Siyasetten bahsedip, 17 Ağustos vurgusu yaparak söze başlayacağım için öncelikle özür de diliyorum.

Bu gün, binlerce insanımızın yaşanan o büyük deprem sırasında can verdiği günün yıl dönümü. Halen dahi, acıları içimizde taze kalan, depremde yitirdiklerimiz için, biliyorum ki bu gün, tüm milletimiz Allahtan rahmet dileyecek. Dualarımız Marmara depreminde yitirdiklerimizin ruhlarına hediye edilecek.
Depremin Yıl dönümüne saatler kala, Siyasette deprem benzetmesi yapacağım için, yine diyorum, Özür dilerim.
Geçtiğimiz 10 Ağustos, Çanakkale başta güzel yurdumuz Türkiye’ miz için önemli bir Zaferin yıl dönümüydü.  Tam da o gün bahsetmiştim.
‘Reis Aylardır Söylüyor… Çanakkale’ de dahil 81 il adeta bekliyor…’ diye.
Duydum ki, ayrıca o gün çok kulaklarım çınlamıştı denilenler malum olduğundan,  böylesine anlamlı günde, neden böyle bir yazı yazdığıma dair çok eleştiri almışım.
10 Ağustos, aynı zamanda Reis’ in Cumhurbaşkanı olarak, Milletin oyları ile seçildiği günün tarihiydi.
Neden o gün böyle bir yazıyı kaleme aldığımı, Bilmem anlatabildim mi? 
Geçen 10 Ağustos’ ta, “Söylem; ‘Değişim Şart’ Eylem;  “Üstüne alınan yok” başlığı ile yayımlanmıştı yazım.
Çanakkale dahil 81 il içinde, ‘Metal yorgunluğu’ imasından, o günlerde Başkent kulislerinde konuşulduğunu duyduğum,  sadece 5 il için harekete geçildiğiydi.
‘Ya diğerleri?’ diye sorası geliyordu insanın…
Ben de çarşı Pazar, sokakta, kısacası Çanakkale siyasetinde de sıklıkça duymaya başladığım o soruyu,  soranlar için de kaleme almıştım.
 ‘Çanakkale hangi başarısına sığınıyor?’ şeklindeki soruy du 10 Ağustos’ da yazdığım.
Ve og ün demiştim ki, Yani sayın Cumhurbaşkanının Halk tarafından seçildiği gün de olan 10 Ağustos’ ta,  Referandum sonuçlarına göre, sınıfta kalan AK Parti Çanakkale il teşkilatının, Reis’ in imasına kulak asmadığını dile getiren partililer olduğunu da hatırlatarak;
 “Referanduma günler kala, ‘Çek’ edildiği söylenen partililerin adreslerinin, aslında şişirildiğinin anlaşılması,  ‘Metal yorgunluğunun göstergesi değil mi?’ ” , dile getirilen dikkat çeken şeklindeki bu soruya da yazımda yer vermiştim…
Bir de, hayli özel konu üzerinden bir hatırlatmada daha bulunmuştum ya, hadi neyse…
Reis’ in sözlerinden üzerine hiçbir alıntı yüklenmemesi karşısında, özel konu için kim yanıt verir ki? Değil mi?
Gelelim dün’e ve dün medyada yer bulan yeni haberlere.
‘ONLARCA İL BAŞKANI, REİS’ İN SÖZLERİ ÜZERİNE HAREKETE GEÇMİŞ…’ başlığı ile sunulabilecek bir haber de olabilir anlatacaklarım.
Başkent dahil, İnternet üzerinden sanal bir Türkiye turu atarken, bir de ne göreyim?
‘habermarmara.net’ bir sürü il sıralamış. İstifaları alınan Başkanlıklar diye.
Haliyle merakla okudum yazılanları. İller arasında, bize komşu Balıkesir ve Bursa’ da geçiyordu. Hatta bir ara, Kırıkkale’ yi Çanakkale diye okumuşum. Bir anlık, ‘Kale’ karıştırması ile.
Detayları ile, hem de Reis’ in önceden edilmiş sözleri ile kurgulanmış bir haber metniydi okuduklarım.
Biraz açayım isterseniz. Belki internete uzaktasınızdır, bahsettiğim adrese ulaşamayacak durumda da olabilirsiniz düşüncesiyle.
