Yemin ederim, gittiği ülkede şayet Atasının bir izine rastlayamayacak sa, beraberinde bir dev portresini taşıyacağını ve hatta bir tık daha ileriye gidip, mini büstünü beraberinde götüreceğinden emin

Çanakkaleli işadamı Armatör Aydın Alaftan’ dan bahsediyorum. Tam bir Atatürk aşığı. 
Dünyanın diğer bir ucunda olsa da, Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ süz edemediğini bir kez daha gösterdi.
Seni alkışlıyorum hemşehrim...
Türkiye-ABD İş Konseyi ve Amerikan Türk Konseyi'nin 36. Ortak Yıllık Konferansına katılan isimlerden olan hemşehrimiz Alaftan, Washington Trump International Hotel'de düzenlenen o toplantı öncesinde, Türk işadamları ile ABD’ nin başkentindeki Atatürk anıtını ziyaret edip, ‘anlayana’ dercesine Subliminal bir mesaj da vermiş aslıda.
 Dev buluşma için düzenlenen Konferans, Washington Büyükelçilik Binasında verilen Resepsiyon ile başlamış.
Hemşehrimiz, oradan da görseller paylaştı benimle. Yalan yok, görünce Büyülenmeden edemedim.
Güzel şehir bu ABD kenti.  O raya ayrı bir anlam katan da elbette ki Paşamız olmuş…
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın ev sahipliğinde verilen o  resepsiyona, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, gibi GİSBİR’ in Dış İlişkiler sorumlusu hemşehrimiz Aydın Alaftan başta, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Temel Kotil, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alpman, Türk ve Amerikalı iş adamlarının yanı sıra devlet temsilcileri ve çok sayıda davetli katılmış.
Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan ev sahibi Büyükelçimiz Serdar Kılıç, Türkiye ve ABD ilişkilerinin son dönemde bir ivme kazandığına, iş dünyasının katkılarıyla bu ivmenin pozitif olarak artacağına değinirken, hemşehrimiz Alaftan dahil tüm Türk işadamları, Türkiye’ nin geleceğine yönelik pozitif ivmenin içinde yer almışlar.
 Kısa adı TAİK olan, Türkiye-ABD İş Konseyi  ve Amerikan Türk Konseyi yani ATC,  36. Ortak Yıllık Konferansı için dün dahil ondan önceki iki günü de kapsayan yani 21-23 Mayıs’ da ABD çıkarmasında yer almışlar.
 Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) yapılan açıklamadan, bu toplantının önemine dair detayları yakalayınca, sizlerle de paylaşayım istedim.
Her yıl Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşiyormuş meğer bu buluşma.
TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı'nın 36'ncısının öneminden bize ne diyenler olabilir. Lakin bence öyle demeyin. Bu buluşma önemli.  Önemli,  çünkü bir Çanakkaleli var sonuçta orada.
ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen bu zirve de denilebilecek buluşma için;
"Yarına Doğru Birlikte" (Together Towards Tomorrow) temalı konferans tanımı yapılsa da, bu kadar değil elbet anlatımı. Uzuca uzunca sözler dile getirilmekte. Ne var ki, çok uzayacağından detaylar, kısa kesiyorum.
Ekonomi Bakanı sayın Nihat Zeybekci, Türkiye Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve ABD Ankara Büyükelçisi John Bass'in aralarında bulunduğu 600'den fazla üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcisinin katılımı ile gerçekleşen konfera9sda bir Çanakkaleli ismin yer almasına gelince;
İşte ben tam da bu noktadayım.
Dünyanın her bir ülkesinde bir Türk’e rastlamak mümkün de, dünyanın her bir ülkesinde Türkiye ekonomisin güç vermek  için uğraş  eren bir Çanakkaleli görmek mümkün değildir.
Bu nedenledir ki, hemşehrimiz Armatör Aydın beyin sıkı takipçisiyim. Hem sosyalden, hem de zaman zaman teknolojinin en güzel nimeti cep telefonu üzerinden.
Türkiye-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmeyi ve dengeli bir yapıya kavuşturmayı hedefleyen konferansın, katılımcıların ikili ilişkileri etkileyen son gelişmelerin yanı sıra iş ve yatırım olanakları hakkında görüş alışverişi yapma imkanı bulmaları yanı sıra, görüşmelerde sık sık Çanakkale reklamı da yapılmış. Tabii ki bunu yapan da hemşehrimiz Aydın bey olmuş.
Konferansta, bilgi teknolojileri, sağlık, inovasyon, savunma, enerji, tarım, inşaat ve siber teknolojileri başta olmak üzere birçok farklı sektörü de kapsayan paneller düzenlendiği gibi;
Bence; 102 yıl öncesine dönüp,‘Çanakkale savunmasına göz gezdirmek, yeter ve artardı ya. Hadi neyse….’
 Şimdi gelelim bu ziyaretin siyasi boyutuna.
Sonuçta, siyaset ve bunun pozitif gelişmeleri, hepimizi ilgilendiriyor.
Trump yönetiminin Türkiye-ABD ilişkilerine olası etkileri, ikili ticaretin kolaylaştırılması, özel sektörün beklentileri ve önerilerinin ele alınması gibi, bu konferans ile Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da sıkı hale gelmesi için de büyük uğraş verildiğini, buna ulaşan detaylardan öğrendim.
Uğraşçılardan biri olan, hemşehrimiz armatör Alaftan, 24 saat kadar süren zorlu hava yolu yolculuğuna rağmen, ayağının tozuyla Atamıza ulaşman, tüylerimi diken diken etti bilesin.
Bir dahaki ziyaretlerinizde, Çanakkale basınından birkaç is ismi de kafileye dahil etme düşüncemi tekrarlıyorum.
Bence; bu önerimi  bir not ediniz. Haydin görüşmek üzere…