Bomba haberler lafı palavracı asparagas haberciliğin cilalı lafıdır.

Hele de televizyonlardaki  “Flaş Flaş Flaş” diye başlayan magazin haberleri herkesin beynine kazınmıştır. Ama artık flaş haberler yerine “son dakika” haberleri ile izleyicilerin ve okurların dikkatini çekmeye çalışan medya da bir de “ özel” haber diye yazılıp çizilen, haber diye paylaşılan duyurular vardır.
Bir köşe yazarı olarak sizlere siyasetle ilgili, medyayla ilgili bomba haberler paylaşmak istiyorum.
Savunma sanayimizin lider kuruluşlarının AKP atamalı değerli yöneticileri, Bayraktar kardeşlerin önderliğinde savunma sanayi icat ve atılımlarını uzatılan veya kendilerine yöneltilen kameralar önünde hiçbir şekilde yılmadan, yorgunluk emareleri göstermeden ballandıra ballandıra anlatmaları esasında üstü örtülü AKP reklamından başka bir şey değildir. Hürkuş’un burnu kalktı, tekeri yere değdi, füzelerimiz attı vurdu vs. Gurur duyduğumuz savunma sanayi atılımları bu kadar aleni olarak paylaşılmasının gözdağı veya psikolojik baskısı kimin üzerine? Düşmanlarımız üzerine mi? Mesela Güney Kıbrıs, Suriye, Irak, Gürcistan veya Ermenistan üzerine mi? Bunlar Türkiye ile harp edecek yetenekte ülkeler değil ki? Sonra ne derler. “Ölmüş eşek kurttan korkar mı?”
Yunanistan ise bildik yaygaracı ülke. Türkiye’ye kafayı takmadılarsa bu kez de kendi kendilerine harp ederler. Yunanistan’ın devletinin can damarından akan kan Türk ve Türkiye düşmanlığı üzerine değil mi? Yunanlılar ABD ve Batı’nın maşa devleti gibi değil midir? Yunanlılar Türkiye’nin kendisine düşman veya tehdit olduğunu ifade ederek ABD ve Batı’yı ve AB’yi  sömürdüğü aşikar değil mi? O halde göğsümüzü kabartan savunma sanayimizin gelişim baskısı ve propagandası kimi ilgilendiriyor?
Size bomba haberi patlatayım.
AKP’nin savunma sanayi propagandası genellikle oğlunu asker gönderen yoksul kesimlerinin en büyük avuntusu, tesellisi ve gurur kaynağı olduğunu fark etmemek mümkün mü? O yoksulluğun ve kırsal mahrumiyetinin kahve köşelerinde savunma sanayi ve askerlik anıları en büyük sohbet konusu değil mi? Hürkuş’un Kaan’ın uçması , Roket ve füzemizin attığını vurması bu insanlar için halkı bir gurur kaynağıdır. Çünkü muhalefet partileri hala bir gerçeğin farkına varamadı. Bu devletin subayı, astsubayı, uzmanı, sözleşmelisi, polisi, işçisi ve hatta devlet memurları daima yoksul kesimin çocuklarının mesleğidir. Yoksul kesimleri devletlerinin gücü ile avunur çünkü devleti devlet yapan asker polis ve memurlar gibi büyük kesim yoksul aile veya düşük ve dar gelirli ailelerin çocuklarıdır. Onlar için en çok kim devlete orduya, polise ve yoksul halka sahip çıkarsa o en kıymetli partidir.
Bir bomba haber örneği de Fenerbahçe ile ilgili haberlerdir. Aziz Yıldırım’la Ali Koç arasındaki en ufacık  çekişme bomba haber değil de nedir? Özel sektörümüzün yakışıklı jönü Ali KOÇ, Fenerbahçe için hiçbir masraftan  ve desteklen vazgeçmemektedir. Ali Koç spor medyasının bomba haber kaynağı değil de nedir?
Mesela Acun Ilıcalı bomba haberlik özelliğini yitirse de hala basın için molotofkokteyli kıvamında haber kaynağıdır. Acun’u ağır başlı iş adamı gibi değil de medyatik olmayı seven uyanık bir Yeşilçam aktristi olarak görürüm.
Ama AKP’nin beşli kutsal iş adamları ittifakının adını duyunca durup bir dakika düşünmek gerekir. Onların her adımı Türk Millet için enteresan bir bomba haberdir. Hele de AKP karşıtı kesim içinde, muhalif kanat için acaba yine hangi ihaleyi ve desteği kaptılar haberi bomba haber değil de nedir?
