Lakin anlatılan o derecenin hemen ardından, 28 dk. 44 sn Kuzey, 29 derece 09 dk. 35 sn. Doğu…. Diye bir anlatım gelse, koordinaz erdiğimi kaç kişi bilir,.

Aslına bakarsak hepimizin bilmesi gereken bir konu da değil bu…
Ne var ki, koordinat vermek önemli.  Neden mi? Çünkü, varsayın ki, dağ’a çıktınız. Pikniğe gittiniz ve yahut kış günü bir yolculuk yaparken aracınızla, kara saplanıp kaldınız. Ne olacak?
Kimden yardım talep ederken, hiç de bilmediğiniz bölgeyi nasıl tarif edebilirsiniz?  Hiç zahmet etmeyin, belli ki edemezsiniz.
Şahsen ben de edemem. Bilmediğim bir bölgede kaldıysam, nereden vereceğim adresi?
Bilmiyorum ki kardeşim , neredeyim….
Etrafımda ağaçlar var, Toprak yol, kayalık bir bölge gibi tariflerle kim alanlar ki nerede olduğumu..
Ya da desem ki bir Camii minaresi görüyorum. Yakınımdan yol geçiyor. Fakat hiç araba geçmedi. Trafik tabelası bile yok. Ya da bir yerleşim merkezinin uzaklığını gösterir tabela dahi göremliyorum. Peki ya neredeyim?
Kesinlikle kayıp oldunuz. Bunu bilin yeter…
Peki ya, ne olacak şimdi. Sizi kim bulacak ve Nasıl?
Bir çok kez, defalarca doğa yürüyüşü yaptığınız ormanlık alanda, hava kararıp etrafınızdakileri dahi göremediğiniz durumda, tarif edemezsiniz bulunduğunuz noktayı. Mesela Av’dasınız. Sis bastırdı ve yine kayıplara karıştınız.
Diyorsunuz ki, cep telefonumda konum atarım. Doğru yanıt da, diyelim ki çekmiyor telefon. Yani ne 3 G var, ne de 4,5 G. Sadece acil arama yapılabiliyor.
İşte bu duruma düşmüşseniz, ve bu anlatacaklarımdan da habersiz iseniz, ya bir başka kaybolan kişi ile kader arkadaşlığı yapacaksınız, ya da, ailenizi meraktan öldüreceksiniz.
Avukat Tümer ağabeyim, geçen günlerde sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulununca, şu konuyu bende gündeme getireyim dedim.
Bildiniz mi kimden bahsettiğimi? Av. Tümer Çabuk’ tan. Kendisi aynı zamanda bir doğa tutkunu. Muhtemeldir ki, bu konudaki hassasiyetinin bir nedeni de bu.
Adı gibi Çabuk olamayacağı bir durum yaşadı mı bilmiyorum lakin, dağda, bayırda, ormanda, ya da düm düz yolda, kara saplanıp, mahsur kalmış tanıdıkları muhtemeldir ki vardır.
Çabuk olunamayan anlardan biridir mahsur kalınan o durum. Ne kadar uğraşısanız uğraşın, çabuk çabuk davranıp, kayıp olmaktan kurtulmayı beceremezsiniz.
 
Kaybolmuşsunuzdur bir kere. Nerede olduğunuzu da bilmiyorsanız, kısacası hapı yuttunuz. Ya soğuktan donarsınız, ya da Allah korusun…
 Ben Avukat ağabeyimin paylaşımının ne de gerekli olduğnu anlatmak için, bu kadar laf salatası yapıp, yazdıklarımın içinde kaybolmanıza neden olmadan, döneyim dikkatimi çeken Av. Çabuk’ un sosyal medya hesabından yazdıklarına.
Dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum. İşte başlıyor. Hepimiz için olmazsa olmaz ve kesinlikle bilmemiz gerekenler;
Konu, Her birimizin elinden düşürmediğimiz CEP Telefonlarımızdan  KOORDİNAT bulmak.
Tümer ağabeyin paylaşımında şöyle başlıyor sözler;
“Uludağ'da genç bir kayakçının ölümüyle sonuçlanan olayda, Cep telefonu Şirketi, Telekomünikasyon Kurumu kurallarından olan; "konum bilgileri sadece savcılık talebi halinde verilebilir, şahıslara veya başka kurumlara verilemez" kuralı gereğince bilgi veremediği ve bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle genç kayakçının ölümü sonrasında suçlanmıştı” dikkat çeken bu anlatım ile.
