Tarihte yaşanmış ilk’leri ile, bu ünvanı alan Çarnakkalem, selam olsun bu güne...

Türkiye’nin bir İlk’ i olan, ilk kadın Başbakanımızı takip ettim bilmem kaç kez.
Ekonomi Profesörü Tansu Çiller’den söz ediyorum. Kendileri Miting için geldi, cenaze için geldi, ziyaret için geldi birçok kez Çanakkale’ ye.Hatırlıyorum da, büyük Gelibolu yagınının çıktığı kara yılı, 1994 Gelibolu karalara bürünmüştü resmen. O büyük savayşın ardından, yarımadanın üzerine böylesi kara bulutlar ilk kez sarmıştı. Ve bir şehit vermiştik o yıl, dönemin Orman Böle Müdürü Talak Göktepe, bir ağaç daha yanmasın diye, karşı ateş verecekti ki, alevler onu da sarmıştı.
Rahmetle anıyorum seni bir kez daha Talat ağabey…
İlk’ lerden söz edecekken, ilk yaşadığım derin üzüntüden söz ettiğim için, lütfen kusuruma bakmayı bu arada.
O yıllarda, ilk kadın valilerden Lale Aytaman ismini de iştmişti kulaklarım. Çok sevdiğim ve rahmetle anacağım eski Emniyet Müdürümüz rahmetli Erdal Gökyüzü,Çanakkale’ den Muğla’ ya atandığnıda, ismi pek gündemde idi bayan valimiz sayın Aytaman’ ın.Bıyık tartışması yaşadığı dönemin Muğla Emniyet Müdürü Fevzi Ergür Çanakkale’ ye, Çanakkale’nin ‘mösye’ lakaplı Emniyet müdürü Gökyüzü ise, Muğla’ ya atandığnıdan, pek ilgilenmiştik o bıyık tartışmalı gündemle.
Anılar anılar. Bir lik’ten söz edecek iken, benim kafa gene nerelere gitti bir anda..
Anılar çok, anılar güzel, anılar kıymetli olunca, nasıl hatırlamayayım ki ayrıca?!..
Neyse döneyim ben güne. Çanakkale’ nin lik’ leri çoktur. Bu ilk’ lerin kitabı da yazılmıştır. Çok kıymetli öğretmenimiz Ahmet Kaşıkçı yazmıştır o son derece önemi ilk’lerin kitabını..
Çanakkale kara savaşlerında, havada çarpışan mermi çekirdekleri, dünyanın ilk’I olmuştur missal.
Tıpkı dünyanın ilk savaş hilesinin Troya’ da, Troya atı ile yapılması gibi.
Ya da; Düryadaki ilk güzellik yarışmasının İda’ da, Kazdağlarında yapılması meselesi gibi, tonla ilk’ imiz vardır vesselam.
Çanakkale’nin ilk kadın vekili, rahmetli Zekiye Gülsen abla.. Seni de rahmetle yadediyorum bir kez daha..
Aradan yıllar geçti, ülkenin en köklü partisinde de ilk’ler yaşanır oldu. CHP’ nin Kadın il başkanı oldu ilk’kez… Bu da bir yeni ilk…
Kadın il Başkanı olan, başka partiler ve o partilerin kadın başkan isimleri de var da, konumuz CHP’ nin ilk kadın il başkanı olduğundan, CHP ile devam edelim.
Kadının adı hep olacak, üst düzey görevi de olmalı..Kadın olup, ilçe Bşkanı seçilen bir isim, partiden ihraç edildi, halen geriye döndürülmedi. Bu da ayrı bir mesele ya, neyse..
CHP, bu konuya da çözüm getirir belki,kim bilir?!.. Çan ilçesinin, eski kadın ilçe Başkanından söz ediyorum, kimden söz ettiğimi merak edenler çıkabilir diye bu ayrntıyı da vermiş olayım.,
Çanlı Avukat sayın Ümran Aydın, bildiğim kadarı ile, halen partisine geri döndürülmedi.
Güne dönelim yeniden. CHP’ nin ilk kadın il Başkanı olarak göreve atama ile gelen isim sayın Güler Koçer’ in ismi bu ara pek bilinen. Çünkü ismi hep gündemde. Sahaya inip siyaseten secçmene ve partiliye dokunuşları gibi, Başkent’e gidip, Genel Merkez temasları ile adı çok gündemde.
Kadın olarak bir İlk olunca göreve gelen isim, hali ile ayrı bir merak konusu.
Benim bu noktada asıl merak ettiğim, CHP’ de Çanakkale’de bu güne değin kadın il başkanı olara bir ismin neden göreve hiç getirilmemiş oluşu.
Ne kadın siyasetçiler var tanıdığım. Onların kalbinden hiç bi geçmedi bu güne kadar böylesi önemli görev, ya da imkansızmıydı CHP için bir kadın il başkanı..
Hemcinslerim hiç kırılmasınlar, bu sorgu halimden..8 Mart kadılar gününde, kadından çok erkeğin yer aldığı güne özel etkinliklerde,meydanları doldurup kadınnı yanında olduğunu gösteren erkek siyasetçiler, hiç mi aklınıza gelmedi daha evvel bir kadın il başkan seçmek?!..
İlk’ ler şehrinin, CHP için bu yeni sayılan ilK’ ine ilişkin söylenecek söz elbette ki çok..
Konuyu uzatmayayım, CHP’ nin lik kadın il başkanına kolaylıklar ve başarılar dileyeyim.
Hazır ilk’ ler demiş iken, yarının konusu, İlk kadın kabadayı olacak..
Baltalı Hano’ dan söz edeceğim yarın..
Bu günlük bu kadar, görüşmek üzere,hoşça kalın…