İsmi çok bilindik, Antik Yunan'da geçen bir tanrıdan söz ediliyordu önce. Sonra, o'nun aslen nereli olduğuna geliyordu konu..

"Ne var ki bunda?!.." demeyin bence hiç. Çünkü önemli  ayrıntıda gizli bence ası mesele..
Adı gçeen coğrafya önemli bir kere.. Yani Çanakkale.. Yani, Troya...
Antik Yunan' da ki tanrı, 'A P O L L O N' Peki nerelidir bu Apollon?.,.
Bu konuda kaleme alınan bir yazı. Anlatım o kadar net ki, insanın okudukça okuyası geliyor. Kaynak olarak göstereceğim adres "EX ANATOLİA LUX" anlatımda bulunan ise,  sayın D. Bayladı.
Ve de satır arası sunulan, bence pek okkalı şu vurgu; "IŞIK ANADOLU'DAN YÜKSELİR"
Güneş doğudan doğar, batıda da batar mantığı ile yola çıkacak olur isek şayet, on numara söz, Işık Anadolu'dan yükselir..
Bahsettiğim bu konuya dair kaleme alınanlara,  sıkı takipçisi olduğum sosyal medyada ki bir adreste rastladım. 'Tarih ve Arkeoloji'nin Gizemi' isimli sayfada yani..
"Apollon üzerine pek çok şey yazılmıştır. Ayrıca bir o kadarı da söylenmiş ve de söylenmektedir." diye geliyordu lik satırlar.
Ardından; "Batılılara ya da onların doğrultusunda yazıp çizenlere göre Apollon 'Yunan tanrılarının en Yunanı’dır.' " şeklinde genelde vurgulanana dikkat çekiyordu.
Sahiden de öyle midir? Tanrıların en Yunanı Apollon' mudur?
Bahsettiğim anlatımı okudukça daha bir anlaşılacak. Apollon'a inananlar, Troyalı ise, Apollon o zaman Troyalı, bi başka deyişle de, Anadoluludur. (Bence)  
Bahsettiğim anlatıma döneyim ben..
"Tanrıların en Yunanı görüşünü savunanlar, varsın, öyle desinler.
Ancak bakalım gerçekten öyle mi? Yazılıp çizilenlere dikkatle bakılırsa hiç de öyle görünmüyor.
Bu tanrının hayat bulduğu topraklar, kendisine verilen sıfatlar; Troia (Truva) savaşları devamınca hep Anadoluluların yanında yer alarak Yunanistanlı Akhaioslar, Danaioslar, Argoslular, Myrmidonlar ve daha birçoklarına karşı amansızca düşmanlık göstermesi, onun nereli olduğunu adeta avaz avaz haykırmıyor mu?
Gerçi Yunanlar pek bir benimsemişlerdir bu tanrıyı ama onun Yunanlar’a –hele ki Troia (Truva) savaşları sırasında- yüz verdiği hiç mi hiç söylenemez.  
Yalnızca Apollon değil, Tanrılar Hakanı Zeus’un gönlü de savaş boyunca Troialılardan, bir başka anlatımla Anadolu'dan yana olmuştur hep. "
Fars ettiniz mi detayları. Mesele ne kadar da açık değil mi??
Anlatımla, ayrıca şöyle de bir bölüm yer alıyordu;
"Klasik Mitoloji Apollon ve onun ikiz kardeşi Artemis’i Ege Denizi’ndeki Delos Adası’nda doğmuş gösterir.
Anneleri Kronos kızı Leto, babaları da Zeus’muş.
Hesiodos’a göre Leto, Zeus’un Hera’dan önceki karısıymış.
Bu anlatıma göre Tanrılar Hakanı Zeus’un resmi eşi Hera’dan daha kıdemli imiş.
Bir başka deyişle, Hera Leto’nun üzerine kuma gelmiş oluyor. "
Vay anasını yahu, Kuma meselesi, Antik Yunanda da  geçiyor. Hayret ettim.
Benim hayretlerim bitmez. Satır arası geçen bir ifadeyi yorumlayıp, kendimce hayreti ediveririm genelde.
Konuya döneyi iyisi mi: " Apollon’un daha doğar doğmaz ilk işi, annesinin ardını bırakmayan Python yılanını oklarıyla vurarak öldürmek olmuş" Bu meselenin öncesinden söz etmedim lakin, merak buyuranlar, şöyle bir araştırıverirler.
Devam edelim, Apollon ile… Apollon’a bağlanan pek çok sıfat varmış. Öyle deniliyordu bahsettiğim anlatımda.
Mesela mı? Mesela, şu ifadeler ile o sıfalar;
"En başta örneğin Phoibos ("Yun: ???ß??" denilirdi ona “parlak, ışıldayan” anlamlarında.  İşte “ışığın yükseldiği ülkede” yine ışığı, aydınlığı temsil eden bir adlandırma.
Apollon bu sıfatıyla kimi zaman Güneş’i de simgeliyordu.
Güneş Tanrı aslında Helios’tur (?????). Bu ad “güneş” anlamına da geliyor zaten. Ama sonraları Apollon, örneğin Latin ozan Ovidius’un  “Dönüşümler” adlı yapıtında göründüğü üzre,  Güneş-Tanrı olarak da nitelendirilmiş"
Böyle idi anlatım.Dahası da var bitmledi.. Konu Apollon olunca, denilen çok yani.
Misal, şu ifadeler; "Her şeyden önce müziğin, şiirin, güzel konuşmanın, özetle sanatın ve kültürün tanrısıdır Apollon.
Sanat ve esin perileri Mousa’lara  (?o??? o başkanlık eder. Sanat insanın gönlünü, beynini aydınlatan, onu yücelten bir araç olduğuna göre Apollon –yalnızca gerçek anlamda değil-tinsel anlamda da ışığın, aydınlığın tanrısıdır."
Buraya dikkat şimdi. Bilindik bir destandan söz ediliyor çünkü..
Anlatım tam da şöyle; "İlyada destanının dördüncü bölümünde Tanrıça Athena  Apollon’dan söz ederken “Lyke-genes” ("????-?????"  “Lüke-genes”) der onun için  “Lykia soylu” ya da “Lykia’lı”anlamlarında.Bu adlandırma “Işık Soylu” anlamında da değerlendirilebilir…"
Burası da pek önemli.. Bence diyerek, deva ediyim isi mi; " 'Lykia' ????? dilimizdeki okunuşuyla “Likya”  sözcüğünü ve ondan türeyen diğer sözcükleri irdeleyelim. Lykia antik dönemler Anadolu’sunun Akdeniz bölgesinde,  günümüz Muğla ve Antalya illerimizin kimi bölümlerini kapsayan kesimidir. 
Güneş ışıklarının yaz kış eksik olmadığı bölgemizdir bir başka deyişle… İlk çağlardaki adı da onun bir “Işık Ülkesi” olduğu gerçeğini ifade etmektedir zaten. Lyke ("????" Işık . Lyke-genes "?????????" Işık Soylu, Likyalı.) Apollon bir Işık Tanrısı olduğuna göre ona en uygun ve de yakışan niteleme olmuş"
Kaynak göstereceğim; EX ANATOLİA LUX' da da dediği üzere;                                                                        IŞIK ANADOLU'DAN YÜKSELİR...