Adı 'Zengezur...' İşittiniz mi daha evvel?


Şöyle girelim konuya.. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU'NUN İFADESİYLE;
“ZENGEZUR KORİDORU’NUN HAYATA GEÇMESİ PEKİN’DEN LONDRA’YA UZANAN DOĞU-BATI TİCARETİNİN ARTIŞINA OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK…”
Bu koridor aynı zamanda, CanAzerbaycan ile Hahçıvan'aı da birleştirecek..
Bunu nereden biliyoruz, elbete ki sayın Bakan Uraloğlu'nun aktardığı bilglierden.
Detay çok, amaç ise tek cümlede geliyor.. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun Azerbaycan ile Nahçıvan’ı birleştireceğini ve Türkiye ile yeni ulaşım bağlantısını sağlayacağını ifade eder iken, amacı da özetliyordu aslında.
Bakan Uraloğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinde mevkidaşı Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanı Reşat Nebiyev ile yaptığı görüşmelerde öne çıkan başlıklardan biri idi bahsettiğim Zengezur Koridoru.
Uraloğlu, Azerbaycan’ın batı kısımları ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ermenistan üzerinden, Zengezur Bölgesi’nden geçecek kara ve demir yolu hatlarıyla birleştirecek olan Zengezur Koridoru’nda mevcut durum ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili son gelişmeleri değerlendirir iken, şöyle diyordu;
“Zengezur Koridoru, ilerleyen zamanlarda Güney Kafkasya’da ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yeni imkanlar sağlayacak.
Zengezur Koridoru’nun işlerlik kazanmasıyla beraber, orta koridorun demiryolu ve karayolu yük taşıma kapasitesi artacak, bu da Pekin’den Londra’ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacaktır."
Bu kadar ile de yetinilmeyecek gibi.b Bu düyünceyi, salın bakanın şu sözleri getirdi hemen akla.
Bakan Uraloğlu; "Orta koridorun etkinliğinin artmasıyla hem Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek projeler, hem de Nahçıvan ve Rusya ile ulaşım ve enerji alanında sağlanabilecek iş birlikleri ile ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacaktır” diyerek, Türkiye ekonomisini güçlendirecek bu koridorun önemine dikkat çekiyordu.
Bahsedilen hattın, Ermenistan sınırına kadar olan kısmının inşaatının devam ettiğini, Horadiz’den Nahçıvan’ın Ordubad iline uzanan 166 kilometrelik yeni demiryolu inşaa edileceğini ve hattın Ermenistan kısmının Zengezur Bölgesi’nden geçecek olan 43 kilometrelik bölümünün inşaatı için Azerbaycan ile Rusya arasında görüşmeler yapılacağı bilgisini veren de, sayın bakan oldu Azerbaycan'da.
Şu bilgi de çok dikkat çekici diyebiliriz. Demiryolu hattıyla paralel olarak karayolu hatlarının da devreye girmesi söz konusu imiş.. Hadi hayırlısı.
Dahası ifadeleri İşitince heyacanlanmamak ne mümkün.. Böyle diyorum çünkü nedenim var..
Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlayacak olan Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi kapsamında; Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlanacağına vurgu yapılınca,  bahsedilen koridorun önemi daha bir anlaşılıyordu çünkü.
Sayın bakan;  “Ordubad’dan Nahçıvan’ın kuzeyinde bulunan Velidağ istasyonuna kadar olan 158 kilometrelik hat kapsamlı olarak tamir edilecek.
Ayrıca hat, Velidağ’dan Ermenistan sınırına kadar 14 kilometre uzatılacak.
Bu sayede Kars-Tiflis-Bakü üzerinden Gürcistan’a bağlanan yapıya alternatif olarak Kars- Dilucu üzerinden Nahcivan’a bağlanarak koridora erişmek mümkün olabilecek” der iken, koridorun önemine  açık açık vurgu yapıyordu denilebilir...
AVANTAJ ÇOK, MALİYET AZ…
Bir deyişlede , böylesi bir fayda..  Çin’in Kuşak Yol Projesi’nin Orta Koridoru’nda bulunan bu hat, toplamda 4.256 kilometrelik demiryolunu ve 508 kilometrelik deniz yolunu kapsıyomuş
Ve bu proje, Türkiye’yi de içine almakta imiş. Çin mallarının Orta koridor üzerinden Batıya taşınması, Kuzey koridoruna (20 gün) ve güney koridoruna (14 gün) kıyasla daha kısa zaman (12 gün) ve Kuzey koridorda karayolları ve demiryollarının daha yüksek standartlarda ve daha konforlu olmasından dolayı çok daha avantajlı ve daha az maliyetli olması planlanıyor imiş..
Kısacası azizim; Türkiye’nin bir parçası olduğu Kuzey koridorunun yanı sıra stratejik önemdeki Zengezur Koridoru’nda yer almasının en önemli kazancı,
“yeni ve hızlı demiryolu hatlarına sahip olmanın yanı sıra transit geçişten ekonomik anlamda avantajlar sağlaması olacak”
Bir kez daha diyorum: Hadi hayırlısı..