Çanakkale’de seçmeni çantada keklik cinsinden seçmen değildir.

 

Cuma günü Çanakkale yerel siyaseti açısından enteresan bir gündü.

Uzun yıllardır Çanakkale’ Belediye Başkanlığı yapan CHP’li Ülgür Gökhan artık belediye başkan adayı olmayacağını ve yerel seçimlere katılmayacağını açıkladı. CHP kanadının yeni belediye başkan adayı Muharrem Erkek.

CHP genel Başkan yardımcılığı da yapan Muharrem Erkek Çanakkale için en güçlü aday olarak ortaya çıksa da Çanakkale’de yerel seçimlerin oldukça çekişmeli geçeceği ileri sürülebilir.

Ülgür Gökhan’ın bir daha belediye başkanı olmayacağı açıkladığı aynı gün İYİ Parti yönetimi başta Meral Akşener olmak üzere İyi Partinin tüm ağır topları kalabalık bir kadro ile Çanakkale’ye gelerek Çanakkale Belediye Başkan adayını açıkladı. Ve İYİ Parti’nin Çanakkale adayı olarak Burak Kunt ilan edildi. Meral Akşener çiçeği burnundaki Belediye başkan adayından belediye başkanlığını kazanmasını istedi.

Çanakkale’de seçmeni çantada keklik cinsinden seçmen değildir.

Burak Kunt ve İYİ Parti yerel seçimleri kazanmak istiyorsa büyük bir gayret ve istekle sıkı bir siyasi çalışma yapması gerekmektedir.

İYİ Parti geçen milletvekilliği seçimlerinde 5.211.632  oy sayısı ile Türkiye genelinde yüzde 9,90 oranında oy toplayabilmiştir.

Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığını adaylığına itirazla masadan kalkması ve ardından tekrar masaya dönmesi ile birlikte, İYİ Parti yüzde yirmilere ve hatta  daha üstte olduğu oyları bir anda yüzde dokuzlara düşmüştür.

CHP’nin aldığı oy  13.374.463  oran olarak da Türkiye genelinde yüzde 25,41’dir.

Çanakkale’de ise durum şöyledir.

İYİ Parti milletvekilliği seçimlerinde Çanakkale’de yurt içinde 65.449 alırken, CHP  139.371’dir.

CHP’nin oyu, İYİ Partinin iki katından fazladır.

Burada kritik oy 123.685’le AKP’nin oyudur.

MHP’nin oyu 25.279’dur.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Çanakkale merkez olayları şu şekildedir;

Cumhur ittifakı                 yüzde 27.33 oy oranına karşılı 35.830 oy,  Millet ittifakı ise yüzde 63.24 oranı ile 82.905 oy almıştır.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde Çanakkale merkez ilçede cumhur ittifakı 36069 oy alırken Millet irtifakı 87789 oy almıştır.

Yukarıdaki sonuçların tekerrür etmesi halinde Çanakkale’de CHP’li belediye başkan adayının yine açık ara önde oy alacağı malumun ilanı olur.

Yerel seçimleri kaybetmesi büyük olasılık olan AKP ve MHP, acaba Çanakkale’de belediye başkan çıkarmaya bilir mi? Veya AKP, düşük profilli bir adayla seçimlere katılarak İYİ Parti adayına destek olabilir mi?

AKP ve MHP’nin İYİ Parti Belediye Başkan adayını zımnen desteklemesi Çanakkale’de dengeleri değiştirebilir mi?

İYİ Parti Çanakkale’de belediye başkanlığı yarışında desteklenmesinin karşılığı olarak CHP ve AKP’nin baş başa yarıştığı  bazı ilçelerde mesela; Çan, Lapseki Ayvacık gibi  yerlerde AKP lehine hareket edebilir mi?

Ancak geçen cuma günü Çanakkale’ye gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ısrarla tüm il ve ilçelerde tek başlarına seçimlere katılacaklarını ve hiçbir koşulda iş birliğine yanaşmayacaklarını açıklamışlardır.

Siyasette seçimlerden önceki her saatin bir başka değeri vardır.

Yukarıdaki düşünce fırtınasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecektir.

Belki de İYİ Parti ve CHP, Çanakkale ili CHP’ye, Kepez beldeyi de İYİ Partiye bırakma konusunda da anlaşabilirler.

Burada en büyük yük Çanakkale İYİ Parti teşkilatlarınınım omuzundadır.

Ancak Çanakkale de İYİ Parti il ve merkez ilçe teşkilatlarını yerel seçimlerde ne derece etkin kullanılacağı da önemlidir.

Çanakkale genelinde İYİ Parti’de en büyük sorumluluk ve yük Rıdvan UZ Beyin omuzlarındadır.

Çünkü İyi Parti teşkilatını dizayn eden ve perde arkasından Çanakkale il teşkilatını idare eden Rıdvan UZ’un olduğu bilinmektedir. Teşkilatı motive etme sorumluluğu da en çok ona düşmektedir.

Kaldı ki otelde yapılan belediye başkanı açıklama törenlerinde sahneye davet edilenler arasında(il başkanı hariç ) hiçbir yöneticisinin olmaması da enteresan bir durumdur ve yönetimde bulunan insanlarca da yadırganmıştır. En azından merkez ilçe başkanı da sahnede yerini almalı diyenler olmuştur.

İşin özü; Çanakkale’de Rıdvan UZ İYİ Parti’nin en büyük otoritesidir.

2024 yerel seçimlerinde de kendi ekibini listeye alacağı, kendine yakın olan veya yanında olmasını istediği kişileri belediye meclisi üyeliklerinde seçilebilir sıralamalarında aday göstereceği de ifade edilmektedir.

Böyle bir yapılanma içerisinde İYİ Parti teşkilatlarının nasıl bir motivasyonla seçim çalışmalarına katılacağı ilçelerde kimlerin aday gösterileceği de en büyük merak konusudur.

Sonuç olarak Çanakkale’de en büyük yarış Rıdvan UZ’ ve yakın arkadaşları ile CHP Çanakkale örgütü arasında olacağa benzemektedir.