SİNEMA FİLMİ ÇEKİLSE, SENARYOYA KİMSE İNANMAZDI ....90 SANİYEDE TAHLİYE…

“Hakikaten yok artık…” dedim, Abarttığımı sanmayın. Film senaryosu gibi bir kurtarma operasyonuna imza atıldı. Cayır cayır yanan uçağın içindeki yüzlerce yolcu, 90 saniye içinde, alev topuna dönön uçağın içinden başarıyla tahliye edildi. Dünya, bu operasyonu konuştu önceki gün.

Şöyle diyenler de oldu; “Derslerde okutulması gereken operasyon!”

Piste iniş sırasında oldu bir inanılmaz kaza..  Çarpışmanın ardından yanmaya başlayan uçaktaki 379 kişi, evet yanlış okumadınız tam 379 kişi,  90 saniye içinde tahliye edilldi alev topuna dönen o uçaktan.

Japon Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı ‘Haneda Havalimanı'na inişi sırasında, Sahil Güvenlik Kuvvetleri'ne ait bir uçakla çarpıştı ve alev aldı.

İşte o anlarda, büyük bir panik başladı, hava limanı personelleri arasında.

Sonuç;  ders kitaplarında yer alması gereken bir operasyon gerçekleştirdi Japon yetkililer..

Adeta demeyeceğim, aynen de alev topuna dönen uçaktaki 379 kişi, inanılması çok zor fakat,  tam 90 saniye içinde o uçaktan başarıyla tahliye edildi.

Haber, dünya basınında da yankı buldu. Japonya'da Haneda Havalimanı'na iniş yapan uçak; o sırada pistte bekleyen bir sahil güvenlik uçağıyla çarpışmaz mı….

Yolcu uçağının alev alev yandığı dakikalarda, can kurtarma telaşı başladı, kurtarma ekibinde görevli her bir isim, soğukkanlılığını yitirmedi..

Yorumlar ne de haklı ifadeler ile geldi. Ezber edilmişçesine, edilen söz şu oldu; Ders kitaplarında okutulması gereken bir operasyon bu..

Neden söyle deniliyordu, çünkü alev alev yanan uçaktaki 379 kişiyi, ekipler 90 saniye içinde başarıyla tahliye ediyordu.

Düşünün hele.. 90 saniyede, yüzlerce kişi kül olmaktan kurtarılıyor.

Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Haneda Uluslararası Havalimanı'nın pistinde yaşanan korkunç kaza, yarın bir gün izleyici rekoru kıracak bir sinema filmine senaryo olabilir bence.

Senaryo aramaktan ise, yaşanılan olaydan esinlenecek bir yapımcı, bu kazayı beyaz perdeye aktarabilir.

Çarpışma sonucu , alev alan bir tek yolcu çağı değildi tabi.. Çarpıştığı diğer uçakta yanmaya başlamıştı.

Uçaklar alev topuna döndüğü sırada, kurtarma ekipleri devreye giriyordu. İşleri, olası bir kaza durumunda, can kurtarmak olan ekipler, belki de çok ender rastlanılacak bu kazanın şokuna girmiyor, soğukkanlılıklarını elden bırakmıyorlardı.

Böylece, dünya basınında 1. sıraya yükseliyordu, kazanın akıl almaz, lakin yüzdü yüz gerçek detayları,  haber oluyordu.

Bu haberler için kaleme alınan yorumlardan birinden de söz etmeden edemeyeceğim..

Şöyle diyordu. Haberi okuyan bir kişi;

“Helal olsun adamlara, 379 kişiyi yanan uçaktan 90 saniye içinde kurtarmak büyük başarı.

Gerçi adamlarda 7.6 deprem oldu, 24 kişi ölmüş. Demek oluyor ki insan hayatına verilen önem Japonya da öne çıkıyor ve önemsiyorlar.”

Naçizane ben de şöyle diyeceğim, müsaadenizle; “Büyük bir deprem yaşanılan ülkede, yaşanan bu  kaza da çok büyüktü vesselam..”

Teknoloji kadar, teknolojiyi kullanmak ta önemli..

Alet edevat olunca, elin hüneri çıkar ortaya.. Böyle miydi o söz.. Tam bilemedim şimdi.

Benzeri senaryolara karşı, tatbikatlar yapıp, gerçeği yaşandığında da ne yapılacağını tereddütsüz bilmek, hepsinden önemlisi bence.

En kötü senaryoya karşı hazırlıklı olunması sayesinde, insan soğukkanlılığını elden bırakmayınca, ortaya da böylesi çok konuşulacak bir başarı çıkıverir işte...

Aklıma getirmek bile istemiyorum fakat;

“Başka bir ülkede benzer kaza sonrası, acaba bu kadar kısa süre içinde yolcular tahliye edilebilir miydi yolcular? “