Mehmetçik cephe yolunda, donarak şehit düştü. Mekanları cennet olsun...

Gelelim günümüze. Sarıkamış' da, yazlık giysileri vradı Mhemedimikm. Kendini Dünya devi gören Birleşik devyetlerde, her türlü olanak olmsına kadrşın, kar oldu yaşanan felaketin adı.
Öyle bir iki metre değil, daha da fazla yağlış mübarek. Onca olanak, onca teknoloji ve öngörüye karşın, doğadan gelen beyaz esarete karşı koyamamış bir ABD orada.
Termometreler, eksi bilmem kaçlara dayşanmış ben diyeyim, -55 siz deyin -60
Bu soğuğa hangi can dayanabilir ki?!.. İlk aklıma glenler., sokak yaşayanı insanlar ve can dostlar oldu hemen. Sığınacak yer bulsalar bile, açlık ile nasıl başa çıkacaklar?!..
Haberlerde izledim, birleşik devletlerde marketlerde talan başlaamış, polis hangi ihbara yetişeceğini şaşırmış.
Felaketler ikmin başına gelir? sorusu da aklıma gelmedi değil, Dünya yüzeyinde, bir Ukrayna - Rusya  gerçeği var. Savaş yanında, bir de soğuk ile mücadele edenler... Ukraynada alt yapı yapılan saldırılar sonucu çöktü, gelde ısınacak gaz bul..
Sodrumlular kim? Onu hepimiz biliyoruz da, sanki yaradan "Öyle olmaz, böyle olur" der gibi, bir kar yağışı başlattı kı, hadi uğraşın bakalım..
Kendimce yorumları bir kenera bırakp, hayli tarih öncesine döneyim şimdi.
Bilinmesi pek garekmiyor belki ama, bu bilgiler bane çok llginç geldi. Olur da bir gün,kim milyoner ister isimli yarışmaya katılırız falanda, böyle bir soru çıkar, apışıp kalmayalım..
Soru hayli basit aslında;  Dünya üzerinde kaç piramit var?!..
Basit der iken bileni basit.. Bana değil. ne bileyim kaç tane var...Bana ne ki kaç tane var ise var..
Bu sorunun dile geldiği, benim de sıkı takip ettiğim  sosyal medya hesabında; "İlk aklınıza gelen çöl ortamında yükselmiş, mükemmel mimarileri ve sırlarıyla binlerce yıl dimdik ayakta duran Mısır piramitleri değil mi?…" vurgusu da yapılıyordu.
Piramet deyince akla , Mısır ve Firavunlar geliyor aslında. Dünyşanın 7 harikası içinde olanlar..
Lakin mesele öyle edğil imiş.. Piramitler sadece Mısır’da yokmuş yani..
Kuzey Amerika’dan Çin’e kadar anakaraların geniş arazisi üzerinde 4 çeşidi bulunmuş bu güne kadar.
Oralarda da Firavunlar yaşamış olmalı ki, pirametler inşaa edilmiş bence.. Gerçi Amerika kıtasının firavunu mu biter?!.. Hele biri varki, hani o kaçak olan.. Terörist başı..
Buralardaki piramitlerin,  tepesi sivri imiş.. Tepesi düz piramitler, piramit tepeleri ve ahşap piramitler diye sınıflandırılıyorlarmış üstelik bu piramitler.
Gelelik, bunların ortak özelliklerine.. Tek ortaklıkları, öğe doğru yükselmiş olmaları… Çıkın da inemeyin inşallah bir daha da diyesim geldi şimdi.
Kar'dan başlayıp, asrın felaketini yaşıyor, çaresizler dediğim o kıtadaki pirametlere geldim, bu ne hız böyle değil mi..
Neyse döneyi ben konuya..Bazılarının neden ve kimler için yapıldıkları bilinen Piramitlerin dünyadaki örneklerini araştırmacılar 1000 lerle ifade ediyorlar imiş..
Bu araytırmanın falydası kime ki?!. Kime yapıldı ise yapıldı.. Gelmiş geçmiş dönem , çok da kurcalamayın bence.
Ünlü şahsiyetlere mal edildiği, aslında söylenenin aksine çok daha eski tarihlere ait olduğu varsayımları da yoml değil bu piramitler için. Asıl şu ilgniç, kafaları karıştıran söylemler de mevcut imiş.. Ne alaka ise.. Nedan kafamız karışsın ki?!..Piramet ile yatıp, piramit ile mi kalkıyoruz sanki.. Hiç işte...
Bahsettiğim paylaşımda, en aklı bayşında cümle tam da şuydu bence:  Mısır… En bilindik piramitlerin evi...
 Yani en meşhurlar orada. Mısır'da, başkent Kahire ve etrafında olmak üzere, aslında toplam olarak bu güne kadar keşfedilmiş ortalama150 piramit bulunuyor imiş..Ne Mısır amma, piramitlerin anavatanı mübarek.
 maktadır. Biz daha çok en popüler olan 3 büyük ve 3 küçük Piramidi biliyoruz...
Kuzey Sudan’da keşfedilen piramit sayısından da söz edeyim mi kısaca. 224
Mesele bu kadar mı? Hayır değil elbet. Mauritius adasındaki 7 adet, Nijerya’daki 10 piramitle Nijer’deki 2 piramit ve 1 Sfenks’i de eklenir ise;  Afrika’daki piramit sayısı neredeyse 400’ü buluyormuş..
Msır' dan başladık, nerelere gledik. Hadi hayırlısı..
Bu bilgi de pek ilgniç.  Sfenks sadece Mısır'a özgü bir gizem değilmiş. Öyle diyor uzmanlar.
Meksika, Guatemala, El Salvador ve Belize'ye… Sadece Maya uygarlığının beşiği Orta Amerika’da tespit edilen 1000 civarında piramittem söz edelim ve daha da uzatmayalım. Çektikçe uzuyor sanki bu mesele.
“Maya Dünyası” adlı kitabın da sahibi olan, Piramit uzmanı, Bosna Piramitlerinin kaşifi Sam Semir Osmanagiç' dan derlenmkiş bu bigliler, belki bir gün geekkir.. kim bilir?!.
Bana en dikkat çekici bilgi ise şu geldi, ne yalan söyleyeyim.. Bilginin adresi Çin...
Çin’in gizlilik politikası nedeniyle Dünya, bu ülkedeki piramit sayısını tam olarak bilmiyor. 2’nci Dünya Savaşı’nın sonunda pilot James Gaussman, Xian üzerinde uçarken 300 metrelik bir piramit gördüğünü söyler, birkaç yıl sonra da bölgenin fotoğrafları çeker.
Bu bölgede 16 piramit tespit edilir..  Çin' de ne kirli çıkı imiş amma..
Bu earada, şöyle de demek gerek; Peki ya Avrupa Piramitleri?
Bilim insanları İspanya - Güimar’daki 6 piramit, İtalya - Sicilya’daki 30 piramit, İngiltere ve Fransa’daki birkaç bölgede gömülü piramitimsi yapılar olduğunu iddia etseler de, henüz resmi bir onay yokmuş bu konuda.. Avrupa işte,hep iddia hep iddia..