Güz mevsimi içinde EYLÜL ayının başlangıcı; eğitim-öğretimin kurumlarına, evlere, çevreye, çarşıya-pazara herkese merhaba dediği günlerin aydınlığa kapı açtığı ay olarak görülürse; ..............

 Güz mevsimi içinde EYLÜL ayının başlangıcı; eğitim-öğretimin kurumlarına, evlere, çevreye, çarşıya-pazara herkese merhaba dediği günlerin aydınlığa kapı açtığı ay olarak görülürse; TDK ve KKTC/MEB’ güzel bir  işbirliğiyle düzenlen Çalıştayın farklılığını anlamak kolay olur.
TDK’nun ana görevi dil olunca;
dil aynı zamanda her yönüyle bir ulusun kültürünün de aynasıdır, insanın ve uygarlığın en önemli belirtisi dil diyen Doğan:Aksan’a kulak vermek gerekir ki, düzenlenen Çalıştayın önemi de daha rahat anlaşılsın…
çalıştay:  isim Bilim adamlarının ve uzmanların bir konuda ön hazırlık yapmak üzere katıldığı inceleme ve değerlendirme toplantısı. (TDK)
11-14 Eylül tarihleri arasında KKTC Mağusa-Bafra yerleşim merkezindeki Kaya Artemis Otel’in konferans salonunda yapıldı.
Konu, “Türkçenin Yabancılara Öğretiminde Yaşanan Sorunlar !..” olarak belirlenmiş  KKTC Milli Eğitim Bakanlığıyla eş güdümlü  yürütülmüştür.
Oturumlar üç güne yayılmış;
İlk günde KKTC’deki Ortaöğretim, ikinci günde İlköğretim öğretmenlerine, üçüncü günde Tömer-Üniversite Öğretim Üyelerine, TDK’nın belirlediği öğretim üyesi akademisyenlerin sunumlarıyla çalışmalar başlatılmış oldu..
İlk gün 14 masada bulunan kalabalık bir öğretmen grubuyla dinlenen sunumlar, önceden belirlenen değerlendirmeci akademisyenlerle üç gün tartışmaya açılıp raporlaştırıldı. Son gün ise Türkiye ve Kıbrıs’taki akademisyenler ile Türkçenin Yabancılara Öğretiminde Yaşanan Sorunlar ve KKTC MEB okullarında yaşanan Türkçe ve Türk Dili Edebiyatı dersleri de hem program hem ders araçları olan Türkçe ders kitaplarındaki metinler irdelendi.
Sonuç bildirgesi özetlendi. Son gün hem çevre gezisi hem TDK Başkanının KKTC MEB nezaket görüşmeleri vardı. Sanırım, sonuç bildirisi ve iki ülke arasındaki değerlendirmeler yayınlanır..
TDK Başkanı Sayın Osman Mert ve ekibinin konu üzerindeki hassasiyeti ile KKTC- MEB yetkililerinin de hassasiyeti aynı yöndeydi…
Türklere , Türkçe düşünerek ,Türkçe konuşan liderin ortaya koyduğu dil anlayışıyla Türkçemizi etkin kılan Türk’ün son ATA’sını üç günlük çalışma açılışında saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızı söylemenin  güzelliği içinde TDK’nın tanıtım filmini izlemek de ayrı bir zevkti.
 
“Harf devriminin Türkçe’ye ve Türk edebiyatına etkisi önemlidir ve üzerinde durulmaya değer niteliktedir. Devrim ile birlikte okuryazar oranının artması, edebî eserlerin ve sanatçıların daha büyük kitlelere ulaşmasına zemin hazırlamıştır. Ancak harf devrimi, sadece bir sesin yazıda kullanılan resminin değişmesi olarak kalmamış ardından dil devrimini de getirmiştir. Kimi araştırmacılara göre harf devrimi, Cumhuriyetçi devrimlerin tarih ve dil sorunlarındaki aşamalarının kapılarını açmıştır”. https://www.ciu.edu.tr/tr/haberler/turk-harf-devrimi-ve-onemi
Biraz da  etkinlik aralarına bakalım;
Hava oldukça sıcak, sıcaklık 35 dereceden aşağı değil. Ben Girne’den Mağusa’ya üç gün  Mercedes Travego otobüsle gidiş-dönüş üç saat yaptım..  Kıbrıs’ın hanımları bu kadar uzun yolculuğu sevmedikleriyle bilinir… Bizler , Çanakkale’den –Ankara’ya  ON saatte gideriz, bana çok yakın geldi. Etkinliğin ikinci günü kocaman 37 kişilik Mercedes Benz yalnız benim için  gidiş-dönüş yaptı o da ayrı hava mı verdi desem, herkesin havalı olduğu günlerdeJJ yolları ve yerleşim yerlerinin isimlerini ezberledim.
Oturum araları;  bol çeşitli “obur-cuburlu”, çaylı-kahveli, sulu, öğle yemeği tüm fakirleri kıskandıran zeginlerin karnını doyurup, gözünü doyuramayan tiptendi JJJ !.
Ya otel havuzları, eğlence merkezleri, hele hele  hemen alt tarafında AKDENİZİN mavi sularının dinlendirici gücüne  NE DEMELİ ?!..
“Dilenmeden, direnen” Kıbrıs Türk halkının devleti olan KKTC’nin  tanınması en büyük arzumuz ve dileğimizdir.
TDK ile KKTC / MEB işbirliğinde 11-14 Eylül 2023 tarihleri arasında Mağusa/BAFRA’da Kaya ARTEMiS Otelde. amacına ulaştı ve güzel oldu. TDK’yı ve KKTC- MEB yetkililerini KUTLUYORUM !..
 
Girne’den SEVGİLERLE !..