Güçlülerin oyununda ana kural sürekli olaraktır.

Ana düşünce kazanmak olunca ortaklıklarda kaçınılmazıdır ve güç oyununun ikinci ana  kuralı, çıkar ilişkileridir.
Son seçimlerde Türk siyasetinde yaşanan hadiseler pek de iç açıcı değil.
Özellikle de muhalefet partileri açısından.
Muhalefet partileri arasında da başa güreşen iki parti İYİ Parti ve CHP’dir.
İki partide seçimlerin durağanı ve kaybedeni olmuştur.
Seçim sonuçlarının etkisinde veya tesiri ile CHP ve İYİ Parti sonuçları Türk siyasetine derinden tesir edecek yoğun bir kongre sürecine girmiş durumdalar.
İYİ Parti, erken alınan bir kararla, il ve ilçeler düzeyinde kongrelerini yaparak örgüt içinde bir heyecan dalgası yaratmak istese de arzuladığı heyecanı teşkilatlarında yaratamadığı gibi, var olan heyecanı da kaybettirmiştir ve sonuçta seçim sonuçlarında elde edilmek istenen milletvekilliği sayısında hayal kırıklığı yaşanmıştır.
Olasılıkla İYİ Partinin büyük kongresinden sonra Meral Akşener, kimi il ve ilçelerin teşkilatlarına el atmak zorunda kalacağa benziyor.
Haziranın son haftası ile temmuzun on beşine kadar İYİ Parti teşkilatları yeniden bu kez de genel merkezin kararıyla ciddi bir revizyona gideceğe benziyor.
CHP de sorunlar çok daha ileri safhadadır.
Hem yerelde ve hem de genel merkez düzeyinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmak üzeredir.
Kılıçdaroğlu seçim sürecinde v sonrasında üç stratejik hata yapmıştır.
Birincisi; ısrarla cumhurbaşkanı adayı olması
İkincisi; siyasi okur yazarlığının yetersizliğinden dolayı AKP çıktısı partilere iş kotarmaya çalışması
Üçüncüsü; uzun süredir seçim üstüne seçim kaybetmesine rağmen Genel Başkanlıktan istifa ederek partinin önünü açmaması.
Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adaylığını ilan kararı almada İYİ Parti Genel Başkanına karşı aldığı siyasi tavır ve dayatma, pek de hoş değildi.
Akşener’in kamuoyu gerçekleri üzerinden “kazanacak bir adaya” önerisi Kılıçdaroğlu’nu sadece rahatsız etmekle kalmamış, aynı zamanda da huzursuz etmiş olmalı.
Bu korku ve rahatsızlık başka motivasyonların da etkisi ile stratejik hataya dönüşmüş ve  Kemal Bey Akşener yerine AKP çıktısı parti liderlerine dört elle sarılmış ve kendini zorla da olsa cumhurbaşkanı adayı ilan etmişti.
Kılıçdaroğlu’nun siyasi uyanıklığın en büyük zararını CHP ve İYİ Parti birlikte ödemişlerdir. Kılıçdaroğlu, AKP çıktısı üç partiye onlarca milletvekili bahşederek, onları abat ile mutlu ederken, esas ortağı Akşener’e ve CHP’ye en ağır darbeyi vurmuştur.
Önümüzde belediye seçimleri var.
Sütten ağzı yanan İYİ Parti açık açık CHP’ye mesafeli durmaya karar vermiştir.
Akşener’in Kılıçdaroğlu lehine siyasi duygusal tavrı, yaşanan 15 Mayıs travmasında sonra artık gerçeklik üzerinden siyasi bir duruş olarak ortaya çıkmaktadır.
İYİ Parti, CHP’nin ebedi uyumlu ortağı değildir.
Parlamenter sistem hayalleri de çöp olmuştur.
Bugünden itibaren her parti kendi bacağından asılacaktır.
Her şey siyasal pazarlığa tabidir.
CHP’nin birçok il ve ilçede İYİ Parti’nin desteğiyle elde ettiği belediye başkanlıkları ve meclis üyelikleri, artık çantada keklik değildir.
CHP, İYİ Parti ile yol yürümek istiyorsa “al gülüm ver gülüm” pazarlığına da açık olmalıdır.
İYİ Parti’nin belediye seçimlerinde CHP’ye karşı takınacağı tavır kimilerine göre siyasi harakiri olarak da görülebilir.
Ama İYİ Parti’nin başka da seçeneği kalmamıştır.
Çünkü Erdoğan sonrası dağılacağı öngörülen AKP’nin siyasal mirasına konacak sağ tandanslı tek parti, İYİ Partidir.
İYİ Parti, yerel seçimlerde de arzuladığı başarıyı elde edemezse, olasılıkla iktidarı hayalleri suya düşecek ve olasılıkla da İYİ Parti birilerinin meşguliyetle tedavi partisi haline gelecektir.
İYİ Parti belediye seçimlerinde adeta var oluş mücadelesine girişecek, Türkiye genelinde kora kor mücadeleye girecektir.
Fakat her şeye rağmen İYİ Partinin bir de teşkilatlar ve mensupları arasındaki açık veya kapalı gettolaşma sorunlarına da akıllıca kalıcı çözümler bulması da gerekmektedir.
İYİ Parti, teşkilatları içinde var olduğu gözlemlenen hizipleşme veya gettoculuğa da acilen çare bulunamazsa büyük kan kaybına uğrayacaktır.
Bu kan kaybıyla İYİ Parti küçük ve marjinal bir parti haline gelebilir.
Böyle bir risk var mı?
Var.
Al gülüm
Ver gülüm tek çıkar yoldur.