‘habermamara.net’ in, kulislere dayalı kaleme alıp, ‘özel’ haber rumuzu ile okuyucularıyla paylaştığı bilgilerde, manşet balığı şuydu;
“ Ak Parti değişim için düğmeye bastı” Partililer içinde, mevcut yöneticilere muhalifler , sınırım bu başlığı okuyunca,, referandum süresince hiç edilmeyen bir sözü mutlaka etmiştir. ‘Haydi hayırlısı…’ diye
Bu tamamen, benim naçizane düşüncem.  Diyorum ki, yanlış anlaşılmasın.
‘habermarmara.net’ in haberinin devamında; “Edindiğimiz bilgilere göre Ak Parti Genel Merkezi 35 İl Başkanının istifasını aldı.”  Muhtemel kulis bilgisinden derlenmiş,  duyumda geçen ve dolayısıyla ileri de sürülen gelişmeyi aktarıyordu.
Gelelim, hayli  dikkat kesildiğim ve hayli ağırlığı olan şu cümleye;
“AK Parti Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, il başkanlarıyla ilgili kanaatlerini almak üzere tüm illerin milletvekilleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.”
Bu da, Çanakkale ve daha yakın komşu illerin başkanlarının Ankara ziyaretini aklıma getirince, dile getirilen iddialar hayli örtüştü.
Çanakkale’ nin sayın bayan il başkanının, Partisinin kuruluş yıl dönümü için başkentte olduğunu, Çanakkale’deki kutlama töreninde yer almaması üzerine öğrenmiştik. Bu ayrıntılı sözlerim fazla gelebilir belki ama, fazla bilgi göz mü çıkarır?
Döneyim ‘habermarmara.net’ in dediklerine;  “Ataş’ın üst yönetimle paylaştığı bilgilere göre ilk etapta 10 ilin ay sonuna kadar da 25 il başkanının değiştirilmesi yönünde süreç başlatıldığı öğrenildi.” Şeklindeki sözlere…
Olayın özeti anladığım kadarı ile tam olarak şu; AK Parti, önümüzdeki günlerdeki il kongreleri sürecinde istifa eden il başkanlarının yerlerine yeni isimler getirip, tap taze kan yönetimlerle ‘durmak yok, yola devam’ diyecek.
Doğru anlamış olmalıyım ki, ‘habermarmara.het’ de haberinde, ‘Böylelikle ilçe kongreleri başlamadan önce devam etmeyecek olan il başkanları, yerlerini yeni isimlere bırakmış olacak.’ Diyordu.
Bir önemli ayrıntı daha paylaşılan bahsettiğim bu haber metninde;
“ İlçe kongreleri de yeni gelen il başkanı tarafından organize edilecek. Kurban Bayramı’na kadar il başkanlıklarında yaşanacak değişimin ardından, bayram sonrasında da ilçe kongrelerinin yoğun olarak başlayacağı edinilen bilgiler arasında.” Vurgulu sözleri ile Başkent duyumları, okurlar ile paylaşılıyordu.
Ne yalan söyleyeyim, okuduklarım içinde en çok gözlerim bizi aradı. Bizi derken, dünya kenti Çanakkale’ yi.
Mega kent olan İstanbul için bir bölüm vardı da, dünya kenti Çanakkale için bir bölüm yoktu. 
İstanbul da bizi ilgilendirmez diye, oranın ayrıntılarını vermeyeyim.
Merak edilmiştir diye, iddiaya göre, istifası alınan il başkanlıklarını sıralayayım mı?
‘evet’ dediğinizi duydum, işte sıralıyorum;
“Sakarya, Afyon, Bolu, Bursa, Antalya, Ankara, Balıkesir, Sivas, Burdur, İzmir, Bayburt, Hakkari, Siirt, Van, Ağrı, Muş, Diyarbakır, Şırnak, Kırıkkale, Konya, İzmir, Adana, Isparta, Kayseri, Kocaeli.”
Bir garip rastlantımı bilemedim ama, önceki günlerde, yani AK Parti’ nin kuruluş yıl dönümünün kutlandığı gün, AK Parti Grup başkan vekili ve Çanakkale milletvekili Av. Bülent Turan’ı, aralarında Çanakkale il başkanının da bulunduğu bir gurup başkan ziyaret etmişti.
O ziyareti, vekil Av. Turan' ın Basın ofisi, görselini de paylaşarak duyurmuştu.
O ziyarette, Çanakkale İl Başkan yanı sıra,  Düzce, Tekirdağ, Bolu,Muğla ve Kırklareli İl Başkanları yer almış.
İstifası alındığı ileri sürülen il başkanlarından Bolu başkanı da, vekil Turan’ ın ziyaretçilerindenmiş. Ben rastlantı diye yorumladım.  Sizce de rastlantı mı bu?