Gündeme oturacak tespit ve değerlendirmelerin yanında, çarpıcı yorumlar da vardı ÇTSO' da..

SÖZLERİ BÜYÜK HARFLER İLE GELDİ ASLINDA
Lakin, vurgulamak yeter bazen;
"Bu düzenin değişmesi lazım!.."
Gündeme oturacak tespit ve değerlendirmelerin yanında, çarpıcı yorumlar da vardı ÇTSO' da..
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni dönem ilk olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı önceki gün.
Başkan Selçuk Semizoğlu'nun, önemle altını çizdiği ifadelerinden satır başlarını aktarmak, sanırım tarihe not düşmek anlamı da taşıyacak.
Toplantının başında edilen söz diyeyim öncelikle. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “YENİ DÖNEMİMİZİN ÜYELERİMİZ, İLİMİZ VE ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYOR, GÜCÜNÜ ÜYELERİNDEN ALAN BİR YÖNETİM OLARAK ŞEFFAF VE PAYLAŞIMCI YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ İLE BU DÖNEMDE DE BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE GÜZEL İZLER BIRAKACAĞIMIZA İNANIYORUM. MESLEK KOMİTELERİNDE BİR ÖNCEKİ DÖNEMDE GÖREV ALAN 71 ÜYEMİZ BU DÖNEMDE DE DEVAM EDİYOR. 58 KOMİTE ÜYEMİZ İSE ARAMIZA YENİ KATILDI.” ifadelerini kulandı.
MARKA DEĞRELER VURGUSU
Semizoğlu, “YENİ DÖNEMİMİZDE DE İLİMİZİN YURT İÇİNDE VE DIŞINDA TANITIMINA KATKI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ.” mesajını verdi önce.
Sözlerini şöyle sürdürdü;"Çanakkale’mizi marka değerini arttırarak tanıtmak, mevcut potansiyeli ekonomik kazanca dönüştürerek İlimiz ekonomisine katkı sağlamak,  ağırlıklı gündemimizi oluşturuyor.
BALKAN PAZARI...
Hedef olarak belirlediğimiz Balkan Pazarında Haziran ayında Sofya’da gerçekleştirdiğimiz etkinlik çok verimli oldu. Sofia’da bir workshop gerçekleştirmiştik. Özellikle turizm alanında yüz yüze görüşmeler için bir otelin salonunu kiralamıştık. Turizmci arkadaşlarımızdan aldığımız verilere göre fuardan çok daha verimli oluyor.
NOKTA ATIŞI...
Çanakkale’miz için gerçekten nokta atışını yapmış olduk.
Önümüzdeki dönemde de inşallah Aralık ayında Üsküp, Ocak ayında Selanik yani Yunanistan, Ocak sonu Şubat gibi de yine Bükreş  ya da Romanya’nın başka bir ilinde yine aynı aktiviteyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. "
EKONOMİDE DURUM
ÇTSO Başkanı, Merkezi yönetim bütçe açığınnı, Ekim ayında 83,3 milyar TL ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştığına da değnidi konuşmasında.
2021 Ekim ayında bu rakam 17,4 milyar TL olduğuna dikat çekti mesela.. Ayrıca,Dış ticaret  rakamlarından söz etti.
2022 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;
•İhracat, %15,4 oranında artarak 209 milyar 450 milyon dolar,
•İthalat, aynı döneme oranla %39,5 oranında artarak 300 milyar 553 milyon dolar,
•Dış ticaret hacmi ise  %28,5 oranında artarak 510 milyar 3 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Şeklindeki bigllerdren bahsetti.. 
TAM DA, BURAYA DİKKAT"!..
 Mecli üyelerine; "Arkadaşlar, Üretmemiz lazım. Üretmeden tüketirsek sonucu bu. Tabi her birimizin ayrı ayrı işleri var. Hiçbir şeyin televizyon programlarında gösterildiği gibi olmadığına her birimiz şahidiz. Kendi işimde bir örneklendirme yaparak sizinle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu Meclislerin amacı birilerinin hoşuna gittiği şeyleri konuşmamız değil. Zaten öyle bir insan değilim kesinlikle. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca şirket olarak araçlarımızı kiralardık. 4.950 TL araç başına ödediğimiz kirayı bu dönem biz 30.000 TL, 35.000 TL teklifler geldi. Segment de bir düşük segment. Bu çok acayip bir para, aracın fiyatına bakıyorsun yani hiçbir şekilde matematiğe sığmıyor." diyerek, çarpıcı bir örnek verdi.
KUTSAL KAZANÇ...
“BİZ VERGİMİZİ ÖDEYEMEZSEK MERKEZİ YÖNETİMİN BÜTÇE AÇIĞI KAPANMAZ, BİZ ÜRETİM YAPAMAZSAK, İHRACAT YAPAMAZSAK DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ KAPANMAZ.” çıkışına da imza atan isim oldu ÇTSO Başkanı.
BU DÜZENİN DEĞİŞMESİ LAZIM!...
Asgari ücret üzerindeki yükün ve 2023 yılında beklenen EYT düzenlemeleriyle iş dünyasının üzerine hazırlıksız gelecek maliyet yüklerinin bir şekilde alınması gerektiğini savundu ÇTSO Başkanı.
Bu konuda, hayli net sözler etti. Dedi ki mesela;
"Şimdi EYT’liler Selçuk Başkan bunu konuştu diye kızabilirler. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli oluyor siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz.
Böyle bir sistem Dünya’da yok.
Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bunu her partinin dile getirmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Ama her ortamda örnek gösterdiğimiz eğitimle, yaşam kalitesiyle Avrupa’ya dönelim, Amerika’ya dönelim, Kanada’ya dönelim.
Almanya’ya gidiyorsunuz 65 yaşında kadın markette kasiyerlik yapıyor. Aynı şekilde takside şoförlük yapıyor.
Biz de 38 yaşında emekli oluyor, kız çocuğu varsa artık o ölecek mirasla da emeklilik geçiyor. Popülizm adına farklı şeylerin konuşulması değil, bunların konuşulması lazım.
Bunları unutmayın, her bir yapılan zam bizden iş aleminden çıkıyor. Asgari ücret 2.825 TL netken, asgari ücretin üzerindeki vergi ve diğer yükümlülüklerin oranı %46 idi.
ÇÖZÜM, ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPMAK EDĞİL...
Yine bu kürsüden defalarca konuştum. Asgari ücrete zam yapmak çözüm değil.
Asgari ücrete zam yapmak sadece çalışanın cüzdanının cirosunu artırır. Asgari ücretin üzerindeki vergi ile diğer yükümlülüklerin azaltılması lazım. Hamdolsun 46 oranı 38’lere şimdi de 17’lere düştü. Ama adı üzerinde asgari ücret bunu sıfırlayın. Her iş veren çalışanının mutlu olmasını, verim almasını ister. Adam elektrik faturası, su faturası, çocuk bezi nasıl alacağını düşünürken işyerinde verimli olamaz.
Ama maalesef bu düzenin değişmesi lazım. Popülizmden uzak gerçekçi politikalarla bu işlerin üzerlerine düşülmesi lazım. Enflasyon muhasebesinin mutlak hayata geçirilmesi lazım. 2023 yılına iş dünyasının umut ve güvenle girmesi hepimizin ortak dileği. "
Tarihe not düştü adeta Selçuk Başkan. Gelecek için, bunlar şart demeye getirdi aslında sözünü.
İşimiz gözlemlemek bazen. Bazen, gözlediklerimizi aktarmak. Tıpkı, bugün yaptığım gibi. İşte benim de gözlemlerim bunlardı.. Hoşça kalın..