmemek olacaktır.

Mahmut Tanal’ın “İyi parti , belediye başkan adayı göstereceği her ilde AKP ‘ye destek verme anlamına gelir.” Sözü doğru da olabilir. Ancak pek de mantıklı da değildir.

Esas yarışın AKP ile CHP arasında geçtiği il ve ilçelerde İYİ Parti adayının alacağı her oy ters bir etki ile CHP’nin de işine yarayabilir.

Ancak İYİ Parti teşkilatı içerinde diğer partilerden gelen insanlar vardır. CHP’den veya MHP’den gelmiş olmasına rağmen AKP’ye oy vermeyecek insanların olduğunu da bilenlerdenim.

İYİ Parti seçmen tabanı şehirli seçmen tabanıdır. Aklı ile hareket eder. Bir AKP, MHP ve DEM gibi hazır kıta seçmeleri değildir. Düşünür ve aklı ile hareket eder.

Ankara ve İstanbul’da olacak da budur.

İYİ Parti tabanı bu iki şehirde Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na ciddi bir destek vereceğini değerlendiriyorum.

Son olarak Çanakkale seçimlerine gelecek olursak;

AKP ve CHP’nin iki ağır toplu Çanakkale belediye Başkanlığı için ciddi bir mücadele içine gireceğe benzemektedir.

Burada acaba İYİ Parti seçmeni nasıl bir rol oynayacaktır?

2023 milletvekilliği seçimlerinde 133.078 oy kullanılmıştır. Partilerin Çanakkale merkez ilçede aldığı oy oranları aşağıdadır.

CHP %43,08 oy oranı ile 54.849 oy

AKP % %22,87 oy oranı ile 29.187 oy

İYİ Parti % %21,46 oy oranı ile 27.320 oy

MHP %3,94 oy oranı ile 5.033 oy

DEM % 2,66 oranı ile 3.408 oy

Yukarıdaki listede Zafer Partisi merkez ilçe bazında verilmemiş olsa da Çanakkale genelinde Zafer Partisinin 7.860 oy aldığı bilinmektedir.

İşte bu kombinasyon içerinde yarışın favorisi olarak CHP adayı Muharrem Erkek gösterilebilir. Bu adaya, DEM’lilerin de oy vereceğini de değerlendirirsek sonuç adeta şimdiden belli gibidir.

İYİ Parti adayı Burak Kunt’un büyük bir çaba gösterdiği sosyal medya üzerinden izlemekle birlikte Çanakkale’de belediye başkanlığı adaylığını kazanması oldukça uzak bir ihtimaldir.

AKP adayı Jülide İskenderoğlu’nun şansı da tabloya göre fazlaca parlak değildir.

2019 yılı yerel seçim sonuçlarına göre 108 313 oy kullanılmıştır. Diğer partileri yazmazsak;

CHP 55 903 oy

AKP 37 209 oy

İYİ Parti 8 392  oy almıştır.

Çanakkale’de merkez ilçede 2019 yılın seçimlerinde 108 313 oy kullanılırken 2023 seçimlerinde bu oy sayısı 133078 olmuştur. İki seçim dönemi arasındaki seçmen sayısı farkı 24 765 kişidir.

İşte bu farkın neredeyse tamama yakını milletvekilliği seçimlerinde İYİ Parti’ye verilmiştir.

Meral Akşener’in Çanakkale’de bir miting düzenleyerek “bir oy Meral’e bir oy Kılıçdaroğlu’na” söylemi ile İYİ Partinin meclise bir milletvekili göndermesine neden olmuştur.

İşte bu nedenledir ki İYİ Parti Çanakkale il ve merkez yöneticileri yerel seçimlerde ayakları yere basarak oy hesabı yapmalıdırlar.  

2019 yılında 8 392 oyunu 2023 seçimlerinde 27 320 oya çıkmasında Çanakkalelilerin AKP’den bir milletvekilini İYİ Partiye verme gayretinin olduğunu göz ardı etmemelidirler.

2023 seçim sonucunda İYİ Partinin Çanakkale’de aldığı oy onun kemik oy değildir.

2023 seçimlerinde İYİ Partiye verilen emanet oylar olasılıkla büyük oranda CHP’ye dönecektir. İYİ Parti hesaplarını bunun üzerine inşa etmelidir.

Son bir not

Kulağıma Kepez Belediye ile alakalı şeyler gelmektedir.

Sokaklarda denilmektedir ki Kepez Belediye Başkanı şayet CHP tarafından yeniden aday gösterilmezse İYİ Parti’nin adayı olarak yarışlara katılacağı dillendirilmektedir.

Söylentiler doğru mudur yanlış mıdır bilemiyorum.

“Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” veya “milletin ağzı çuval değil ki büzesin”diyerek ahkam kesmeye gerek yoktur.

Halen CHP Kepez Belediye Başkan aday adayı da olan Sayın Birol Arslan, ortalıkta dolaşan bu konuya bir açıklık getirecektir diye düşünüyorum.

Eğer işin aslı yazdığım gibi çıkarsa İYİ Parti Çanakkale için esas mücadele Çanakkale merkezde değil, Kepez Belde de yaşanacaktır.

Bir başkanın “madem siz beni aday göstermediniz ben de rakip partiye geçer aday olurum” demesi sisi etik açısından doğru mu?

Kesimlikle etik olacağını düşünmüyorum.

Ama burası Türkiye her şey olur.

Dünün Hulki Cevizoğlu, bugünün AKP’lisi olarak, sırf foto karesine girebilmek için nasıl mücadele verdiğine şahit olmadık mı?

Ne demişti Bahçeli? “Her ceviz yuvarlaktır ama her yuvarlak ceviz değildir.”