içinde; 'ENKAZ ALTINDAN KURTARILAN YÜZLERCE ÇOCUĞUMUZ. REFAKATÇİLERİ YOK, ARAYANI SORANLARI DA..' ifadesi geçen bazı haberler, yüreğimizi ayrı bir dağlıyor.


İçimizdeki acı veren ateşi sanki daha da büyütüyor bu haberler.. lakin, kimsesiz gibi görülen çocuklarımızın kimsesi var.. DEVLETİMİZ Var...
Yüzlerce çocuğumuzun, tedavi edildiği hastanelerde refakatsiz olduğu yönünde haberleri izledik, izliyoruz.  Bu konuda önemli bir açıklama geldi.
Bakan Derya Yanık: “Refakatsiz çocuklar için Bakanlık web sitemizde sorgu ekranı açtık” diyerek, önemli bir adres verdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremler sonrasında ailesi bulunamayan refakatsiz çocuklara ilişkin konuşuyordu.
Bu konuda hayat geçen hizmetten söz ediyor, “Vatandaşlarımız artık Bakanlığımızın web sitesinde yer alan sorgu ekranından gerekli bilgileri girerek kayıt altına aldığımız rekafatsiz çocuklara yönelik bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilecek” diyordu.
Yaşanan depremler sonrasında ailelerin çocuklarını bulması için her türlü girişimlerde bulunduklarını net şekilde ifade ediyordu sayın Bakan.
Biraz detay vereyim, edindiğim bilgilerden. Oluşturulan 10 hatlı çağrı merkezi, ALO 183 ile sosyal medya takip birimi aracılığı ile gelen ihbar, bilgi, fotoğraf ve benzeri ayırt edici her türlü bilgi ve belge kayıt altına alınmış. Amaç, çocuklarımızın yakınlarına ulaşmak..
Bugüne kadar elde edilen tüm verilerin yer alacağı sorgu ekranıyla daha hızlı ve etkin bir sonuç alınması hedefleniyor.
Sayın Bakan konuya ilişkin şöyle bir söz ediyordu; “Bu kapsamda vatandaşlarımız artık Bakanlığımızın web sitesinde yer alan sorgu ekranından gerekli bilgileri girerek rekafatsiz çocuklara yönelik bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilecek.”
İKİ FARKLI YÖNTEM
Bu konu; bence çok önemli bir konu. Daha da detay vermek gerek. Basın kuruluşlarının e-posta adreslerine ulaşan bilgilerden ayrıntılı şekilde bahsedeyim.
Bakanlığın konuya ilişkin kamuoyu açıklamasında, sayın Bakan Yanık’ ın şu ifadeleri yer buluyordu.
“Fiziki görüntü, saç rengi, göz rengi, doğum izi, fotoğrafları gibi ayırt edici bütün özellikleriyle birlikte çocuklara ilişkin bilgiler, oluşturulan bir bilgi formu üzerinden kayıt altına alınıyor.
Daha sonra bu kayıtlar TÜBİTAK tarafından hazırlanan ‘Deringörü’ yüz tanıma ve eşleştirme sistemine yükleniyor.
Sistemde fotoğrafların eşleşmesine göre bir liste oluşturuluyor.
Fotoğraf kaydı ile sisteme girilen bilgiler kullanıcıya sunuluyor.
Şimdi de refakatsiz çocuklar için Bakanlık web sitemizde sorgu ekranı açtık.
Vatandaşlarımıza T.C numarası veya ad-soyad ile arama yapılma imkânı sağlanıyoruz. Sistem üzerinden yapılacak eşleştirmeler sonrasında vatandaşlarımız gerekli başvurularını yapabilecek. Diğer yandan, çocuklarını bulamayanlar da bu ekran üzerinden ihbar kaydı da bırakabilecek.”
Bir sayı var son derece sevindirici.. Bin 314, çocuk ailelerine teslim edilmiş.. Bu yüreklere su serpen güzel bir haber bence.
Bahsedilen ve hali hazırda kullanılan bu sistemler yanı sıra, il müdürlükleri aracılığıyla yürütülen çalışmalar sayesinde bugüne kadar deprem bölgesindeki 1.858 refakatsiz çocuktan 1.314’ünü ailelerine teslim edilmiş.
Edindiğimiz bilgilere göre, 451 çocuğumuzun hastanede takibi gerçekleştirilmekte.
Ayrıca,  93 çocuğumuz Bakanlığa bağlı çocuk kuruluşlarına emanet.
Bu noktada konuşan sayın Bakan Yanık, Derin Görü uygulaması aracılığı ile toplam 206 çocuk eşleşmesi yapıldığını belirtiyor;  “105 çocuğun ailesi ile iletişimi sağlandı. Bu çocuklardan 51'inin tedavisi devam etmekte iken 24'ü kuruluş bakımında ve 50 çocuk ise ailesine/yakınlarına teslim edildi” diyordu.