Kış gelince sıcak, sıcak gelince soğuk isteyenleriz. Mevsime göre yani hep o beğeni halimiz.

Yaz aylarında esen rüzgarı sevyenimiz yok. Peki ya, kış gelince neden öfke duyuyoruz?!..
İnsanoğluyuz, böyleyiz, yapacak bir şey yok.. Yaz ayında yağsa yağmur, serinlettiği için havayı, bu yağış anını son derece severiz. Kış aylarında şimdilerde hasret kaldık.. Toprak ana için gereken yağmur., barajlar için de son derece gerekli..
Kaış günü, soğuktan söz edeyim istedim. Kimimiz sever kış aylarını, kimimiz sevmez. Ben, sokakta yaşayan can dostalrı düşündüğümden, hava buz kesmesin, kar yağmasın, yağsa da çabuk kalksıncılardanım. Belki de yanlış düşünüyorumdur. Lakin sokaklarda yaşayanları  düşünmek gerek. Hale ki evsizler?!..
Dünyanın bir köşesinde, sürekli soğak çekenler var. Kutup bölgesinden bahsetmiyorum.      
400 yıl önce, 1632'de Lena Nehri kıyısında kurulan Yakutsk şehrinden ösz edeceğim birazcık.
Rusya Federasyonu'na bağlı özerk Yakutistan Cumhuriyeti'nin başkentinden yani.
Yakustk şehrinin nüfusu yaklaşık 270 bin kadar imiş... Çanakkale il geneli nüfusunun yarısı kadar bir ülke yani bu soğuk hiç bitmez yer.
Kış mevsiminde, sıcaklık  -60 derecelere kadar düşebiliyormuş.. Ben de hava atıyordum. 195ı model, -40'a dayahıklı .M51 parkem var diye.. Bir işe yaramayacak bu durumda benim o meşhur parke..
Bu ülkede, yazları sadece 25 derecei buluyormuş scaklık. Güzel, serin serin, küfür küfür.
Bahsettiğim ülkenin, Yakutsk şehri ortalama -40 dereceyi bulan sıcaklığı ile dünyanın en soğuk şehri olarak kabul görüyor. -60' dan yine iyidir -40
Yakutsk çevresinde bulunan Oymyakon köyünnin  sıcaklığı 1924 yılında -71.2 derece olarak ölçülmüş.. Kim şaşar ki o köyde.. Şu soğuğa bi baksanıza.. İnsanın deli olması lazım..
Ve burasının, dünyanın en soğuk yerleşim yeri olarak sayılması dışında, bir önemi de yok diyemeyeceğim.. çükü bizler kar'da adım biliriz ya, burada hekes kar'dan adeta. kardan kadın, kardan adam, kardan çoluk çocuk. Kaşları na kadar buz tutmuşlar.
Düşünüyorum da; İnsan sokakta böylesi bir canlı görse şimdilerde, kesinlikle  ödü patlar..
Burası Sibirya.. Bilinen en soğuk lokasyonlardan biri. Sibirya'da bulunan Oymyakon köyü ayrıca şu sıralar -67 dereceyi gören hava sıcaklığıyla dünyanın en soğuk yerleşim yeri diniliyor da, .Dünya pırlanta rezervlerinin yüzde 20'sinin bulunduğu Yakutsk' dan söz edilir iken,   petrol, doğalgaz, altın ve kıymetli madenler açısından da oldukça zengin bir yer olarak gösterilmekte.
Her güzelin bir kusuru vradır. Gülünü seven dikenine katlanır sözü geldi bu durumda aklıma.zenginliği çok, yaşaması hayli zahmetli bir yer..baksanıza..
Bu şehir öylesine soğukmuş ki -30 derecelerdeki hava sıcaklığı şehrin sakinleri için sıcak kabul ediliyormuş.. Kabul edilir tabi, aradaki frak onlarca, bir iki derece değil ki..
Bir anlatımda geçiyordu şu cümle; "Soğuğa rağmen burayı yaşanılır kılan tek şey zengin yeraltı kaynaklarına sahip olması."
Yer altı Kaynaklarından, yer üstü  yaşayanları da nasibini alıyor ise,sevilir elbette böyle bir yer..
Şu cümle de çok dikkatimi çekti; "İnsanların balık ve etle beslenmek zorunda kaldığı Yakutsk" diye başlıyordu çünkü cümle.
Hayıflanana bi baksanıza, insanlar et ve balık ile beslenmek zorundalarmış?!.. Beslenecek en güzel şeyi bulmuşlar, bunu mu bunuyorlar.. Ayıp ayıp..
Burada, market ve pazarlarda en çok et ve balık bulunurmuş.. Buzdolabı kültürleri de yokmuş.. Yazık, teknolojiden bu ne uzaklık. evlerinde soğutucu klimaları da yoktur bunların..
Biraz pazar yerlerinden söz edelim.. Soğuk nedeniyle pazarda satılan her şey doğal olarak derin dondurucudan çıkarılmış gibi buzla kaplı imiş..
Yakutsk o kadar soğuk ki, burada hiçbir tarım ürünü yetişmiyormuş..  Bizim de içinde şu aralar bulunudğumuz Ocak aylarında, oranın ortalama sıcaklığı -40 derece imiş..
Soğuk için, soğuk diyenler olarak, bence artık bir ke daha düşünelim diyorum..
Buradaki okullar ve resmi kurumlar sıcaklık -45 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyorlarmış.. Biz de, öylemi ya?!..
Kar yağmadan tatil, rüzgar esmeden tatil kararı.. Halimize şükredelim.
Burada yaşayan araba sahipleri, eğer sıcacık garajları yoksa araçlarının motorlarını yaza kadar çalıştırmak zorundalar miş.. Demik ke benzin mazot ya da LPG sudan ucuz..
Diyelim ki bir vefat durumu yaşandı. Yakutsk'ta mezar kazmak da çok zormuş..  Çünkü toprak yılın büyük bir kısmı donuk vaziyette imiş. Toprağı eritmek için ilk başta mezar yerinde kömür yakılıyor ve birkaç saat sonra eriyen toprak, 10-15 cm kazılabiliyormuş sadece..
Ya da mezar kazmak için yaz mevsiminin gelmesi bekleniyormuş.. Hed yer zaten morg gibi.. Bence de mantıklı...
Tüm bunları  öğrendikten sonra, ülkemiz coğarfyasına şükrettim.. Bir günde 4 mevsimi yaşayanlarız..Deniz ve plaj keyfimizden hiiç söz etmeyeyim ayrıca..
Ayrıca: mangal keyfimizden de söz etmeyeyim iyisi mi.. Ne me lazım, bahsettiğmi yöernin insanları haberdar olurlar da, cennet ülkemize doluşurlar..