Tam da bayrama özel bir haber gibi.  Ne mi o? Troya Müzesinde Sona Gelinişi.

Hani bayramlık ağzımı açtırma diye de bir çıkış halimiz olur çoğu zamanlar. Bunun üzerine de, ‘Aç da görelim...’ diye de tepki verdiğimiz anlar da olmaz değil hani…
 
Şimdi bayramlık açılmış bir ağız diye tanımlayacağım. Çükü bu ağızdan çıkan sözler, hanidir dillenen ve üzerine de adımları atılan o projeye ilişkin gelmiş. Bayramlık güzel bir haber. Pembe olduğu kadar, Çanakkale’nin hep gündeminde kalmış bir düşüncede sona gelinişinin özeti.
 
Şimdi veriyorum detayları. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Geçmişle gelecek arasında bağ kuracak olan Troya Müzesinin durumuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerini dün Çankakale basınına servis etti.
 
‘Hadi inşallah’ dediğim gelişmeyi anlatır açıklamayı yapan sayın vekil Gider;
 “Çanakkale bir istiklal şehri aynı zamanda dünyada eşine az rastlanır tarihi geçmişe sahip. 
 
Her karış toprağında, medeniyetlerin yürüyüşünü, uygarlıkların varlıklarını işitilebilir canlı tarihi görebilirsiniz” diyerek ekliyordu detayları.
 
Diyordu ki; “UNESCO tarafından 1998’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Troya’da görülen 9 katman, kesintisiz olarak 5000 yıldan daha fazla geçmişe sahip.
 
Troya, medeniyetlerin buluşma ve kesişme yarımadası olan Anadolu’dan, Ege ve Balkanlara, coğrafyamızda yerleşmiş uygarlıkların kesişme noktası”
 
Bence kesinlikle çok güzel bir kesit sunmuş. 9 katmanlı ve dünya bilineni üzerine.
 
Sözlerinin devamında; “Troya Müzesi bu anlamda çok önemli. Müzenin dış cephesi eskitilmiş mimariyle günümüz mimarisine uygun olarak yapılacak
“ diye de eklemiş.
 
Bilindiği üzere Müze ile alakalı çalışmalar sürüyordu. Bina yükselişe geçmişti. Şimdi o bina nasıl olacağı dile getirmiş sayın vekil. Rakamlarla, ölçeklerle hem de.
 
Şöyle ki; “3.000 m2'si sergi salonu olmak üzere toplam 11.200 m2 kapalı alana sahip olacak müzede;
Troya ören yeri ve Çanakkale’mizde yapılan kazılarda bulunan arkeolojik eserler, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak sergilenecek.Müze ve çevresindeki büyük alan ile birlikte, bir kültür, kongre, mekânı haline gelecek” diyerek.
 
Geleceğini dört gözle yıllardır beklediğimiz şu çalıntı hazinelerle de ilgili yeni adımlar olsa da, Çanakkale öz değerlerine biran önce kavuşsa. Ne güzel olurdu…
 
Sayın vekil Gider’ den bu konuda da bir çalışma yapılmasını, Çanakkale adını istesem, acaba çok mu olurum?
 
Çok olmayacaksam, Kesinlikle istiyorum…
 
Şimdi, o müzeye ilişkin edilen diğer sözleri de dile getireyim. Sayın vekil şöyle demiş;
 
“Troya  Müze İnşaatımızın %70’lik büyük kısmını tamamladık %30’luk kısmını oluşturan  iç donanım teşhir, tanzim ve çevre düzenlemesinin 4 Temmuzda ihalesi yapılacak ve ay sonunda da çalışmalara başlanacak.
 
28 milyon liralık yaklaşık maliyetin 4 milyon liralık ödeneği hazır. 2018 Yılının Troya Yılı olması münasabetiyle Temmuz-Ağustos gibi Müzenin açılışını yapacağız
 
Bu bir müjde aslında. Hep konuşurduk olacak, oluyor diye. Şimdi deniliyor ki açılacak…
 
Ve yine deniliyor ki, sayın vekil Gider tarafından;