SÖZÜ EDİLEN BU ZAM, SINIFLARA AYRILAN EMEKLİYİ MUTLU EDECEK Mİ SAHİ…..

Eskiden, Asgarı ücretin neredeyse iki buçuk katı olan emekli maaşları, şimdilerde kuş kadar kaldı diyen, o kadar çok tanıdığım var ki…

Zam gelmeden maaşlara, zamlanan ürünler sayesinde,  maaş farkı zaten uçup gidiyor diyen de çok aslında.

Tüm bunlar, sokakta konuşulanlar ve her kesimin de işittiği sözler..

Maaş zamlarına ilişkin, hemen her gün yeni bir haber, yeni duyumlar, edinilen bilgiler ile kaleme alınan onca haberi okuyor emekli..

Bir yeni haber diyeceğim fakat, yarın da bir yenisi kaleme alınacak, yeni haberin yeniliği kalmayacak.

Olsun. ben yine düne dair gelişmeden söz edeyim birazcık..

Şu başlığı okumayan kalmadı mence dün. “Memur ve emekli aylıklarında yüzde 50'lik artış bekleniyor!”

Okuduk, biraz da olsa heyecanlandık.. %50 büyük oran bakıldığında.

Memur ve memur emeklileri 5 aylık enflasyona göre yüzde 44 zammı şimdiden cebine koydu denilse de hep haberlerde, bir emekli büyüğüm; “Para cebime girmeden inanmam” diyordu yine yine.

Bu arda, detaylar önemli.. Aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla zammın yüzde 47'lere çıkması, refah payı eklenmesiyle de oranın yüzde 50'lere yükselmesinin beklendiği vurgusu da bir önemli detay bence.

Memur zammı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de referans olacak deniliyordu, ulusal basında yer alan birçok haberde. Hadi inşallah..

Yüzde 50'lik zamma göre en düşük memur emeklisi maaşı 14 bin 800 TL'ye, en düşük memur maaşının ise  33 bin TL'ye, en düşük SSK ve BağKur emeklisi maaşının da 11 bin 250 liraya çıkacağı tahminler arasında.

Hayat bu kadar pahalı iken, bu maaş zammı  ne ölçüde çözüm getirir, düşünmemek ne mümkün..

Düşünün sadece bir kaç emekli mi? Hayır elbet. Milyonlarca memur ve emekli lyaşıyor ülkemde.

Yılbaşında maaşlarına yapılacak zammı merakla bekleyen milyonlar var yani..

Zamda enflasyon kritik bir öneme sahip denilse de,  2023'ün temmuz-aralık dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon oranına, toplu sözleşme ile alınan zam oranı da eklenerekmiş böylece memur ve emeklisinin zammı ortaya çıkacakmış.

Peki ya, ben gibi SGK emeklileri ne olacak.. Ya da Bağ-Kur?

Bunun yanıtını da bi ölçüde veriyordu bahsettiğim haberler.

Şöyle bir cümle ile geliyordu, sanki yanıt…

“Memur zammı, SSK ve Bağ-Kur emeklisine de referans olacak.” denilerek.

Enflasyon üzerinden yapılan hesaplamaya göre, memur ve emekliye yüzde 50 zam yapılması bekleniyor denilen o haberlerde, özetle kesinlik kazanmış bir durum bulunmuyor anladığım.

Kasım ayı enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasının ardından memur ve emekli zammında belirleyici olacak 5 aylık enflasyon farkının da şekillenmiş olduğundan söz edilen pek çok haberde, şöyle de bir anlatım yapılıyordu.

“Enflasyon Temmuzda yüzde 9,49, Ağustosta yüzde 9,09, Eylülde yüzde 4,75, Ekimde yüzde 3,43, Kasımda ise yüzde 3,28 oranında arttı.

Böylece 5 aylık enflasyon farkı yüzde 33,64 oldu.

Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla 6 aylık enflasyon farkı yüzde 38 civarında olacak..”

Hesap yapması zor bir durum.. Matematik şart. Bu noktada, akıllı telefonlarımızın hesap makinalarını devreye giriveriyor. Hesap kitap başlıyor, çıkan rakam, haberlerde geçenler ile bir türlü uyuşmuyor.. Bizler mi yapamıyoruz acaba o hesabı.

Ay ay sıralanan rakamlar, bizim hesaplarla  bir türlü uyuşmuyor..

Enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı hesaba katıldığında memur ve memur emeklisi zammı yüzde 47'ye çıkacağından söz etse de o haberler, ben bir türlü hesap yapmakta başarılı olamıyorum..

Şunun şurasında ne kaldı ki yılbaşına.. Az daha bekleyip, dile gelen son rakamı işitip, belki de sbiraz ad olsa  rahatlarız, kim bilir..

 GECE GÜNDÜZ EŞİTLENİYOR NİHAYET..

MAAŞLAR DA BİR EŞİTLENSE NE KADAR GÜZEL OLUR..

Bu gün, 21 Aralık.. Eşitlik başlıyor, gece ve gün için. Eşitlik sürse, gün ve gece nasıl geçer, belki de ondandır emekli maaşlarını akla getirir eşitliğin gerçekleşmemesi.

Benim ki de bir tür ruh hali işte..

Ben gibi, SGK emeklisi ya da Bağ-Kur’ lunun maaşları, iki buçuk katı iken bir dönemler, şimdilerde dile gelen rakamı, insan biri sorunca söylemeye  utanıyor adeta..

Bunu da şükür diyen, o kadar çok emekli tanıdığım var ki, bende bu sözü gönül rahatlığı ile ediveriyorum.. “buna da şükür.”