İYİ Parti 15 Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinde beklenen çıkışını yakalayamadı.

İYİ Parti’nin seçimlerde oy oranının yüzde yirmileri geçeceği ileri sürülse de seçim sonucunda yüzde onun da altında kalarak büyük hayal kırıklığı yarattı.
İYİ Partiye oy verecek seçmenler, cumhurbaşkanlığı adayını belirleme sürecindeki Akşener ve Kılıçdaroğlu gerginliği nedeniyle güven erozyonuna uğradığı açık ve nettir.
Ayrıca AKP’nin Millet İttifakına yönelik sürdürdüğü HDP ile ortaklık yaptığı iddiaları İYİ Parti’ye oy verecek sağ seçmen tabanını da etkilediği ortadadır.
İYİ Parti tepe yöneticilerinin, tabanlarının cumhurbaşkanlığı tercihine yeteri kadar duyarlı olmadığı da aşikardır. Çünkü İYİ Parti seçmenleri ve üyelerinin neredeyse üçte biri, seçimlerden çok önce Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceğini ilan etmesine rağmen, parti yöneticileri ısrarla Kılıçdaroğlu’na desteğini sürdürmesi büyük bir hata değil de neydi?
Burada, İYİ Partinin büyük stratejik hata yapmasına neden olan karar vericiler arasında Meral Akşener’in olmadığını gayet iyi biliyoruz.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP çıktısı parti liderleriyle anlaşarak cumhurbaşkanlığı adaylığını İYİ Parti liderine zorla dayatmaya kalkması karşıda direnen ve bir oldu bittiyle karşı karşıya bırakıldığını görerek Akşener değil miydi?
Aday  dayatmasını reddeden ve masayı dağıtan Meral Akşener’i aynı masaya döndürenler İYİ Parti’nin karar vericileri değil miydi?
Meral Akşener millet İttifakı masasından kalktıktan sonra onu gerisin geri masaya oturtan zihniyetin baş mimarları İYİ Parti de kimlerdi?
İYİ Parti’nin oy kaybetmesinin en büyük nedeni, siyaseten sokakları okuma kabiliyetinden yoksunların veya art niyetli birilerinin İYİ Partinin karar verme sürecinde aşırı yetkili konumda olmaları olabilir mi?
Meral Akşener’in Kemal Kılıçdaroğlu ve hempalarının oldu bittisini reddederek Millet İttifakı masasını dağıtmasına rağmen, İYİ Parti içerindeki düşük iradeli kimi yöneticilerinin parmak hesabıyla Meral Akşener’i yeniden Millet İttifakı masasına döndürdükleri ortada iken başka yerde hata aramaya gerek var mıdır?
Bu günlerde İYİ Partiden ayrılmaları bu eksende değerlendirmekte fayda vardır.
Meral Akşener ve İYİ Parti’yi uçuruma itenler, partiden kopmaya başlamıştır. Bu nedenledir ki Meral Akşener önümüzdeki  kongrede stratejik kararlar alması şarttır. Alacağı karar kendisinin ve İYİ Partinin geleceğini belirleyecektir.
Merak Akşener’in yerinde olsam; masadan kalktıktan sonra, bir daha Millet ittifakına dönmeyelim diyen ve   bir elin parmaklarını geçmeyen parti yöneticilerini, İYİ Partinin en yetkilileri kılarım. Bu kişilerle istişare ederek, parti yönetici kadrolarını ve parti teşkilatlarını şekillendirir ve siyasi kararlarımı alırım.
Şayet Meral Akşener kendine inanarak ve güvenerek, doğru bildiği insanları yönetim kadrolarına getirerek yol yürümezse, onun bunun tavsiyesi ile parti yönetim kadrolarını oluşturursa, bir dahaki seçimlere varmadan partisini dağılmaya karar vermiş demektir.
Lider dediğin, zor zamanlarda doğru kararlar alarak yol yürümesiyle belli olur.
Akşener doğru bir liderdir.
Doğru kararlar da alacaktır.
Sonuç olarak önümüzdeki İYİ Parti Kongresi İYİ Partinin geleceğini belirleyecek bir kongredir.
Eğer Meral Akşener, halktan kopuk, halka üst perdenden bakan, cebinde parası olduğu için mühim adam edasıyla ortalıkta dolaşan tipleri parti yönetim kadrolarına doldurursa İYİ Parti’den millete hiçbir fayda gelmez.
Bakalım İYİ parti nasıl bir kadro ile yol yürüyecek?
Bakalım İYİ Parti üzerine dar gelen yönetim kadrolarından kurtulup; ideali, ideolojisi ve siyasal duruşu olan  yeni kadrolarla mı yol yürüyecek?