Hani demiştir ya atalar: 'Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' Gerçekten bazen böyle oluyor. Tatlı yer iken, tatlı sobetler kuruluyor.

Şimdi, herkesin tadına bayıldğı bal diyeceğim.
Bal olmazsa olmazımız. Kahvaltı da süperdir.. Hele ki soğuk algınlığında tükettiğmiiz andan itibaren içimizi saran o ateş tarifsizdir...
Onu üreten arılar olmasa, yaşam 6 ayda durur diyen bilimsel görüşü de unutmaalım bu arada. Arılar kadar, arıcılık da önemli.
Arı ürünlerinden ploporis pandemili günlerde tek dayanağımız oldu. hatırlayın bi... Vücut direncini nasıl da yükselyttik bu sayede.
Arının ürettiği bal gibi, ploporisi de şişeleyen arıcılar.
Onlar insanlık için önemli bir görev ifa ediyorlar.
Ezine Gıda İhtisas OSB’ye kurulacak Arıcılık Entegre Tesisi'ndren söz edip, bi nevi şanslılığımıza değineceğim şimdi.
İçinde; "Çanakkale Arı Yetiştiriciliği Birliği, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne Arıcılık Entegre Tesisi kuracak."  cümlesi geçen habere odaklandım şu an..
Oradan hareketle, detaylar diyeceğim sizlere..
Çanakkale Arı Yetiştiriciliği Birliği'nde söz edeyşim önce.  32 birlik arasında bir ilk olma özelliğini taşıyan Arıcılık Entegre Tesisini, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne kurmak için hummalı bir çalışma başlattılar. Bu nokta da kutlamak gerek her birini.
Ezine Gıda İhtisas OSB’de, Çanakkale Arı Yetiştiriciliği Birliği tarafından kurulacak olan Arıcılık Entegre Tesisi için yüzde 100 imarlı 3 bin metrekare alan yer ayrılmış.. Maşallah.
Burası da önemli: Tesiste 15 kişi istihdam edilecekmiş.
Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Cahit İleri, hakikaten ileri görüyşlü bir kişi.
Hep gelecek için ugraş veren ender isimlerden kendisi. Birlik tarafından kurulacak Arıcılık Entegre Tesisiyle, Çanakkale balının Avrupa'ya açılacağını söyler iken, yüzündeki mutlululğu da görmek gerikirde, kesinlikle..
Arıcılar Birliği’nin 2003 yılında kurulduğunu, 20 yıllık bir geçmişleri bulunudğunu belirtip, önmeli açıklamalara iza attı başkan İleri.
Çanakkale’nin 20 yıldır arıcılık anlamında adım adım ilerlediğini söylese de, o adımlar iyi ki atılmış diyelim hepimiz.
Bu sayede, gelinen nokta önemli. Arı kadar ürettikleri de vazgecilmezimiz çünkü.
“Birlik olarak yapılan her projede bir üst kademeye çıkıyoruz." dişe başlıyordu sözlyeri. Sonra da devam ediyordu, Cahit İleri:
 "Şuanda biz Çanakkale’deki arı ürünlerini daha geniş pazarlara ulaştırabilmenin yollarını bulmaya çalışıyoruz.
Dolayısıyla ilimizdeki Ezine Gıda İhtisas OSB, özellikle gıdacıların toplandığı bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olacak. Bizde bu çalışma içinde yerimizi alalım dedik. Sağ olsun ilgililer, yetkililer bizim talebimize olumlu katkı verdiler.
Yüzde 100 imarlı 3 bin metrekare arsayı aldık. Şuanda arsanın üzerinde başta bal, arı sütü, propolis, polen bal mumu ve diğer arı ürünlerinin işlenip, paketlendiği ve pazarlandığı bir işletme olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz.
Şuanda planlama çalışmalarımız var. İnşallah bunu bitirebilirsek, bölgemiz arıcısının bal ve diğer arı ürünleriyle ilgili pazarlama sorunu ortadan kalkacak. Bölgemizde zaten doğal ve kaliteli olan bu ürünü Türkiye pazarına hatta Avrupa pazarına götürmeyi planlıyoruz” şeklindeki hedeflerine vurgu yapıyordu.
Her ilde bir tane birlik varmış. Türkiye genelinde, arıcılık ve arılar süreklilik lalinde o vkati. Bu da güzel bir haber bence.
Başkan  İleri, 32  birliğin paketleme tesisinin bulunudğundan söz ediyordu ayrıca.
Söz Çanakkale' ye geliyordu tum da bu anda. Diyordu ki başkan İleri;
"Ama Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde Entegre Tesisi olarak bizim birliğimiz bu alanda bir ilk olacak. "
Bir Çanakkale ilk'i daha yani. Şehrimiz, malum hep ilk'lerin şehri olmuştur.Tarihten günümüze.
Sayın Başkan bu ilk için sözlerini şöyle sürdüyordu;
"Biz çok yönlü kazanmayı planlıyoruz.
Bu tesiste minimum 15 kişiyi istihdam edeceğiz.
650 üreticimiz ürünlerini burada paketleyecek. Kovan başı üretiminde Türkiye’de 2’nci sıradayız.
Bu bizim için sevindirici bir haber. Çünkü Türkiye ortalaması 13 kilogram, dünya ortalaması 21 kilogram.
Biz 24.2 kilogramla dünya ortalamasının üzerine çıktığımızı gördük.
Dolayısıyla bu konuda güzel ve kaliteli bir ürün ürettiğimizi bizzat rakamlarla şahit olduk. Biz bu hedefte kalmayacağız. Kaliteli ürünler, tesisle taçlandırıp, balımızı daha iyi noktalara götürmeyi planlıyoruz”
Verle paylaşıyordu bir de.. Diyordu ki; "Çanakkale’de yıllara göre bal üretiminde değişkenlik olsa da ortalama yaklaşık 1800 ton civarında bal üretimimiz var.
 Kaz Dağları özellikle mitolojiden günümüze yöremizin çok güzel bir coğrafi alanı. Kaz Dağları özellikle bir sürü hikayelerin ötesinde bitki florasıyla bütün herkesin dikkatini çeken bir alan. Özellikle Kaz Dağları bir çok endemik bitki türünün de yaşam şansı bulduğu alan. Ballarımızın birçoğunu da biz Kaz Dağları ve eteklerinden, yakınlarından topluyoruz. Çünkü bitki florası anlamında çeşit çok, ballı bitkiler çok daha fazla, inşallah bu balları kendi tesisimizde, kendi markamızla piyasaya vermeye planlıyoruz.”
Planlar var geleceğe dair, hedefler ise hep büyük. Kocaman alkışlayalım o vakit, Arıcılar Birliğini...