Seçim yatırımı desem, Yok yahu, değildir…

Ben de, Avrupa doğumlu bir Türk olarak, Avrupa’ da yönetici olsam, yeminle bu kararı alırdım. Avrupa’ lı olmak başka bir şey işte.

Avrupa’nın en kıyısındanım.. Doğusuna en yakın noktada, Kilitbahirliyim.. Kilidülbahir…

Şimdi, şahsen köyümde yönetici olsam, topla taşımayı kesinlikle ücretsiz yapardım ben de…

Avrupa’nın bazı ülkelerinde, bazı şehirler bunu yapmışlar bile.. Ben daha evvel yönetici olup bunu yapsaydım, şu durumda da, ‘sizi kopyacılar, sizi’ derdim ya, neyse..

Hafta sonundan gözüme çarpan ve bir anda dikkat kesildiğim haberden söz edeyim sizlere.

O haber, Fransa'dan..

Fransa’ nın Montpellier Kentinde Toplu Taşıma Ücretsiz Olacakmış bundan böyle..

Kararı olan, Montpellier Belediye Başkanı Michael Delafosse..

Bu karar, bizim belediye başkanlarımıza da örnek olur inşallah..

Başkan Delofosse, şehir yaşayanları  için toplu taşımanın ücretsiz olacağını duyurmuş.. Alkışları toplamıştır bu sırada bence.

Bir ayrıntı daha var aslında. Montpellier şehrinde geçerli olacak bu uygulama ile Avrupa'da toplu taşımanın ücretsiz olacağı şehir sayı 3’e yükselmiş.

Üç’ ü beş’ i aramamak lazım.. Bir yerden başlamak lazım bence.. Hazır seçimler kapıda iken, böylesi bir uygulamayı  düşünmek birde..

Bakalım hangi başkanın vaadi olacak böylesi bir uygulama.. Kimin aklına gelecek, toplu taşımadan ücretsiz yararlandırmak her bir insanımızı.

Benim ki de laf işte.. Kimin umurunda ki, bönde hasıl olan böylesi bir düşünce..,

Ücretsiz toplu taşıma projesi için finansman sağlanması amacıyla yeni bir ulaşım vergisi uygulanacakmış diyerek, konudan özetle söz edeyim birazda...

Fransa'nın Montpellier Kentinde Toplu Taşıma Ücretsiz Olacak’ da, nasıl?

Çare gerek, formül bir de.. Fransa'nın Montpellier kenti sakinleri için toplu taşımanın ücretsiz olması kararı alınmasıyla bitmemiş iş..

Şehrin Belediye Başkanı Michael Delafosse, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımında bilgilendirmiş ayıca şehir insanlarını.

Fransız başkan, Fransız kalmamış önemli bu konuya, toplu taşıma bizde öyle ya.. Önemli bir konu..

Fransız başkan, kentte yaşayanlar için toplu taşımanın ücretsiz olmasına karar verildiğini duyurup, eklemiş.. Karara göre, kent sakinleri alacağı özel bir kartla toplu taşımayı ücretsiz kullanabilecekler diye..

Bu arada, önemli bir düşünce daha.. Turistler ve ikamet adresi Montpellier'de olmayanlar için yolculuk başına 1,60 euro tutarında ücret alınmasına devam edilecekmiş.

Konuktan çıkacak bir deyişle, şehir yaşayanlarının ulaşım masrafı.. Vallahi, harika bir karar.

Fransız Başkan Delafosse' nin 2020'de seçim vaadi olarak sunduğu ‘ücretsiz toplu taşıma’ projesi böylelikle hayata geçmiş diye işittim.

Başta, darısı başımıza der iken, sözü verilenlerin görev süresi içinde yerine getirilmesine dikkat çekmek istemiştim. Hepsi bu..

Kısacası azizim; Verilen sözler yerine gelsin bari,  o da yeter.. Dahası, fazla..

Avrupa'da toplu taşımanın ücretsiz olduğu 3. kent olan sözünü ettiğim o şehide, Belediye 11'den fazla çalışanı olan şirketlere uygulanacak yeni bir ulaşım vergisiyle, alınan karar için finansman sağlanacağını da bildirmiş..

Kaynak önemli elbet.. Hizmet şart ise, hizmet için kaynak da şart..

Avrupa’nın diğer şehirlerine dönelim bir de.. Toplu taşımanın ücretsiz olduğu şehirlerden biri de, Estonya'nın başkenti Tallin imiş..

Lüksemburg'da  da  ülke genelinde, 2020'den bu güne,,  toplu taşıma ücretsiz imiş..

Topla taşıma ücretsiz diye, o ülkelere ve o şehirlere ikamet aldıracak değiliz tabi.. Darısı, bizlerinde başına inşallah..

Yüreği; hizmet aşkı ile yanıp tutuşan bir Belediye Başkan adayı çıkar da, böylesi bir sözü verir, dahası bir de tutar inşallah..

Hadi inşallah.. Darası başımıza inşallah.. (Olmuycak duaya da amın derilmez ya, neyse..)