ONUN ADI TARİH

Tarihten söz eden kaynaklara göz atınca insan, bazen günümüze şürkrediyor, bazen de tarih içinde yaşanmışlıklardan etkmilenip, o tarihe dönmek istiyor.
Kısacası azizim; bazen şu gerekiyor, 'sar filmi geriye!...'
Tekrar tekrar izlediğimiz öyle çok sinema filmi var ki.. Yüz defa da izlesek, yüzbirinci kez izlemeye hayır demiyoruz bir türlü.. 'Hababam sınıfı' serisi, buna verilebilecek bence en güzel örnek.
O sinema filminin unutulmaz kareakterlerinden İnek Şaban mı desem, Gücüm Necmi mi.. Ya da, namıdeğer Kel Mahmut.. Mühmut hoca.. Hele bir isim var ki,  damat Ferit.. Rahmetle Tarık Akan.. Ve rahmetle andıklarımız Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit,  Halit Akçatepe.. Aysen Gruda.. Allah uzun mürler versin diyebileceğimiz. Şener Şen ve İlyas Salman ayrıca..   
Damat Ferit karakterine can veren yakışıklı aktör Tarık ağabey.. Hey gidi hey.. son zamanlarında, Çankakale'de idi. Kilibahir sırtlarında satın aldığı evde geçirdiği ömürünnü son demlerini.
Rahmetli ile birkaç kez karşılaştık köyümü ziyaretlerimde. Bir keresinde de cenazede idik.. Birlikte saf tuttuk..  Dizi flimdeki rolü ile Namıdeğer Ramiz dayının defin töreninde.,Merhum Tuncel Kurtiz' i de bu vesile ile rahmetle anmış olalım yini ylın ilk günü, 01 Ocak 2023 yani bugün...
Hir bir aktörün, Film gibi yaşamları vardır aslında.. Tarihe geçenlerin hayatları da film gibidir bu arada.
Bir örnek verececğim, Göktürkler diyeceğim misal.. KÜLTİGİN İNANÇU APA YARGAN TARKAN diye de ekleyeceğim..  -
Tarkan, çok bildik bir sinema filmi karekteridir.. Rahmetli Cünet Arkın' ın, can verdiği karekterdir Tarkan..
Lakin sözünü edeceğim Tarkan ve konu biraz farklı..
Noktalama işaretleri olmasa, bu cümleyi bir solukta okumak ne mümkün?!..
Tarihten söz edilen  bir kaynakta geçen bu anlatım, aslında pek dedirtiyor insana..
Nede mi? İşte size neden..."21 yaşında düzenlediği kanlı askeri darbeyle tahtı ele geçiren, Töreler gereği kendisinden 1 yaş büyük kardeşi Bilge Kağan'ı Göktürk tahtına çıkaran, ancak perde arkasının tek karar alıcısı, başına geçtiği ordularla Çin imparatoruna, Buhara Emirlerine, Tacik Satraplarına, Sogd, Tohar, Moğol ve baş kaldıran Türk boylarına diz çöktüren, oluşan her otorite boşluğunda fetih amacıyla Asya içlerine ilerlemek isteyen Halife ordularını bozguna uğratıp dışarı atan, girdiği 26 savaşın ve seferlerin tümünü başarıyla tamamlayan, 6 yaşından itibaren Tun'yukuk tarafından yetiştirilmesinin de etkisiyle Türk töresine karşı olan aşırı hassasiyetiyle tanınan, töreye aykırı uygulamaları sebebiyle tahttan indirdiği amca sülalesini altın işlemeli ipek şalla boğdurup, danışmanlarını ve yakınlarını kılıçtan geçiren, henüz 40'lı yaşlarında bir sefer dönüşünde ihanete uğrayıp bir suikast sonucu öldürülen, dost düşman farketmeksizin Çin'den Kore'ye, Tibet'ten Rum'a, Buhara'dan uzak Çöl diyarına kadar 14 ayrı milletten üst düzey kişi, yascı ve ağlayıcının Yuğ (cenaze) töreninde hazır bulunduğu, Çin imparatoru tarafından hem Çin'de hem Ötüken'de adına diktirilen anıtlara taziye yazdırılıp anıt kabir yaptırılan,"
Ve dahası var aslında.. Bu isim; "Üç farklı renkteki atlarıyla en ön safta katıldığı savaşlarda gösterdiği cesaret ve yiğitliklerin Orhun yazıtları Kültigin anıtında destansı bir şekilde anlatıldığı, 50 yıllık Çin esaretine son verip İkinci Göktürk Kağanılığını kuran İlteriş Kutluq Kağan'ın oğlu Kültigin.."
Yaşamından sö edilir iken; Film gibi denilmesi bile az gelecek bir kişilik, öyle değil mi..
Günümüzde, tarihten söz edilen kaynaklarda anlatılanlar, "İyi ki o dönemlerde yaşamamışız" dedirtiyor bazen.
"Keşke o dönemde yaşasaydık" duasını ettiğimiz pekçok yaşanılan ve çok sayıda hikaye de var ya, neyse..
Tarih yazan ve yazdıkları tarih ile kahramanlaşanların coğrafyası Çanakkale'de yaşayınca insan, hper bir karışı Şehit kanı ile sulanmış kutsal topraklardan, her ne olursa olsun,  kopamıyor vesselam..
İyi ki Çanakkale'de doğmuşum.. İyi ki Çanakkaleliyim..
Herkese musmutlu yıllar...