Sonrasında ise; “Durumu değerlendiren Cep telefonu şirketleri, mevcut kuralı çiğnemeden duruma çözüm aramış ve aşağıdaki düzenlemeyi hayata geçirmiş bulunmaktadır.
Bütün cep telefonu aboneleri' nin bilmesi gerektiğini düşünerek paylaşıyorum...
Cep telefonu abonelerine bir servis yapıldı. Şu an aktif.
Herhangi bir şekilde kaybolan kişi; *ACIL* yada *NEREDEYIM* yazıp *7777* veya *2222* numarasına mesaj gönderirse, kendisine *BULUNDUGU YER GAYET AYDINLATICI BIR ŞEKİLDE* mesaj olarak gönderiliyor.
Normalde "2sms/4 kontör". Fakat kontörünüz olmasa da mesaj gönderiliyor.
Tüm  cep telefonu abonelerinin bilmesinde fayda var” denilerek bu bence de oldukça önemli bilgi veriliyordu.
Derseniz ki, “ben dağ’a bayıra, av’a bahçeye ve de pikniğe hiç gitmem. Ne yapacağım konumu. Kayıp olmam ben…”
İyi de be kardeşim, Aylarca,  dibimizde Ayvacık sallandı. Geçen g ünlerde Midilli, Ege denizi Karaburun açıkları. Kadın virane evin enkazında kaldınız. Üstelik de bir ziyaret ya da benzer bir durumla gittiğiniz bir başka yaşam alanında.
Hat ta şom ağızlılık yapayım, kentimizde asla olmasını istemediğimiz böylesine bir kötü senaryonun içinde kaldınız.
Enkaz altında yaşamdasınız, lakin sesinizi dahi çıkaramayacak durumdasınız. Telefon çalışıyor, fakat dedim ya 3 G de kayıp, 4.5 G de.
Sadece acil arama ve ara sırada sinyal gelip gidiyor.
Cık cık mesaj attığımızdan, mesajlaşmadan çakıyoruz ya biraz da olsa. Nerede olduğunuzu belirtmek için kesinlikle öğrenin koordinat almayı ve acil durum aramasını yapabildiğiniz durumda, ekranınıza gelen ‘o’ ateş anlamı taşımayan derece ile başlayıp, saniye ve yön bilgisi ile süren yazılanları, yardım istediğiniz kişiye anlaşılır bir dille, panik yapmadan okumayı.
Bunu öğrenelim de, teknolojik bilgi eksikliğimizden kaynaklı, öte yana gidişimiz hızlanmasın…
Gitmek mesele değil. Zaten öyle ya da böyle gideceğiz de, vakitsiz gitmeye yol açan bilgi eksikliğinden kaynaklı, tutumumuz yüzünden en sevdiklerimizi üzüntüye boğmamış oluruz.
Bu arada, Avukat ağabeyim Tümer Çabuk. Aklına sağlık. Yaptığın paylaşım ile farkındalığa yol açtığın için.
 Bugüne ilişkin yazdıklarımızda sona gelirken,  
KAYBOLMAK veya en yakın polise, jandarmaya veya sağlık kuruluşuna acil ihtiyaç olabilir durumlarda da  bu ‘yöntem’ işe yarıyor. Öğrenmemiz gereken o mesajlı yöntemden bahsediyorum. Yanlış anlaşılmasın..
Tümer ağabeyin de değdi gibi, ‘Bu hepimizin başına gelebilecek bir olaydır’
Yanımızda GPS cihazı yok ise, telefonunuz da akıllı değilse bile endişelenmeyin. İlkel de olsa cep telefonu kesinlikle koordinat öğreniminde size yetip artıyor.
Cep telefonuna gelen cevap mesajı örneğini de kısaca anlatayım da, kafamız karışmasın.
*BULUNDUGUNUZ BOLGE:* diye başlayıp, harita üzerinde geçen şekliyle var ise şayet bir mevkii ismi o ekranınıza düşüyor. Asıl önemlisi bu, sonra koordinat bilgisi geliyor.
Hani derece ile, dakika, saniye ve yön anlatımı ile gelen o önemli bilgi.
Sorası, sizi kurtaracak ekiplerin hızına bağlı. 
Ecel var ise, kurtarma ekiplerinin gecikmesi, sadece bahanesi olur.
Haydin hoşça kalın, Kaybolmadan ve de mahsur kalınmamış nice günler dileğiyle.