Şimdi çıkıp biri dese ki CHP ve İYİ Parti Çanakkale’de belediye başkanlık yarışında işbirliğine gidecek belediye başkanı CHP’den Belediye Başkan Yardımcısı da İYİ Parti’den olacak diye yazsam bu haber bomba haber olur mu? Olmaz.
Şimdi çıkıp desem ki Çanakkale’de muhalefetin iki güçlü partisi İYİ Parti ve CHP içerinde  parti içi hizipler durdu ve tam bir uyum sağlandı desem bomba haber olur mu. Olmaz. Çünkü halk siyasi rekabeti olağan karşılar. Ama CHP, Deva, Gelecek, DP ve Saadet partisi ile yerel seçimlerde tekrar iş birliği yapacak desem bu bomba haber olur. Ve ardından da Kılıçdaroğlu acaba bu kez ne verdi diye düşünülmez mi? Bu haber bomba haber olmaz mı?
İYİ Parti’nin Memleket Partisi, Bağımsı Türkiye Partisi, Zafer partisi ile İYİ Parti çatısı altında yerel seçimlere girecek desem her halde bomba haber olur değil mi?
Bomba pimi çekilince işe yarar. Ateşlenince işe yarar. Türk siyasetinde “serseri mayın” misali dolaşa dolaşa kendine makam ve çıkar sağlayarak siyaset yapanlar ne çok değil mi?
Mesela Mustafa Sarıgül CHP içindeki pimi çekilmiş siyasi el bombasıdır benim için. Olasılıkla CHP eline geçecek ilk fırsatta CHP genel başkanı da olacaktır. Hatta şimdiden Sarıgülü veya Sarıgül’ün belirleyeceği ismi şimdiden Erzincan Belediye Başkanı olarak da ilan edebiliriz.
Ekonomik bombalara gelince;
AKP’nin yandaş medyası hemen hemen her gün memur ve emeklilerle ilgili zam haberleri üretip bomba haber olarak yayınlamayı vazife ediniyor. Mesela Temmuz veya Ağustos ayında çıkan enflasyon farkını yeni bir zam olarak vatandaşa sunarken AKP’ye desteğini sürdürmeyi marifet sayıyor.
Bu arada TÜİK nasıl olduysa ilk defa ağustos ayında gerçek enflasyonu diğer enflasyon hesaplayan kuruluşlardan fazla çıkarmış. Bu bir bomba haberdir. Çünkü TÜİK yıllardır emirle enflasyonu düşük çıkarıyor kanısı vatandaşta ve iş dünyasında yaygın bir kanaatti.
Son bilgi olarak Kerkük’te olağan üstü şeyler oluyordu. Ben de bu konuya dikkat çekmek için akademik dünyada yayınlanan bir doktora tezinden alıntılar yaparak oldukça değerli bilgileri yazarın-akademisyenin adını vererek ve doktora tezinden aldığım kimi kısımları “…” içinde göstererek yanladığım yazı dizimi akademisyen arkadaşımızın sosyal medya üzerinden “yayınlamayı durdurmamı”  istemesi üzerine yarıda kestiğimin de bilinmesini isterim. Kendince haklı yönleri de olabilir. Ona da saygı duymak lazım. Dijital dünyada her şey çok hızlı geliştiği düşünüldüğünde hızlı karar vermek icap ediyor.
Bir bomba haber de kendimle ilgili vermek işitiyorum;
Malum Gürcistan üzerinde eğitim veren Türk kökenli bir üniversitede Sosyoloji Doktorası yapıyorum. Eğitimlerim seminerler safhasına geçti ve hemen ardından da tez yazımına geçeceğim. Bu bağlamda tez konusu olarak da
Pratikten teoriye Kemalizm ve Kemalizm’de Ziya Gökalp’in sosyoloji anlayışının izin sürmek: Türk milleti bağlamında Kemalizm sosyolojik bir devrim midir? Ekonomik bir devrim midir?”  Seçmeyi düşünüyorum.
Oldukça zorlu ve iddialı bir tez başlığı. Bu tezi hazırlarken de Çanakkale’de yaşayan insanlarla Nitel mahiyette görüşmeler esnasında “Kemalizm nedir?” Sorusuna vatandaşın ne cevap vereceğinin de araştırmasını yapacağım.
 
Samsunlu, Amasyalı, Erzurumlu, Sivaslı, Ankaralı Atatürk’ün izinde Atatürk Türkiye’sine öncelikle sahip çıkmalı ve sahiplenmelidir. Unutulmamalı ki Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasının ilk büyük harbi Çanakkale’de verildi. Türk Devleti Çanakkale Harbinden sonra kuruldu. 21’inci yüzyıl Türk Yüzyılı, 29 EKİM 2023 de Çanakkale’de Çanakkalelilerle yeniden başlamalıdır.
Var mısınız?